ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سفر اردوغان به قبرس ترک نشین ترکیه

سفر اردوغان به قبرس ترک نشین
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تسنیم / اردوغان در دوران جدید مسئولیت خود، دو سفر خارجی انجام می‌دهد که به شکل روشن، هدف گذاری و مشی سیاست خارجی دولت او را به نمایش می‌گذارد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، رجب طیب اردوغان رهبر حزب عدالت و توسعه که برای بار سوم به عنوان رئیس جمهور ترکیه انتخاب شده، در دوران جدید مسئولیت خود، دو سفر خارجی انجام می دهد که به شکل روشن، هدف گذاری و مشی سیاست خارجی دولت او را به نمایش می گذارد.
اردوغان امروز به بخش ترک نشین جزیره قبرس رفت و فردا نیز به جمهوری آذربایجان خواهد رفت. این دو سفر، اولویت سیاسی او در برابر کشورهای خارجی را به نمایش می گذارد و نشان می دهد که قدرت نمایی بر اساس رویکرد تبارمحوری و توجه به مناطق ترکی، به محور سیاست خارجی ترکیه تبدیل شده است.
انجام نخستین سفر رئیس جمهور ترکیه پس از پیروزی در انتخابات به قبرس و جمهوری آذربایجان، در دوران زمامداری حزب عدالت و توسعه، به یک سنت سیاسی تبدیل شده است. این اقدام، به منزله توجه مقامات آنکارا به به یک مفهوم رویایی و بلندپروازانه است که در ادبیات سیاسی ترکیه با عبارت «جهانِ ترک» (ترک دونیاسی) از آن یاد می شود و همچنین نشان دهنده اهمیت نفوذ ترکیه در شرق مدیترانه است.
رجب طیب اردوغان و همسرش در بخش ترک نشین جزیره قبرس، از سوی ارسین تاتار مورد استقبال قرار گرفتند. ارسین تاتار همان فردی است که تنها از سوی ترکیه به عنوان نخست وزیر «جمهوری ترک قبرس شمالی» شناخته می شود و این ساختار سیاسی، مورد قبول کشورهای دیگر نیست و قبرس نیز به عنوان یک کشور اروپایی، همواره به این رویکرد سیاسی ترکیه معترض بوده است.
اردوغان قرار است پس از قبرس، به جمهوری آذربایجان سفر کند.
در چند سال گذشته، چندین دوره از مذاکرات دو بخش ترک نشین و روم نشین قبرس، با مشارکت انگلیس، ترکیه و دبیرکل سازمان ملل برگزار شده، اما اصرار و پافشاری آنکارا بر ضرورت به رسمیت شناخته شدن دولت ترک قبرس موجب شده که مذاکرات، بدون نتیجه خاتمه پیدا کند.
چه چیزی تغییر کرده است؟
اردوغان در شرایطی وارد حساس ترین رقابت انتخابات حیات سیاسی اش شد که تنش در روابط ترکیه با آمریکا و اتحادیه اروپا، به اوج رسیده بود.
حتی در ناتو نیز اختلافات جدی بین ترکیه و دیگر اعضای این پیمان به وجود آمد و دولت سوئد امیدوار بود اردوغان در انتخابات شکست بخورد و پس از تشکیل دولت جدید، با تایید نهایی پارلمان ترکیه، به ناتو بپیوندد.
از آن سو، سناتورهای آمریکایی نیز به دولت جو بایدن پیام داده بودند که دست نگه دارید و به اردوغان اف 16 نفروشید. بگذارید دولت مخالفین بر سر کار بیاید و انجام این معامله را به آن زمان موکول کنید!
سران اتحادیه اروپا نیز امیدوار بودند که دولت جدیدی به رهبری کمال کلیچدار اوغلو در آنکارا بر سر کار بیاید و مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه، از سر گرفته شود. اما اردوغان دوباره به قدرت رسید و حالا اختلافات قبلی به قوت خود باقی است.
اردوغان در آسیای میانه و قفقاز، همسو با روسیه حرکت می کند و علاوه بر بها دادن به عادی سازی روابط با ارمنستان، به دنبال استفاده از مواهب انرژی جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و ازبکستان است و قصد دارد همزمان با تعمیق نفوذ در قرقیزستان و قزاقستان، با چین نیز روابط خود را توسعه دهد. در همین حال، در شرق مدیترانه، از تجزیه قبرس حمایت می کند و چنین چیزی به معنی تداوم اختلافات جدی و گسترده بین ترکیه با دو کشور اروپایی یعنی یونان، قبرس و به عبارتی دیگر، اختلاف با کل اتحادیه اروپا خواهد بود.
دولت اردوغان، از سویی پهپاد و دیگر محصولات صنایع دفاعی خود را به کشورهای آسیای میانه صادر می کند و در سازمان دولت های ترک، خود را به عنوان پیشکسوت و برادر بزرگتر جای می دهد و در دیگر سو، بر سر تاتارها و کریمه، با روسیه اختلاف دارد و از اوکراین حمایت می کند.
هاکان فیدان چه می کند؟
در بسیاری از رسانه های ترکیه و همچنین نیز گروه کثیری از ناظران سیاسی و فعالان فضای مجازی، هاکان فیدان را به عنوان «جعبه سیاه اردوغان» و مخزن اسرار او می شناسند. فیدان برای مدتی طولانی، ریاست سرویس اطلاعاتی میت را بر عهده داشته است. گفته می شود که او در همان دوران نیز، در سیاست خارجی و ایفای نقش منطقه ای ترکیه، نقشی بر عهده داشته که به مراتب، فراتر از نقش مولود چاووش اوغلوی وزیر بوده است.
گروهی از تحلیلگران، معتقدند که تعریف هاکان فیدان به عنوان یک چهره عملیاتی صرف در اقدامات مداخله جویانه ترکیه در منطقه، یک خطای آشکار است و او نه تنها مجری، بلکه تصمیم ساز و پیشنهاد دهنده مسیر بوده است.
حالا این چهره امنیتی، سکان دستگاه دیپلماسی را در دست گرفته و به عنوان وزیر امور خارجه فعالیت می کند. در نتیجه باید پذیرفت، وقتی که دستگاه دیپلماسی ترکیه، به فردی تحویل داده شده که هدایتگر اصلی حمایت نظامی و اطلاعاتی ترکیه از ارمنستان در جنگ قره باغ بوده و تمام اقدامات آنکارا در لیبی، عراق و سومالی را هدایت کرده، نمی توان انتظار داشت که تغییری در سیاست خارجی ترکیه حاصل شود.
به عبارتی دیگر، هاکان فیدان وزیر امور خارجه شده تا سیاست خارجی دولت برآمده از حزب عدالت و توسعه را در مسیر تفکرات ملی گرایانه اردوغان – باغچلی پیش ببرد و اصلی ترین مشی و رویکرد او در این مسیر، بها دادن به قدرت نمایی نظامی و رویکرد امنیتی است.
شواهد کنونی، نشان دهنده این واقعیت است که در میان مدت، تغییرات خاصی در سیاست های تیم اردوغان روی نخواهد داد و بعید است که نقشه راه و برنامه روشنی برای گرم کردن روابط یخ زده ترکیه با آمریکا و اروپا ترسیم شود.
موضوع گسترش و تعمیق نفوذ در قفقاز و آسیای میانه، به عنوان راس مهم اهداف سیاست خارجی دولت اردوغان در نظر گرفته شده است. علاوه بر این در حوزه شرق مدیترانه نیز، تداوم حمایت از تجزیه طلبی در جزیره قبرس، از اهداف مهم اردوغان – فیدان است و این دو محور مهم، دیگر تصمیمات و اقدامات آنکارا در دیپلماسی را تحت الشعاع قرار می دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1032160/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله اعتماد/ فساد را جدی بگیریم

سرمقاله ایران/ چند روایت کلیدی از وعده صادق

سرمقاله دنیای اقتصاد/ رابطه مقداری پول

سرمقاله همدلی/ تأملی برجنبش دانشجویی در غرب

سرمقاله جهان صنعت/ ایران- آژانس؛ یک- یک

سرمقاله قدس/ دادگاه لاهه و دوراهی حق‌گرایی و غرب‌گرایی

استفاده از گاز اشک آور و ضرب و شتم تظاهرکنندگان حامی فلسطین در پاریس

هرج و مرج و ازدحام غیرمعمول در برخی فرودگاه‌های انگلیس

مقاومت عراق برای چندمین بار بندر ایلات را هدف قرار داد

بحران در کی‌یف؛ اوکراین سلاح دارد، سرباز ندارد!

بولدوزر هلندی علیه حامیان فلسطین

ادعای آمریکا درخصوص توقف ارسال بمب به رژیم صهیونیستی

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش: آرامش کیش، برگ برنده‌ی جذب گردشگر است/فرمانده انتظامی کیش: دی‌جی مجوز ندارد؛ نباید فعالیت غیرقانونی انجام شود

کسب عنوان دانشمند برگزیده علوم پزشکی دهه اخیر کشور توسط نخبه برگزیده شاهد و ایثارگر خراسان رضوی

ورزش در روح، روان و جسم ایثارگر تاثیر بسزایی دارد

سلمانی نسبت به برخورد با مسئولان متخلف شهرستانی در زمینۀ خدمات دهیِ سلامت به والدین شهدا هشدار داد

مهلت پرداخت تسهیلات مسکن ایثارگران تا پایان خرداد ماه

برگزاری همایش تجلیل از هنرمندان شاهد و ایثارگر استان فارس در شیراز

احداث ترمینال بار هوایی در دستور کار در فرودگاه گناباد قرار گرفت

سرمقاله کیهان/  اسرائیل در تنگنای توافق دوحه

سرمقاله وطن امروز/ ضدملی تا روز آخر!

سرمقاله فرهیختگان/ مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سرمقاله شرق/ حریم شکسته

وزیر خارجه اتریش: قصد پیوستن به ناتو را نداریم

زخمی شدن ده‌ها سرباز حین رزمایش ناتو در سوئد

انصارالله یمن، رژیم صهیونیستی را تهدید کرد

مصر: اسکله آمریکا هرگز جای گذرگاه رفح را نمی‌گیرد

پشت پرده گفتگوی نتانیاهو و بایدن همزمان با یورش زمینی به رفح

آمار عجیب سازمان ملل از شهر رفح

نکاتی درباره مصرف بهینه اینترنت و مکالمه برای حجاج ایرانی

واگذاری «تعیین دستمزد کارگران» به مجلس منتفی شد

هشدار مقام اتحادیه اروپا به چین درباره صنعت زدایی

آغاز فروش بلیت قطارهای فوق‌العاده مشهد از امروز

فرار به جلوی متهمان مفاسد اقتصادی و دو برابر شدن تحریم‌ها

سرمقاله خراسان/ دو راهی مهم گروسی در پرونده ایران

کشف بیش از 5 تن قند احتکاری در زاهدان

وزیر : تنوع نرخ ارز ام‌الفساد است

گزارش سفیر ایران در روسیه به امیرعبداللهیان

آمریکا در 45 سال اخیر هیچ پیروزی‌ای در مقابل جمهوری اسلامی نداشته است

مشرق: چرا آقازاده‌های خاص با فیلیمو همکاری تنگاتنگی دارند؟

چرا «کاهش مصرف کالری» در ایران خطرناک است؟

وزیر نفت با وزیر تعاون، کار و رفاه‌ اجتماعی دیدار کرد/ مرتضوی: وزرات نفت بخش قابل توجهی از عقب‌ماندگی اقتصادی کشور را رفع کرد

سپرهسته‌ای؛ افسانه غرب یا نیاز داخلی؟

یک اقتصاددان: تعریف دولت از مردم آنهایی است که می‌توانند جت شخصی بخرند

راه‌حل معمای امنیت در خاورمیانه

توافق بزرگ عربستان و امریکا؛ عربستان هسته‌ای می‌شود؟

تقویت زیرساخت‌های شرق کشور، همکاری‌های اقتصادی ایران و افغانستان را به دنبال دارد

هاآرتص: تل‌آویو نگران همه گیر شدن تحریم علیه اسرائیل است

پیام جالب یک مستاجر به صاحب خانه اش | چرا فکر می‌کنی مقصر همه مشکلات اقتصادی‌ات من هستم؟ | ببینید

کارشناسان صهیونیست: جنگ، اسرائیل را ورشکسته کرده است