ایرانیان جهان

آخرين مطالب

فرصت مذاکره؟ خواندنی ها

فرصت مذاکره؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
احتمال حمله اسرائیل به ایران در روزهای اخیر بسیار مطرح می‌شود با چند پرسش محوری؛ اینکه آیا جمع‌بندی مقامات اسرائیلی مبتنی بر حمله به ایران خواهد شد؟ اگر چنین باشد در چه سطح و ابعادی است و البته آیا آمریکا مانع از چنین حمله احتمالی خواهد شد و اگر بخواهد مانع شود اسرائیل از این کشور حرف‌شنوی خواهد داشت؟ جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا چند روز پیش و بعد از حمله ایران به اسرائیل اعلام کرد: «اگر اسرائیل بخواهد به ایران حمله کند، آمریکا به چنین جنگی وارد نمی‌شود.» او همچنین خطاب به دولت اسرائیل توصیه کرده است که ایده انتقام متقابل را کنار بگذارد.
مهرشاد ایمانی| در این شرایط روز گذشته سید ابراهیم رئیسی به مناسبت روز ارتش به سخنرانی پرداخت و گفت که گزینه نظامی روی میز آمریکا نیست. او در این مراسم گفت: «در ادبیات آمریکایی‌ها سخن از گزینه نظامی روی میز نیست و این به‌خاطر اقتدار نیروهای مسلح ماست. شکست رژیم صهیونیستی، شکست اطلاعاتی، امنیتی و نظامی بود اما بالاتر از این‌ها شکست راهبردی بود. برخی کشورها دنبال عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی بودند اما الان پیش ملت‌های خود سرافکنده هستند و این شکست راهبردی برای آن رژیم بود».
او همچنین درباره تأثیرات حمله ایران به اسرائیل در نوع قضاوت افکار عمومی نسبت به این رژیم بیان کرد: «بعد از طوفان‌الاقصی، وعده صادق هیمنه اسرائیل را فرو ریخت و ثابت کرد قدرت آنها، تارعنکبوتی است. اقتداری که سپاه و ارتش آفریدند، کاری کردند که به‌فرموده فرمانده‌کل قوا، رژیم صهیونیستی تنبیه شد. این عملیات دقیق و حساب‌شده بود و اعلامی بود به همه جهان و قدرت‌های به‌ظاهر مجهز، به آمریکا و حامیان رژیم صهیونیستی که ایران در صحنه است و نیروهای مسلح ما آماده و منتظر فرمان فرمانده‌کل قوا هستند. وعده صادق اقدامی محدود و نه فراگیر بود. اگر قرار بود اقدامی گسترده باشد، می‌دیدند چیزی از رژیم صهیونیستی باقی نمی‌ماند ولی قرار بود اقدام محدود باشد، تنبیهی برای رژیم صهیونیستی باشد و با مراکزی که علیه ما اقدام شده بود، برخورد شود. اگر کوچک‌ترین تعرضی از سوی رژیم صهیونیستی به خاک ما انجام شود برخوردی سهمگین و شدید با آنها خواهد شد».
بایدن مخالف جنگ است اما نتانیاهو می‌خواهد بحران ادامه یابد
صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، در همین ارتباط و در پاسخ به این پرسش که شکاف میان آمریکا و اسرائیل بر سر حمله به ایران را چگونه می‌شود برداشت کرد؟ به هم‌میهن گفت: «وجه تفاوت و اختلاف‌نظر آمریکایی‌ها و دولت نتانیاهو قابل فهم است زیرا دولت کنونی آمریکا دموکرات است و تا حدودی و تأکید می‌کنم که صرفاً تا حدودی به موازین دموکراسی پایبند است اما دولت اسرائیل به‌ویژه افراطیون مذهبی اطراف نتانیاهو به‌هیچ‌وجه به‌هیچ‌یک از مبانی دموکراسی پایبند نیستند. نتانیاهو متوجه شده است که افکار عمومی اسرائیل از عملکرد دولت اسرائیل بعد از عملیات هفتم اکتبر حماس رضایت ندارند؛ به همین دلیل سعی دارد که بحران را حفظ کند. مجموعه این دلایل باعث شده است که نتانیاهو و شرکای راست‌گرای افراطی‌اش با هیچ نوع آتش‌بس موافقت نکنند و به هر شکلی که ممکن است بحران را ادامه دهند با بهانه نابودی حماس. نتانیاهو می‌داند اگر راضی به آتش‌بس شود، افکار عمومی دولتش را کنار می‌گذارند و در مجموع استمرار بحران برای نتانیاهو به منزله باقی‌ماندن در قدرت است».
او ادامه داد: «شرایط اما برای جو بایدن متفاوت است. او به‌هیچ‌وجه نمی‌خواهد که چه آمریکا و چه اسرائیل با ایران مواجهه نظامی داشته باشند. آمریکا می‌داند اگر اسرائیل، ایران را بزند، ماجرا تمام نمی‌شود و ایران پاسخ می‌دهد و درگیری بالا می‌گیرد و حتماً پایگاه‌های نظامی آمریکا در منطقه هم هدف ایران قرار می‌گیرد و این آتش شعله‌ور شده و به این سادگی‌ها خاموش نمی‌شود. این را هم بگویم که چنین شرایطی به نفع روسیه است زیرا توجه غربی‌ها را از جنگ اوکراین به خاورمیانه معطوف می‌کند و آمریکا مجبور می‌شود بخشی از توان نظامی‌اش را به‌جای آنکه به اوکراین بدهد، به خاورمیانه بیاورد.
در عین حال می‌داند اگر جنگی در بگیرد ممکن است چین از این موقعیت استفاده کند و تایوان را تسخیر کند و طبیعی است در آن شرایط برای آمریکا سخت است که به مقابله با چین هم برود. همه این شرایط باعث شده است که آمریکا نخواهد جنگی با ایران در بگیرد. در مقابل همان‌طور که گفتم نتانیاهو برای استمرار بحران بدش نمی‌آید که با ایران وارد جنگ شود؛ بنابراین بین بایدن و نتانیاهو بر سر جنگ با ایران اختلاف جدی وجود دارد». زیباکلام درباره اینکه ایران از چنین شکافی چه استفاده‌ای می‌تواند داشته باشد؟ مطرح کرد: «متأسفانه جمهوری اسلامی ایران از ابتدا سیاست خارجی‌اش در خدمت ایدئولوژی غرب‌ستیزی و انقلابی‌گری بوده است. اکنون و با توجه به اختلاف نظر آمریکا و اسرائیل، ایران می‌تواند یک بار هم که شده بدون واسطه با آمریکا وارد مذاکره شود تا به جای ایدئولوژی با ابزار دیپلماسی فضا را به نفع خود پیش ببرد».
مذاکره مستقیم با آمریکا در شرایط فعلی عین خردورزی است
حسن بهشتی‌پور، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی هم در همین زمینه به «هم‌میهن» گفت: «آمریکا و اسرائیل در مسائل مختلفی با یکدیگر اختلاف دارند؛ از جمله همین تشکیل دو دولت اسرائیل و فلسطین اما این دو با یکدیگر متحد استراتژیک‌اند؛ به این معنی که در وجوه مختلف اعم از سیاسی، نظامی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی با یکدیگر اتحاد استراتژیک دارند، اما اختلافات‌شان هم به جای خود باقی است.
در موضوع ایران هم بر سر جنگ با هم اختلاف دارند. آمریکا نمی‌خواهد وارد ماجراجویی اسرائیل شود زیرا دولت این کشور در چند ماه آینده انتخابات را در پیش دارد و می‌داند اگر اسرائیل علیه ایران وارد عمل شود، ایران واکنش نشان می‌دهد و چنین شرایطی در ایام پیش از انتخابات برای دولت آمریکا مناسب نیست. در واقع اختلاف آمریکا و اسرائیل بر سر ایران تاکتیکی است، نه استراتژیکی».
او با مطرح کردن اینکه ایران در شرایط کنونی باید با آمریکایی‌ها به مذاکره مستقیم بپردازد، تاکید کرد: «ایران پاسخ مناسب خود را در پی حمله اسرائیل به کنسولگری‌اش در دمشق ارائه داد و حالا وقت آن است که با آمریکا وارد مذاکره مستقیم شود زیرا بهترین موقعیت برای مذاکره است و حالا دیگر کسی به دلیل چنین مذاکره‌ای متهم به سازش‌کاری نمی‌شود. مذاکره در شرایط کنونی که از نظر نظامی هم در موقعیت خوبی قرار داریم، عین خردورزی است».
مجموع این دیدگاه‌ها چنین به دست می‌دهد که اکنون دو واقعیت وجود دارد؛ نخست آنکه آمریکا و اسرائیل درباره حمله‌ به ایران اختلاف‌نظرهای جدی دارند و دوم آنکه ایران می‌تواند با بهره‌گیری از ابزارهای دیپلماتیک از چنین فضایی به نفع خود بهره ببرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1125903/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فوربس بررسی کرد: پهپاد جدید ایران؛ «هیرو» یا «لانست»؟

دست بالای طالبان؛ مناقشه آبی ایران و افغانستان وارد فاز جدیدی شد

اوکراین 300 هزار پهپاد جدید می‌خرد

حمله بی‌دلیل نظامیان در قدس‌اشغالی به فلسطینیان

حملات حزب‌الله و سرایا القدس به مواضع ارتش رژیم صهیونیستی

خشونت پلیس آمریکا علیه حامیان فلسطین

ادامه اعتراضات در گرجستان

تولید نفت اوپک آب رفت

تنگناهای اقتصادی، ذره‌ای از قداست کار معلمی کم نمی‌کند

کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات پس از 10 سال برگزار می شود

مرکز تجاری هند و ایران با حضور معاون اقتصادی وزیر کشور راه اندازی شد

‌مشارکت مردم در جهش تولید به صورت مستقیم و فردی باشد

انسداد 128 تارنمای مجرمان اقتصادی در فضای مجازی

تعداد تشکل‌های کارگری در استان بوشهر 35 درصد افزایش یافت

کیهان نوشت: هم‌میهن آمریکا و انتساب رکورد تورمی روحانی به رئیسی!

روزنامه هندی: اشتباه نتانیاهو به ایران فرصت داد بازدارندگی اسرائیل را نابود کند

بازداشت اتوبوسی دانشجویان معترض آمریکایی توسط پلیس نیویورک

کودکِ فلسطینی پس از بیرون کشیده شدن از زیر آوار در رفح: «همه چیز فدای وطن»

ورود نردبانی پلیس به ساختمان دانشگاه کلمبیا

تمجید دونالد ترامپ از دستگیری دانشجویان معترض

لحظه ورود پلیس ضد شورش به ساختمان معروف «همیلتون» دانشگاه کلمبیا

اصابت راکت هدایت شونده به مخفیگاه‌های ارتش صهیونیستی در شهرک متولا

لحظۀ اصابت‌ پهپادهای یمن به کشتی مرتبط با رژیم صهیونیستی

معاون وزیر کار: یک ساعت اشتغال در هفته شغل محسوب می‌شود

جزئیات اجرای طبقه‌بندی مشاغل در کارگاه‌ها

چراغ قوه 8 کاره پاور بانک، چراغ قوه، شیشه شکن و ...

تولیدات خوزستان در نمایشگاه اکسپو مورد توجه فعالان اقتصادی

توسعه همکاری‌های تجاری در دستور کار کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات

پیش‌بینی استحصال 10 تُن گُلاب از مزارع گل‌محمدی در شهر مرزی کُرَند

منابع محدود بانک‌های خراسان شمالی مشکل‌زا‌ شده است

کشف انبار گردوی خارجی قاچاق در بیرجند

سرمقاله سیاست روز/ وعده صادق و یادآوری یک تصمیم در دولت پیشین

سرمقاله رسالت/ منهای دموکراسی به‌علاوه توحش

سرمقاله آرمان ملّی/ پاسداشت مقام معلم

تظاهرات‌کنندگان در تل‌آویو راه بندان ایجاد کردند

یورش پلیس به دانشگاه کلمبیا

چفیه انداختن دانشجویان بر مجسمه «جرج واشنگتن» در دانشگاه آمریکایی بیروت

روسیه: شورای امنیت باید از درگیری در بوسنی جلوگیری کند

حمله صهیونیست‌ها به کامیون‌های کمک‌های بشردوستانهٔ عازم غزه

وزارت کار: مجوز مشاغل خانگی 5 دقیقه‌ای صادر می‌شود

خبر جدید وزیر صنعت برای بازار خودرو

انتقاد رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: افزایش نرخ سود به 30 درصد کاملا اشتباه است

کشف 24 میلیارد پوشاک قاچاق در رودبار

مدیرکل اقتصادی استانداری، از سرمایه‌گذاری 10 هزار میلیارد ریالی چین در بخش کشاورزی مازندران خبر داد

افزایش 150 درصدی تخلیه و بارگیری کالا در بندر نوشهر

رشد اقتصادی ایران در سال 2023 بر اثر دانش‌بنیان‌شدن صنعت نفت و گاز بود

گیشه روزنامه بازار پادکست |تیتر خوانی روزنامه‌های اقتصادی چهارشنبه 12 اردیبهشت

بخش خصوصی؛ ضد تحریم، ارزآور

ایجاد دهکده لجستیکی مرزی سرخس

سرمقاله کیهان/ اسرائیل در گرداب