ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آیا زلزله‌های افغانستان خطری برای ایران دارند؟ افغانستان

آیا زلزله‌های افغانستان خطری برای ایران دارند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - فرهیختگان /متن پیش رو در فرهیختگان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
زینب مرزوقی| ساعت 7 صبح 23 مهرماه زلزله‌ای به بزرگی 6.3 ریشتر 40 کیلومتری هرات را لرزاند و چهارهزار نفر که اکثرشان هم زن و کودک بودند، در این زلزله جان‌باختند. پس از این زلزله پس‌لرزه‌های زیادی هرات را لرزاند.
اما همین دو روز گذشته بود که بار دیگر کابل و تعدادی از ولایت‌های شمال و شمال شرقی با زلزله‌ای به بزرگی 6.4 ریشتر لرزیدند. البته مرکز ملی لرزه‌نگاری افغانستان اعلام کرد سه زمین‌لرزه در کمتر از 24 ساعت افغانستان را لرزاند که آخرین آنها صبح‌جمعه 22 دی‌ماه به‌وقت محلی منطقه «هندوکش» را تکان داده است. بزرگی این زلزله 4.4 و کانون آن در عمق 180 کیلومتری زمین برآورده شده است. همچنین اولین و بزرگ‌ترین این لرزه‌ها، زمین‌لرزه ظهر روز پنجشنبه بود که به بزرگی 6.1 ریشتر ساعت 14:50 به وقت محلی همین منطقه در افغانستان را تکان داد. بنابر اعلام مرکز ملی لرزه‌نگاری افغانستان، کانون این زمین‌لرزه در عمق حدود 200 کیلومتری زمین بوده است.
زلزله دوم در مقیاس 4.3 ریشتر و در عمق 17 کیلومتری زمین، حدود ساعت 4 صبح جمعه همین نواحی را تکان داد. به گزارش پایگاه خبری منطقه‌ای «ایندیا تودی» زمین‌لرزه‌ها در دهلی و سایر بخش‌های شمال هند و همچنین در لاهور پاکستان و بخش‌هایی از جامو و کشمیر احساس شده و برخی ساختمان‌ها را لرزانده است. اما جریان این زمین‌لرزه‌ها در افغانستان چیست؟مهدی زارع، زلزله‌شناس و استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی در گفت‌وگو با «فرهیختگان» گفت: «افغانستان مرز برخورد بین ورقه هند با اوراسیاست و این موقعیت باعث می‌شود هر از گاهی آنجا زلزله اتفاق بیفتد. واقعیت این است که باید انتظار زلزله در آن منطقه را داشته باشیم. چهار زلزله از روز 15 مهر در هرات پشت سر هم آمد. همچنین یکی دیگر پنجشنبه در نزدیکی فیض‌آباد رخ داد.»
حرکت ورقه هند و بروز زلزله در افغانستان
زارع در رابطه با چرایی احتمال وقوع زلزله‌های مختلف در افغانستان نیز تصریح کرد: «ورقه هند با سرعت سه‌سانتی‌متر در سال به‌سمت شمال حرکت می‌کند و هرقدر بیشتر به‌سمت شرق افغانستان می‌رویم، این کوتاه‌شدگی بیشتر می‌شود و به چهار سانتی‌متر در سال نیز می‌رسد و این اتفاقی‌است که افتاده، بنابراین بخشی از این تغییر شکل و کوتاه‌شدگی به‌صورت زلزله خود را نشان می‌دهد. البته حدود 10 درصد این کوتاه‌شدگی به‌صورت زلزله است و باقی آن به‌صورت شکل‌های دیگری از تغییر رخ می‌دهد.»
وی همچنین در رابطه با زلزله پنجشنبه افغانستان گفت: «منطقه‌ای که روز پنجشنبه در آن زلزله رخ داد در هندوکش است. جایی است که زلزله‌های قابل‌ملاحظه زیادی داشته است. 4 آبان 1394 یک زلزله 7.5 ریشتری در آن منطقه رخ داد اما تمام زلزله‌هایی که در این منطقه هندوکش به‌وقوع پیوسته‌اند در جایی کم‌جمعیتی بوده‌اند، یعنی در کوهستان‌های مرتفع و کم‌جمعیت بوده. معمولا در چنین شرایطی انتظار تلفات بالا نداریم. البته زلزله سال 94 به بزرگی 7.5 ریشتر، 400 کشته داشت که 250 کشته در پاکستان و 150 کشته در افغانستان بودند، به‌هرحال زلزله‌ای که دیروز اتفاق افتاد، یک درجه پایین‌تر بود و معمولا اگر اتفاق خاصی مانند یک لغزش بزرگ یا تغییر شکل خاصی رخ ندهد، تلفات زیادی نخواهد داشت.»
فاصله چندصد کیلومتری ایران با زلزله‌های هرات و هندوکش
این استاد دانشگاه در رابطه با موقعیت ایران در ارتباط با فعال شدن یا فعال نشدن گسل‌های ایران به‌دنبال این زلزله‌ها نیز توضیح داد: «زلزله‌ای که پنجشنبه رخ داد در مناطق هندوکش، بدخشان و فیض‌آباد بود و حدود هزار و 800 کیلومتر با مرزهای شرقی ما فاصله داشت. طبیعتا با چنین فاصله‌ای انتظار نداریم اتفاقی در ایران رخ دهد. در رابطه با زلزله‌ای که در هرات اتفاق افتاد، یعنی از 15 تا 22 مهر امسال نیز این زلزله‌های حدود 200 کیلومتر با مرزهای ما فاصله داشت. طبیعتا در آن زلزله‌ها هم انتظار نمی‌رفت که تحریک مستقیم و شلیک جنبش در گسل‌های ایران اتفاق بیفتد. البته هم گسل‌های آن منطقه یعنی گسل هریرود و گسل‌های سمت مرز ما یعنی گسل منطقه خواف و شمال دشت لوت؛ مناطق فعالی هستند. همچنین منطقه قائنات که نزدیک‌ترین منطقه به زلزله‌های مهرماه هرات است، در آنجا 20 اردیبهشت 76 زلزله زیرکوه قائن رخ داد. قبل‌تر هم در آبان و آذر 57 زلزله قائنات اتفاق افتاده بود اما به‌هرحال انتظار این نمی‌رود که به‌طور مستقیم جنبش‌های ما در تربیت‌حیدریه یا خواف از هرات تحریک شوند.»
زلزله‌ها در خود شهر هرات خرابی کمی دارند
زارع همچنین در ادامه توضیح داد: «البته با چهار زلزله‌ای که در هرات اتفاق افتاد، در خود منطقه هرات می‌توان همچنان انتظار داشت زلزله بزرگ‌تری رخ دهد، یعنی یکی از سناریوهای دیگری که داریم، این است که این چهار زلزله 6.4 ریشتر که رخ داد، مقدمه زلزله شدید با بزرگی هفت ریشتر یا بزرگ‌تر هم باشد. این امر امکان‌پذیر است. هرچند قطعی نیست اما این احتمال را می‌توان درنظر گرفت. در مناطقی که تا امروز این زلزله‌ها اتفاق افتاده، حدود 40 کیلومتر با شهر هرات فاصله داشته‌اند. به همین دلیل آن جمعیت کشته‌ای که بر جای گذاشته، عمدتا از روستاییان افغانستان بوده‌اند و خانه‌های روستایی تخریب شده‌اند. اکثر روستاها کم‌جمعیت و خرابی‌ها هم در همان محدوده روستایی بوده‌اند. خرابی‌های بسیار محدودی در خود هرات ایجاد شده، بنابراین اگر زلزله‌ای به بزرگی هفت‌ریشتر نیز رخ دهد باز در همان ابعاد جمعیتی انتظار خسارت و تلفات می‌رود و آنجا منطقه پرجمعیتی نیست. مگر اینکه خود شهر هرات در معرض یک زمین‌لرزه قرار بگیرد، یعنی گسل زمین‌لرزه‌ای، این بار هرات را تحت‌تاثیر قرار دهد. اما این روندی که زلزله‌های مهر 1402 ایجاد کرده بودند، تقریبا 30 تا 40 کیلومتر کانون هر چهار زلزله با هرات فاصله داشتند و همین امر کافی بود این زلزله‌ها در هرات موجب خرابی گسترده نشوند، به‌هرحال متاسفانه در آنجا خانه‌های خشت و گلی وجود دارند و روستاییانی که در آنجا زندگی می‌کردند، آسیب دیده‌اند و بیش از دوهزار کشته برجا گذاشته است.»
زارع همچنین در پایان درباره تاثیر این زمین‌لرزه‌ها بر جغرافیا و موقعیت کشورمان گفت: «برای تحت‌الشعاع قرار دادن پوسته زمین در ایران انتظار نمی‌رود که به‌طور مستقیم پوسته ایران و گسل ایران را تحت‌تاثیر قرار دهد. به‌هرروی پوسته در ایران شرایط خودش را دارد و ما نگرانی‌‌های خودمان را داریم، بنابراین معنی این سخنم این نیست که اساسا انتظار هیچ اتفاق قابل‌ملاحظه‌ای نباید داشت اما در اثر زلزله‌های افغانستان انتظار رخداد مهمی نداریم.»
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1101967/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حماس: از خواسته‌های اساسی خود کوتاه نخواهیم آمد

استقبال حماس از به رسمیت شناخته شدن کشور فلسطین توسط ترینیداد و توباگو

ادعای مقام آمریکایی: در مذاکرات آتش‌بس پیشرفت‌هایی حاصل شده است

دفاع رئیس جمهور کلمبیا از قطع روابط با رژیم صهیونیستی

وزارت نیرو: امسال خاموشی نداریم

شورای ملی تامین مالی به ریاست وزیر اقتصاد تشکیل شد

رویه‌های بندری در هرمزگان اصلاح می‌شود

رژیم صهیونیستی در حال بررسی اعمال تحریم‌ها علیه ترکیه

افشاگری نیویورک‌تایمز درباره رویای نتانیاهو

تجارت 850 میلیون یورویی ایران و اتحادیه اروپا در 2 ماه

تأثیر توسعه شبکه‌ های حمل و نقل جاده‌ ای بر رونق اقتصادی ایران

نقاط قوت و ضعف مجلس یازدهم/ «نظارت» در مجلس آینده تقویت شود

سی ان ان: آیا آمریکا مجوز غنی‌سازی را به عربستان سعودی می دهد؟

نیویورک‌تایمز: اسرائیل برای خاتمه جنگ غزه تحت فشار جهانی قرار گرفته است

اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد

انهدام انبار مهمات ارتش اوکراین به دست روس‌ها

اعلام برنامه دولت برای چگونگی تداوم طرح کالابرگ تا هفته آینده

پیش‌بینی جالب یک فعال بازار درباره قیمت طلا در هفته آینده

رقبای قالیباف به دولت نزدیک هستند؛ مجلس در زمینه چای دبش و پتروشیمی باختر کوتاهی کرد

دانشگاه ورمونت سخنرانی سفیر آمریکا در سازمان ملل را لغو کرد

اسپوتنیک: الجزایر خواستار برگزاری نشست شورای امنیت درباره گورهای جمعی در غزه شد

پیش‌بینی صرافان از نرخ ارز در بازار

مهاجرت پرستاران از بخش دولتی به خصوصی/ مشکلات پابرجاست

طرح ترامپ برای حل مساله اوکراین

اردوغان: به تجارت 9.5 میلیارد دلاری با اسرائیل پایان دادیم

بورل: موجودیت اوکراین به غرب وابسته است

همکاری‌ چین در زمینه‌های اقتصادی تجاری با افغانستان

لزوم همکاری همه دستگاه‌ها در اجرای پروژه استراتژیک جاده جلفا-کلاله

سی ان ان: توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا در انتظار چراغ سبز اسرائیل است

تجهیزات جاسوسی صهیونیست‌ها در تیررس حزب‌الله

راه اندازی سامانه سوت زنی برای مشاوران املاک

3 اپیزود از افزایش قیمت مسکن در کشور

ناگفته‌های استاد بازداشت شده در اعتراضات آمریکا

طرح آتش‌بس مصر؛ توقف جنگ یا خرید زمان برای اسرائیل؟

نیویورک‌تایمز: نتانیاهو در حال بررسی اداره غزه توسط ائتلاف عربی-اسرائیلی است

این میوه‌ها همچنان زیر 100 هزار تومان قیمت ندارند

به زبان ساده مالیات بر عایدی سرمایه چیست؟

ادعای تل‌آویو درباره پاسخ به ترکیه برای قطع روابط تجاری

حمله به پایگاه آمریکا در شرق سوریه

حمایت دانشجویان دانشگاه نیومکزیکو از فلسطین

مصوبه مهم دولت برای حقوق کارگران در 1403 تعیین تکلیف شد

قدردانی مقاومت فلسطین از حمایت یمن از مردم غزه

انتقاد عضو هیات مدیره انجمن فولاد از اتلاف گاز خانگی

رضایی: جبهه انقلاب اختلافات جزئی را کنار بگذارد

آینده مبهم چشم‌انداز 2030 بن‌سلمان

تجمع دانشجویان فرانسه در اعتراض به جنگ علیه غزه

اردوغان میزان تجارت پایان یافته ترکیه با رژیم صهیونیستی را 9.5 میلیارد دلار اعلام کرد

آتش‌‌سوزی در کارخانه صنایع نظامی آلمان

با 350 میلیون دناپلاس سوار شوید

سازمان جهانی بهداشت: حمله به رفح منجر به یک فاجعه انسانی می‌شود