ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پکن دوباره در خاورمیانه شگفتی می‏‌آفریند؟ آسیا

پکن دوباره در خاورمیانه شگفتی می‏‌آفریند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دربارۀ دیدار سران آمریکا و چین در سانفرانسیسکو
بازار
احمد زیدآبادی| جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا قرار است امروز با شی‌جین‌پینگ همتای چینی خود در حاشیۀ اجلاس سران سازمان همکاری آسیا – اقیانوسیه (اَپک) در سانفرانسیسکو دیدار و گفت‌وگو کند.
مقام‌های آمریکایی فهرستی بسیار طولانی از مسائل و مشکلات بین‌المللی تهیه کرده‌اند تا رهبران دو کشور، آنها را به بحث و گفت‌وگو بگذارند. تحولات دریای چین، مسئلۀ تایوان، جنگ اوکراین، توافقات نظامی، اختلافات تجاری، هوش مصنوعی و جنگ اسرائیل و حماس در نوارغزه، تنها بخشی از موضوعاتی است که در دستور کار مذاکرات دو طرف قرار دارد.
آنچه در این میان برای مردم خاورمیانه اهمیت دارد، نوع توافق احتمالی آمریکا و چین در مورد جنگ در نوارغزه است که می‌تواند بر سرنوشت منطقه تأثیر بگذارد.
درحالی‌که آمریکا بر «حق دفاع اسرائیل در برابر حماس» و نابودی این سازمان تأکید دارد، چینی‌ها در مجموع موضع محتاطانه‌ای را در برابر جنگ در نوارغزه در پیش گرفته‌اند. چینی‌ها ضمن حمایت از اعلام آتش‌بس در جنگ، خواهان برگزاری کنفرانس صلح بین‌المللی با هدف دستیابی به راه‌حل دوکشوری برای پایان منازعۀ بین اسرائیل و فلسطینی‌ها شده‌اند. این موضع‌گیری در کنار انتقاد پکن از نوع واکنش اسرائیل به عملیات طوفان‌الاقصی، نارضایتی دولت بنیامین نتانیاهو را در پی داشته است. دولت نتانیاهو از اینکه چین از «حق دفاع اسرائیل در برابر حملۀ حماس» حمایت نکرده، اظهار ناخشنودی کرده است. در پاسخ به ناخشنودی اسرائیل، دولت چین در عبارتی کلی بر «حق تمام کشورها برای دفاع از خود» مهر تأیید زده است.
با این حال، آنچه می‌تواند نقش به نسبت حاشیه‌ای چین در منازعۀ بین اسرائیل و فلسطینی‌ها را پررنگ ‌کند، توانایی این کشور در کمک به پیشگیری از فراگیر شدن جنگ در خاورمیانه است. دولت بایدن یکی از محورهای اصلی سیاست خود در برابر جنگ در نوارغزه را محدود ماندن منازعه به همین منطقۀ کوچک، تعیین کرده است و با تمام قوا می‌کوشد تا جمهوری اسلامی و گروه‌های همسو با آن را در لبنان و سوریه و عراق و یمن از باز کردن جبهۀ تازه‌ای علیه اسرائیل باز دارد. به رغم این، آمریکا به دلیل روابط تشنج‌آمیز خود با جمهوری اسلامی و گروه‌های متحدش در منطقه، به محدودیت‌های خود در این زمینه واقف است و از همین رو، به همکاری چینی‌ها در این باره بی‌نیاز نیست. چینی‌ها با همۀ کشورهای خاورمیانه از اسرائیل و کشورهای عربی گرفته تا فلسطینی‌ها و جمهوری اسلامی روابط عادی دارند و در این میان به‌خصوص نوع رابطۀ آنها با جمهوری اسلامی می‌تواند به پیشگیری از گسترش دامنۀ جنگ در منطقه بسیار کمک‌کننده باشد.
مسئولان آمریکایی اعلام کرده‌اند که جلوگیری از گسترش جنگ در خاورمیانه به نفع چینی‌هاست و آنها در دیدار با شی‌جین‌پینگ می‌کوشند تا او را در مورد این موضوع متقاعد کنند. به نظر می‌رسد چینی‌ها دربارۀ این مسئله اصولاً نیازی به متقاعد شدن از سوی آمریکا نداشته باشند. استراتژی کلی چین توسعۀ روابط تجاری خود با مجموعه کشورهای جهان است و به هر میزان که در مناطق مختلف دنیا صلح و آرامش برقرار باشد، چینی‌ها از آن سود بیشتری خواهند برد، به‌ویژه در منطقۀ خلیج‌فارس که چینی‌ها بخش مهمی از نفت خام مصرفی خود را از این ناحیه تأمین می‌کنند و در عین حال، تجارت پرسود و پررونقی با تمام کشورهای منطقه دارند.
بنابراین، چینی‌ها برای کمک به پیشگیری از توسعۀ جنگ در خاورمیانه، به آمریکا «نه» نخواهند گفت و برای دستیابی به این هدف، با جمهوری اسلامی مذاکرات مبسوطی به عمل خواهند آورد.
در ازای این تلاش، شی‌جین‌پینگ قاعدتاً انتظارات مشخصی از همتای آمریکایی خود در مورد روند جنگ در نوارغزه دارد. چینی‌ها تاکنون به‌طور رسمی خواهان اعلام آتش‌بس و سپس تشکیل کنفرانس صلح بین‌المللی برای پایان دادن به مناقشۀ دیرین بین اسرائیل و فلسطینی‌ها شده‌اند. به‌طور حتم، رئیس‌جمهور چین این دو خواسته را در مذاکراتش با جو بایدن روی میز خواهد گذاشت. به احتمال نزدیک به یقین، بایدن با پیشنهاد آتش‌بس، مادامی که نظر اسرائیل را تأمین نکند، موافقت نخواهد کرد اما اینکه دو طرف در مورد چارچوب کلان یک کنفرانس صلح بین‌المللیِ معطوف به راه‌حل دوکشوری برای مسئلۀ فلسطین با یکدیگر به توافق برسند، چندان دور از انتظار نیست.
در صورت چنین توافقی، چینی‌ها در کنار تلاش برای متقاعد کردن جمهوری اسلامی به پیشگیری از گسترش دامنۀ جنگ، احتمالاً به راضی کردن تهران برای عدم مخالفت فعال با کنفرانس صلح احتمالی نیز متعهد خواهند شد.
به نظر می‌رسد اگر مذاکرات چین با آمریکا در اجلاس سانفرانسیسکو موفقیت‌آمیز باشد، پکن بار دیگر درگیر ابتکار دیپلماتیک دراماتیکی در خاورمیانه خواهد شد؛ ابتکاری بسیار مهمتر از آنچه به عادی شدن روابط ایران و عربستان سعودی در سال گذشته انجامید. 

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1084465/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازگشت احتمالی ترامپ و ضرورت آرایش تازه

دخل و خرج نابرابر

روسیه تمام تخم‌مرغ‌هایش را در سبد ایران نمی‌گذارد

پایان دور کنونی مذاکرات برای آتش بس در غزه؛ هیئت حماس امشب قاهره را ترک می‌کند

شکست جاسوسی آمریکا و رژیم صهیونیستی در یمن

فیش های حقوقی جدید بازنشستگان کارگری صادر شد

آخرین قیمت مدل‌های مختلف پیکان

وزیر اقتصاد: رشد اقتصادی سال 1402 یکی از باکیفیت‌ترین رشدهای اخیر ایران است

نظام درمانی را به کجا می‌برند؟

گسترش ماموریت سپاه به نیمکره جنوب

درخت‌کُشی در تهران

اشتیاقی که گم شد؛ گذری بر 34 دوره نمایشگاه کتاب تهران

مهدی نصیری و شتاب منحصر به فردش

نتانیاهو از رفتن به زندان جان به در برد

انتخابات داخلی حزب بعث؛ گام نخست سوریه برای ورود به دوره پساجنگ

روایتی دردناک از وضعیت مردم غزه

دعوا در جلسه کابینه رژیم صهیونیستی

پیش بینی بورس هفته سوم اردیبهشت 1403

شورای تامین مالی برای تحقق جهش تولید تشکیل شد

آحاد مردم در نظارت و مدیریت اقتصادی مشارکت خواهند داشت

طالبان به دنبال گسترش همکاری‌های اقتصادی با ترکیه

‏افزایش 200 میلیون دلاری دارایی‌های ارزی در فروردین

جراح فلسطینی که اسرائیل او را ربود و زیر شکنجه به شهادت رساند

ترکیه: اگر از جنگ کنونی غزه درس نگیریم، تکرار خواهد شد

زخمی‌شدن 10 یمنی در حملات ساعات گذشته ارتش عربستان

حماس: به فرمول یک توافق مشخص دست یافته‌ایم

تصاویری از حمله قسام به پایگاه اسرائیلی در شرق رفح

وقوع انفجار در کابل

انتقاد حسن خجسته از نحوه بستن بودجه در کشور

وضعیت قیمت دلار، سکه و بازار سهام امروز چگونه بود؟

پیش‌ بینی بازار اجاره در نیمه اول سال؛ تهران جهنم مستاجران

پیش‌ بینی قیمت دلار 17 اردیبهشت 1403

25 اردیبهشت آخرین مهلت صدور مجوز‌های الکترونیکی

گلایه مردم از اقساط سنگین وام خرید خانه

تعاونی‌های تولید؛ مصداق مشارکت مردم در اقتصاد

پس از اعتراضات دانشجویی، دانشگاه‌های غربی تاکنون چه اقداماتی را علیه اسرائیل در پیش گرفته‌اند؟

خودزنی آمریکا با تحریم روسیه؛ مصائب بوئینگ بدون قطعه ساخت مسکو!

تدوین نقشه راه تجارت ایران و عراق

«سقف‌گذاری برای اجاره‌بها» به قانون تبدیل شد

جزیره هرمز پیشتاز در صدور مجوز الکترونیکی/اعلام آخرین مهلت دریافت مجوز‌های الکترونیکی صنفی

رشد اقتصادی سال 1402 یکی از باکیفیت‌ترین رشدهای اخیر ایران است

شلیک 50 موشک از جنوب لبنان به الجلیل در موج جدید حملات حزب الله

تحلیلگر صهیونیست: حماس با حمله به رفح از بین نمی‌رود

نرخ معاینه فنی افزایش می‌یابد؟

کارشناس حمل و نقل: سیر و حرکت بار کاملا در انحصار راه آهن است

آماده‌باش برای حضور ترامپ

پیشنهاد ظریف

اعتراض هزاران اسرائیلی برای برکناری دولت نتانیاهو

جشن فارغ‌التحصیلی با فضای ضد جنگ غزه در دانشگاه میشیگان آمریکا

دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش: ریشه ناترازی بنزین در مصرف بی‌رویه است