ماست هاي پروبيوتيک با شيره خرما توليد شد
آسیا و اقیانوسیه
بزرگنمايي:
سرزمين ايرانيان- امروزه با توجه به اهميت رژيم غذايي در
سلامت انسان تقاضاي روزافزوني براي محصولات غذايي فراسودمند شامل انواع
فرآورده هاي پروبيوتيک وجود دارد. از جمله محصولات پروبيوتيک مي توان به
انواع لبنيات نظير ماست پروبيوتيک و کفير اشاره کرد که در حال حاضر توسط
برخي کارخانه ها به توليد مي رسد.
اما شيوع بالاي عدم تحمل لاکتوز و عادات
غذايي نامناسب، مصرف پايين فرآورده هاي لبني در بين ايرانيان را در پي
داشته است که اين امر به نوبه خود با اختلالات جسماني از جمله کاهش تراکم
استخوان همراه است.
لذا به نظر مي رسد توليد و عرضه محصولات
جديد در اين حوزه باعث جلب نظر مصرف کنندگان بيشتر از جمله کودکان و افراد
علاقه مند به غذاي سالم خواهد شد.
از سوي ديگر ميوه خود به تنهايي غذايي
فراسودمند تلقي مي شود و از ساليان گذشته صنعت غذا با افزودن ميوه (در قالب
پوره، ميوه خرد شده و ...) به ماست آماده شده، اثرات مفيد شير و ميوه را
تلفيق کرده است؛ در اين ميان خرما با توجه به محتواي مواد مغذي و حجم توليد
بومي، گزينه مناسبي براي تلفيق با محصولات لبني است چنانچه اين دو محصول
به صورت سنتي به اشکال مختلف در کنار يکديگر مصرف مي شوند.
بر همين اساس با توجه به قابليت ايران به
ويژه استان هاي جنوبي کشور در توليد گوناگوني هاي مختلف خرما، همچنين پايين
بودن مصرف سرانه شير که بعضا در اثر عدم مقبوليت حسي آن است و اثرات سلامت
پروبيوتيک ها محققان در صدد آمدند تا ماست پروبيوتيکي را به توليد برسانند
که اکثر افراد بتوانند از لبنيات با خرما به صورت همزمان استفاده کنند.
از همين رو اين محققان موفق شدند محصولي
پروبيوتيک متشکل از شير گاو، شيره خرما و گونه هاي مختلف پروبيوتيکي (گونه
هاي لاکتوباسيلوس و بيفيدوباکتريوم) توليد کنند. به اين منظور از شيره
خرما که يک محصول جانبي خرما بوده و با وجود ارزش تغذيه اي بالا ارزان قيمت
نيز هست در اين محصول به کار برده شده است.
فرآيند توليد اين محصول برخلاف بسياري از
ماست هاي ميوه اي موجود که همزده هستند مطابق با روند توليد ماست قالبي
بوده و شيره خرما با غلظت هاي مورد نظر پاستوريزاسيون به شير اضافه مي شود.
قوام محصول در پايان بسته به غلظت شيره خرما، شبيه ماست يا دنت خواهد بود.
ارزيابي حسي محصولات آزمايشي، حاکي از
مقبوليت انواع با غلظت هاي مختلف شيره خرما بوده است، عليرغم شواهدي دال بر
کاهش تعداد باکتري هاي پروبيوتيک در ماست هاي تجاري موجود در بازار طي 14
روز نگهداري، اين محصولات در تمام دوره نگهداري (14 روز) حاوي مقادير مناسب
باکتري پروبيوتيک بودند.
با توجه به طعم، ظاهر، خواص تغذيه اي و
همچنين ريشه در سنت داشتن مصرف توامان شير و ماست با خرما در ايران و
کشورهاي عربي به نظر مي رسد اين محصول از قابليت مناسبي براي جلب تقاضا در
بازار داخلي و بازار کشورهاي حوزه خليج فارس برخوردار است.
پروژه «توليد ماست و شير تخمير شده کم چرب
پروبيوتيک حاوي کاکتوباسيلوس و غني شده با شيره خرما از شير گاو» توسط
سيدمحمد مظلومي، سرور اديبي، مريم رنجبرزاهداني، سمانه رحمدل، سيده مريم
عبدالله زاده به ثبت اختراع رسيده است
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/4912/