افزايش ماندگاري مواد غذايي با نانوفيلمهاي محققان ايراني
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
بستهبندي مواد نقش مهمي در صنعت غذايي از مرحله توليد تا
مصرف ايفا ميکند. به همين دليل است که امروزه بستهبندي فعال به يکي از
گرايشهاي مهم و پويا در بسته بندي مواد غذايي تبديل شده است. در اين روش
با افزودن جزيي فعال يا همان مواد ضدميکروبي به فيلم بستهبندي، از افزودن
نگهدارندههاي شيميايي به داخل غذاها جلوگيري ميشود.
با اين کار افزون بر حفظ کيفيت و ايمني غذا، عمر نگهداري آن
نيز افزايش مييابد. در اين راستا محققان دانشگاه تبريز پروژه تحقيقاتي را
اجرايي کردند.
دکتر فرانک بيگ محمدي، پژوهشگر دانشگاه آزاد اسلامي واحد
کرمانشاه هدف از اين پژوهش را بررسي خواص ضدميکروبي فيلمهاي بستهبندي بر
پايه پلياتيلن سبک و نانوذرات مختلف فلزي در بستهبندي پنير فراپالايش
ذکر کرد.
وي با اشاره به جزئيات اين طرح افزود: در اين طرح توليد
فيلمهاي نانوکامپوزيتي به کمک نانوذرات فلزي از جمله نانوذرات نقره، اکسيد
مس و اکسيد روي که خاصيت ضدميکروبي دارند، مورد استفاده قرار گرفت.
محمدي با بيان اينکه در اين پژوهش تلاش ما بر اين بود که با
کاربرد اين نوع بستهبندي به کاهش آلودگي مواد غذايي دست يابيم، اضافه کرد:
از آنجا که يکي از مشکلات صنعت توليد پنير، وجود کليفرم در پنير است؛ لذا
بر عملکرد فيلمهاي سنتزي بر کاهش اين نوع ميکروب تمرکز شد.
اين محقق فيلمهاي نانوکامپوزيتي توليدشده را بر پايه
پلياتيلن سبک با مقادير متفاوت از سه نوع نانوذرات نقره، اکسيد مس و اکسيد
رس دانست و خاطرنشان کرد: پس از اين مرحله پنير فراپالايش توليدشده توسط
صنعت، در اين فيلمهاي نانوکامپوزيتي بستهبندي و ميزان بار ميکروبي کليفرم
آن در مدت زماني معلوم بررسي شده است.
وي يادآور شد: نمونههاي آزمايشي در دماي يخچال نگهداري شدهاند.
محقق طرح با اشاره به اثرات اين طرح در کاهش آلودگي و افزايش
کيفيت مواد غذايي، اظهار کرد: استفاده از اين فيلمها موجب حذف افزودنيهاي
شيميايي ضدميکروبي در مواد غذايي خواهد شد؛ ضمن آنکه به دليل آنکه ميزان
نانوذرات به کار رفته در اين نانوکامپوزيتها خيلي کم است، افزايش محسوسي
بر قيمت محصول نخواهد داشت.
وي از ديگر ويژگيهاي اين طرح را استفاده از ترکيب سه نوع
نانوذرات نقره، اکسيد مس و اکسيد روي جهت کاهش مصرف نانوذرات نقره دانست و
يادآور شد: به دليل اثر نانوذرات نقره براي سلامتي انسانها و محيط زيست،
اين نانوذرات محدوديت مصرف دارند.
محمدي تصريح کرد: با وجودي که کاربرد مستقيم طرح در بستهبندي
مواد غذايي است، ميتوان از اين روش براي تلفيق نانوذرات براي سطوح و
ظروفي که نياز به استريلکردن دارند، مانند خدمات درماني و پزشکي استفاده
کرد.
نتايج اين تحقيقات که حاصل تلاشهاي دکتر فرانک بيگ محمدي عضو
هيأت علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد کرمانشاه، دکتر سيدهادي پيغمبردوست و
دکتر جواد حصاري از اعضاي هيأت علمي دانشگاه تبريز و همکارانشان است، در
مجله LWT - Food Science and Technology با ضريب تاثير 2.71 منتشر شده است.
-
سه شنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۳:۴۹ PM
-
۱۱۵۱ بازديد
-
ايسنا
-
مواد غذایی
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/3313/