ایرانیان جهان
توليد تخم مرغ SPF توسط محققان ايراني براي بي نيازي از واردات
دوشنبه 5 آبان 1393 - 1:26:02 PM
ايرنا
دکتر` محمد مجيد ابراهيمي` مجري طرح کلان وملي کسب وانتقال دانش فني توليد تخم مرغ هاي SPF در ايران گفت: محققان و پژوهشگران با تجربه و متخصص کشورمان موفق شدند در فرآيند علمي وتحقيقاتي سه ساله به دانش فني توليد اين نوع تخم مرغ در کشور دست پيدا کنند که با دستيابي به اين دانش، ايران پس از آمريکا، آلمان و چند کشور معدود در جهان که تحت ليسانس آمريکا مشغول توليد تخم مرغ SPF هستند وارد باشگاه توليد کنندگان اين محصول شد.

*** اهميت توليد تخم مرغ SPF در کشور

ابراهيمي به چرايي توليد اين تخم مرغ ها در ايران گفت: تخم مرغ SPF در توليد انواع واکسن ها و تحقيقات ويروس شناسي داراي کاربرد بسياري است چرا که اين تخم مرغ ها يکي از بهترين محيط ها براي کشت برخي ويروس هايي هستند که مي توان با توليد آن ها بسياري از واکسن ها خصوصا واکسن هاي طيور را توليد کرد.

وي با اشاره به اينکه براي تامين اين تخم مرغ ها تا سال ها به خارج از کشور وابسته بوديم ادامه داد: عمده نياز کشور در تامين اين تخم مرغ ها از کشور آلمان به انجام مي رسيد اما، در سال 88 با اعمال تحريم هاي غرب برعليه کشورمان، صادرات آن از سوي آلمان به ايران متوقف شد و ازاين رو، محققان و متخصصان کشورمان با توجه به نياز کشور در تامين واکسن، فعاليت هاي خود را براي ايجاد زير ساخت هاي مناسب با هدف توليد تخم مرغ هاي SPF آغاز کردند.

*** تخم مرغ SPF محصولي استراتژيک براي کشورها

عضو هيات علمي و پژوهشگر موسسه تحقيقات و واکسن و سرم سازي رازي، توليد تخم مرغ SPF را براي کشورها از نظر استراتژيک داراي اهميت بالايي عنوان کرد و ابرازداشت: کشورهايي که در توليد واکسن فعاليت دارند اين تخم مرغ را محصولي استراتژيک براي توليد واکسن مي دانند چرا که مي توان از اين محصول،در فناوري هاي بيوتکنولوژي و فرآورده هاي بيولوژيک استفاده کرد.

وي بيان کرد: کسب دانش فني توليد اين تخم مرغ ها داراي اهميتي به مراتب بالاتر از ميزان صرفه جويي ارزي و ارز آوري براي هر کشوري محسوب مي شود.

ابراهيمي خاطرنشان کرد: اکنون با استفاده از استانداردها و الگوهاي جهاني در توليد تخم مرغ هاي SPF، موفق به توليد محصولي خواهيم شد که از نظر کيفي و فرآيند ساخت آن مطابق با استاندارد بين المللي است که اين موفقيت درحالي به دست آمده است که خط توليد و نيز اغلب امکانات و تجهيزات مورد نياز براي ساخت محصول، در داخل کشور و با استفاده از دانش فني ايراني ساخته شده است.

مجري طرح کلان ملي توليد تخم مرغ SPF در ايران، تضمين امنيت دارويي در حوزه واکسن هاي طيور و نيز بي نيازي کشور از واردات مواد اوليه مورد نياز در ساخت اين واکسن ها را از جمله موفقيت هاي حاصل شده در کنار دستيابي به تکنولوژي ساخت اين محصول عنوان کرد.

*** توليد محصول پس از سه سال فعاليت علمي و تحقيقاتي

اين استاد پژوهشگر گفت: با شدت گرفتن تحريم ها و ايجاد احساس نياز به توليد محصول در داخل کشور، عملا ايده اجراي اين پروژه کلان و ملي از سال 88 مطرح و از سال 89 با ارايه طرح به معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، زمينه براي اجراي آن در موسسه تحقيقات واکسن و سرم سازي رازي آغاز شد.

وي افزود: بهره برداري از تجربه نيروهاي فعال در اين حوزه و نيزاستفاده از برخي ابزارهاي علمي و منابع خارجي، در فرايندي سه ساله و با مشارکت محققان و پژوهشگران در قالب 10 هزار نفر ساعت کار علمي و تحقيقاتي، در نهايت موفق به اتمام عمليات و آماده سازي طرح براي توليد محصول شديم که اميدواريم تا پايان سال جاري، اولين محموله از تخم مرغ هاي SPF توليد و به بازار عرضه شود.

مجري طرح کلان توليد تخم مرغ SPF در ايران، از آمادگي اين مجموعه براي انتقال دانش في توليد اين تخم مرغ ها به شرکت هاي داراي صلاحيت مورد تاييد معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و موسسه تحقيقات و واکسن و سرم سازي رازي به منظور افزايش توان توليد اين محصول در آينده خبر داد.

ابراهيمي اظهارکرد: هر عدد از تخم مرغ هاي توليد شده در اين مجموعه مي تواند براي تعداد بالايي دوز واکسن مورد استفاده قرار گيرد و از اين رو، استمرار و توسعه اين فعاليت کاملا مقرون به صرفه بوده و مي تواند علاوه بر تامين نيازهاي کشور، زمينه صادراتي بسيار ارزشمندي نيز داشته باشد.

عضو هيات علمي موسسه تحقيقات و واکسن و سرم سازي رازي يادآور شد : در گذشته تلاش هايي از سوي محققان داخلي براي توليد اين تخم مرغ ها به انجام رسيده بود اما، تلاش هاي انجام گرفته به ثمر رسيد که در اجراي اين طرح، با تکيه بر تجربه هاي گذشته و نيز بهره گيري از استانداردهاي روز جهاني و به روز رساني آموخته ها، توانستيم به نحوه ايجاد شرايط هوا، آب و غذاي استريل در شرايط کاملا بسته که تاکنون در کشور اجرايي و عملياتي نشده بود پاسخ دهيم.
*** هزينه هاي اجراي طرح

ابراهيمي، مجري طرح کلان و ملي کسب و انتقال دانش فني توليد تخم مرغ هاي SPF در ايران، هزينه هاي صرف شده براي اجراي پروژه را در مقايسه با دستاوردهاي آن اندک عنوان کرد و ابراز داشت: علاوه بر هزينه هايي که از موسسه تحقيقات واکسن و سرم سازي رازي براي اجراي آن انجام داده، مبلغ حدود دو ميليارد و 500 ميليون تومان از سوي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري براي اين پروژه هزينه شده است.

همچنين مرکز طرح هاي کلان ملي فناوري معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري نيز فرآيند نظارت و راهبري طرح را در طول اجراي آن و از طريق انجام بازديدهاي ادواري و برگزاري جلسات پيگيري منظم و مستمر به انجام رسانيده است.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/924/توليد-تخم-مرغ-SPF-توسط-محققان-ايراني-براي-بي-نيازي-از-واردات
بستن   چاپ