ایرانیان جهان
ساخت یک لیزر جدید برای مطالعه بهتر مولکول‌ها
چهارشنبه 18 بهمن 1396 - 6:54:41 AM
ایسنا
سرزمین ایرانیان- ما از لیزر برای کارهای زیادی استفاده می‌کنیم، از برش فلز گرفته تا بهبود بینایی، اما لیزر محدودیت‌های خود را دارد. یک مانع بزرگ این است که آنها فقط می‌توانند انواع خاصی از نور را منتشر کنند.

محققان با استفاده از آنچه که به عنوان نوسانگرهای پارامتری نوری شناخته می‌شوند به سراغ این محدودیت رفتند که به لیزرهای عادی اجازه می‌دهد نور را به طول موج‌های مختلف تبدیل کنند و ممکن است در برخی حوزه‌های تحقیقاتی مفید باشد.

به عنوان مثال در مطالعه نحوه رفتار مولکول‌ها مفید واقع می‌شود. با این حال، این گجت‌ها هم محدودیت‌های خود را دارند. آنها معمولا دارای خروجی‌های ضعیف هستند و نیاز به ثبات و دقت زیادی دارند و استفاده آنها در خارج از محیط آزمایشگاه‌های با کنترل بالا را بسیار سخت می‌کند.

اما محققان در استنفورد راهی برای حل این مسئله پیدا کرده‌اند و کار آنها می‌تواند این سیستم‌ها را کارآمدتر و استفاده از آنها را آسان‌تر کند.

نحوه کار این نوسانگرها بدین گونه است که نور لیزر از طریق یک کریستال فیلتر می‌شود که این کار، نور را به طول موج‌های مدنظر محققان تبدیل می‌کند.

سپس این نور از چندین آینه منعکس می‌شود که موجب ایجاد اشعه فوق کوتاه نور در طول موج جدید می‌شود.

با تنظیمات سنتی، خروجی نور تبدیل شده بسیار کم و کوتاه است، اما با دو ترفند در این سیستم جدید، تیم استنفورد قادر به تقویت آن شد.

کم کردن انعکاس آینه‌ها که یک حرکت غیرمعمول است و طولانی کردن زمان انعکاس نور از همه این آینه‌ها امکان دسترسی محققان به طول موج‌های بیشتر را ممکن می‌سازد و این به این معنی است که دانشمندان می‌توانند با جزئیات بیشتری مولکول‌ها را مطالعه کنند.

این سیستم جدید کارآمدتر از دیگر سیستم‌های موجود است و می‌تواند شناسایی مولکول‌ها را بهبود بخشیده و رفتار آنها را بهتر تجزیه و تحلیل کند.

به عنوان مثال، چنین سیستمی می‌تواند در آینده قادر به اسکن کردن هوا برای شناسایی آلاینده‌ها باشد. به همین دلیل این سیستم نسبت به جنبش و حرکت حساس نیست و استفاده از آن را در خارج از آزمایشگاه ممکن می‌سازد.


"علیرضا مرندی"، یکی از محققان این پروژه گفت: وقتی شما با افرادی صحبت می‌کنید که در طول 50 سال گذشته با این تکنولوژی کار کرده‌اند، در مورد برنامه‌های کاربردی واقعی آن شک دارند، زیرا از نظر آنها این تشدیدکننده‌ها(رزوناتورها) نیاز به دقت زیاد در تنظیم و مقدار زیادی تعمیر و نگهداری و هزینه دارند.

وی افزود: اما در شیوه ابداعی ما، این الزامات فوق‌العاده آسان است و منبع، بسیار قابل اطمینان است و نیازی به مراقبت گسترده توسط سیستم‌های استاندارد ندارد.

"مارک یانکوفسکی"، یکی دیگر از محققان تیم گفت: ما سالهاست که روی این منابع کار کرده‌ایم و اکنون شاهد برخی پیشرفت‌ها هستیم که آنها را از محیط آزمایشگاه خارج می‌کند.

این مطالعه اخیرا در مجله Physical Review Letters منتشر شده است.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/5806/ساخت-یک-لیزر-جدید-برای-مطالعه-بهتر-مولکول‌ها
بستن   چاپ