ایرانیان جهان
کاهش عوارض تصویربرداری بافت سرطانی با فناوری بومی تصویربرداری مادون قرمز
یکشنبه 14 آبان 1396 - 7:00:08 AM
ایسنا
سرزمین ایرانیان- سیستم تصویربرداری تراهرتز (THz) برای انواع تصویربرداری پزشکی از جمله تشخیص سرطان‌های سطحی پوست و سینه، تصویربرداری از سوختگی، پایش رطوبت پوست، طیف‌سنجی لایه‌نشانی داروها، تشخیص حفره‌ها و پوسیدگی دندان و اندازه‌گیری رطوبت قرنیه استفاده می‌شود.

تصویربرداری تراهرتز از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا نه تنها امواج در این باند می‌توانند مانند اشعه ایکس-ری به داخل مواد نفوذ کنند؛ بلکه تشعشع آنها برخلاف تصویربرداری توسط امواج پرانرژی ایکس-ری غیر مضر است.

سلول‌های سرطانی، عموما نور تراهرتز را بیش از سلول‌های سالم جذب می‌کنند، از این رو می‌توان از تصویربرداری تراهرتز برای تشخیص بافت سرطانی از بافت سالم بهره برد که در این راستا تحقیقاتی در دانشگاه صنعتی شریف اجرایی شد.

دکتر مهدی فردمنش، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف و مجری این طرح با اشاره به چالش‌های کشور برای وارد کردن تکنولوژی تصویربرداری تراهرتز، گفت: با اجرای مطالعاتی در مدت 6 سال به دانش فنی این نوع تصویربرداری دست یافتیم و در حال حاضر ایران تنها کشوری است که توانسته برای اولین بار در خاورمیانه و کشورهای جهان اسلام به این تکنولوژی مهم دست یابد.

وی یادآور شد: تا کنون تنها چند کشور جهان اولی توانایی برخورداری از چنین تکنولوژی را دارا هستند و دستیابی ایران به تکنولوژی سنسورهای ابررسانای تصویربرداری تراهرتز بسیار ارزنده و حائز اهمیت است.

 

وی با تاکید بر اینکه در این پژوهش به تکنولوژی سنسورهای ابررسانای تصویربرداری تراهرتز دست یافتیم، ادامه داد: تحقیق و پژوهش در زمینه تصویربرداری توسط این سنسورها با جاذب‌های طیفی را از سال 1990 در سطح بین المللی آغاز کردیم و در فاز اول به تکنولوژی آشکارسازهای فوق حساس مادون قرمز و ابررسانا رسیدیم و در فاز دوم موفق به ساخت سنسور و طراحی جاذب‌های فوق-م واد (متامتریال) تراهرتز و سیستم مربوط برای تصویربرداری مادون قرمز و تراهرتز شدیم.

این استاد دانشکده مهندسی برق هدف از این مطالعات را مشاهده بافت‌های سرطانی کوچک ذکر کرد و ادامه داد: با استفاده از این نوع تصویربرداری علاوه بر تشخیص زودهنگام سرطان، عوارض ناشی از تصویربرداری با اشعه ایکس از بین می‌رود و این فناوری جدید منجر به حذف روش‌های تشخیصی پیچیده، کاهش طول مدت انتظار برای دریافت نتیجه آزمایشات و تحولی در ساخت اسکنرهای پزشکی در این زمینه خواهد شد.

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف با بیان اینکه این تکنولوژی تاکنون در دنیا به مرحله تجاری سازی نرسیده است و در حد نمونه آزمایشگاهی وجود دارد. امیدوارم با طی مراحل لازم بتوانیم این تکنولوژی را به مرحله تجاری‌سازی برسانیم.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/5308/کاهش-عوارض-تصویربرداری-بافت-سرطانی-با-فناوری-بومی-تصویربرداری-مادون-قرمز
بستن   چاپ