ایرانیان جهان
چشمه انفجاري که موجب زمين‌لرزه مصنوعي در کره شمالي شد
دوشنبه 13 شهريور 1396 - 1:59:34 PM
ايسنا
سرزمين ايرانيان- در حالي روز گذشته آزمايش هسته‌اي با يک بمب هيدروژني يا H-Bomb در کشور کره شمالي با موفقيت انجام شد که زمين‌لرزه‌اي به قدرت 5.6 در مقياس ريشتر در اين کشور به ثبت رسيد.

بمب آزمايش شده از نوع هيدروژني بوده و زمين‌لرزه ثبت شده در منطقه نيز صحت اين مساله را تائيد مي‌کند. «همجوشي هسته‌اي» بنياد اصلي بمب هيدروژني را تشکيل مي‌دهد. همانطور که از شکافته شدن هسته‌هاي سنگين (شکافت هسته‌اي) مقدار عظيمي انرژي حاصل مي‌شود، از پيوند هسته‌هاي سبک هم مي‌توان انرژي بيشتري به دست آورد.

بمب هيدروژني يا گرماهسته‌اي در واقع نوعي بمب هسته‌اي است که انرژي آن ابتدا از طريق فرايند شکافت هسته‌اي تامين مي‌شود و گرما و فشار حاصل از اين انفجار باعث شروع فرايند همجوشي هسته‌اي خواهد شد. به همين دليل بمب‌هاي گرماهسته‌اي انرژي بسيار بيشتري از بمب‌هاي هسته‌اي تک‌مرحله‌اي آزاد مي‌کنند. اين بمب‌ها از آن رو به «بمب هيدروژني» معروف شده‌اند که فرايند همجوشي هسته‌اي با استفاده از هيدروژن انجام مي‌شود.

به گفته دکتر زارع، استاد زلزله‌شناسي مهندسي پژوهشگاه بين‌المللي زلزله بزرگترين بمب هيدروژني که تاکنون براي آزمايش منفجر شده، بمب «تزار» بود که معادل 50 مگاتن TNT قدرت انفجاري داشته ‌است. اين بمب از سوي اتحاد جماهير شوروي در سال 1961 آزمايش شد و قدرت آن 2500 برابر قدرت انفجاري بمب هيروشيما بوده ست.

القايي بودن زمين‌لرزه اخير کره شمالي و احتمال ارتباط آنها با انفجار

دکتر مهدي زارع، استاد زلزله‌شناسي مهندسي پژوهشگاه بين‌المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله و عضو وابسته شاخه زمين‌شناسي گروه علوم پايه فرهنگستان علوم جمهوري اسلامي ايران در خصوص ارتباط زمين‌لرزه اخير کره شمالي و با آزمايش بمب هيدروژني گفت: زلزله‌اي در بامداد روز گذشته، 12 شهريور ماه با بزرگاي برآورد شده بين  5.3 تا 5.6 در کره شمالي رخ داده است.

وي ادامه داد: اين زمين‌لرزه در ناحيه‌اي که انتظار رخداد زمين‌لرزه طبيعي با چنين بزرگايي در آن خيلي کم است و با ژرفاي کم (سطحي)، رخ داده است.

زارع اضافه کرد: اطلاعات به دست آمده تاکنون نمايانگر آن است که اين رخداد به احتمال زياد حاصل يک انفجار بوده است و نه يک رخداد زلزله طبيعي (تکتونيکي).

اين عضو هيات علمي پژوهشگاه بين‌المللي زلزله‌شناسي و مهندسي زلزله تاکيد کرد: چشمه انفجاري که موجب چنين زمين‌لرزه مصنوعي شده، معادل حدود 60 تا 100 کيلو تن TNT (بسته به اين‌که کدام برآورد بزرگا دقيق‌تر باشد و اندازه دقيق بزرگاي زمين‌لرزه حاصله چقدر باشد) قدرت انفجاري داشته است.

زارع با تاکيد بر اين‌که اطلاعات اوليه نيز نمايانگر يک انفجار آزمايشي بمب هيدروژني بوده است، خاطرنشان کرد: بايد توجه کرد که فقط بعضي از کشورهاي پيشرفته و جهان سوم (مانند کره شمالي) توان، امکان و البته برنامه براي چنين انفجارهايي دارند. 

به گفته وي بزرگترين  زمين‌لرزه مصنوعي که بشر تاکنون ايجاد کرده، انفجار بمب هيدروژني «تزار» است که در تاريخ 30 اکتبر 1961 (هشتم آبان ماه 1340 شمسي) توسط اتحاد جماهير شوروي، انفجاري معادل 50 مگا تن TNT داشته و زلزله‌اي با بزرگاي 7.5 ايجاد کرده است.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/5058/چشمه-انفجاري-که-موجب-زمين‌لرزه-مصنوعي-در-کره-شمالي-شد
بستن   چاپ