ایرانیان جهان
جذب و خالص سازي ترکيبات مضر گاز در پالايشگاه پارسيان با فناوري محققان پژوهشگاه نفت
يکشنبه 15 مرداد 1396 - 1:40:28 PM
ايسنا
سرزمين ايرانيان- دکتر اکبر زمانيان نفت فرآيند جذب سطحي را يکي از دو فرآيند مهم در صنعت فرآورش و شيرين‌سازي گاز نام برد که در صنعت گاز و پالايشگاه‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرد و افزود: به منظور دستيابي به دانش فني فرآيند جذب سطحي طرحي در شرکت ملي گاز ايران تعريف و به پژوهشگاه صنعت نفت واگذار شد.

وي هدف از اجراي اين طرح را دستيابي به دانش فني فرآيند جذب سطحي در زمينه جاذب و فرآيندهاي TSA و PSA براي جداسازي و خالص‌سازي برخي از ترکيبات مضر در جريان گاز ذکر کرد.

زمانيان خاطر نشان کرد: اين طرح چهار سال پيش از سوي شرکت ملي گاز تعريف و به پژوهشگاه صنعت نفت واگذار شد و يکي از پروژه‌هاي مهم طراحي، ساخت، نصب و راه‌اندازي پايلوت جذب سطحي است که با همت متخصصان اين پژوهشگاه تمامي مراحل مربوط به آن به اتمام رسيده و آماده انتقال به پالايشگاه گاز پارسيان است.

 رييس پرديس پايين دستي پژوهشگاه صنعت نفت با تاکيد بر اينکه‌ در طراحي و ساخت اين پايلوت 3 هدف مدنظر پژوهشگاه و کارفرماي اين پروژه است، يادآور شد: در حال حاضر جاذب‌هاي مورد نياز پالايشگاه‌هاي گاز کشور از منابع خارج از کشور تامين مي‌شوند و هيچ‌گونه مرجعي براي بررسي و تست اين جاذب‌ها در داخل وجود ندارد و پس از خريداري بلافاصله در واحدهاي عملياتي مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

وي با بيان اينکه در زمان تحريم، دسترسي به منابع اصلي تامين کننده اين جاذب‌ها امکان پذير نبوده و جاذب‌هايي با کيفيت بسيار پايين وارد کشور مي‌شد، ادامه داد: از اين رو طراحي و ساخت اين پايلوت، مرجع مناسبي براي تست اين جاذب‌ها در داخل کشور فراهم کرده است.

 اين عضو هيات علمي پژوهشگاه صنعت تشويق سازندگان داخل به منظور ساخت جاذب‌ها و تست آنها در داخل کشور را از اهداف ديگر اجراي اين پروژه نام برد و خاطر نشان کرد: براي تحقق اين امر لازم است سيستم و شبکه آزمايشگاهي براي ارزيابي جاذب‌ها در مقياس آزمايشگاهي، بنچ و پايلوت در داخل کشور در نظر گرفته شود.

وي هدف سوم اين پروژه را توسعه فرآيند دانست و افزود: براي طراحي واحدهاي TSA و PSA دستيابي به برخي اطلاعات از جاذب‌ها ضروري است تا بتوان از داده‌هاي موجود در نرم افزارها و شبيه‌سازها براي طراحي و فرآيندهاي مورد نظر استفاده کرد و خوشبختانه با طراحي پايلوت مورد نظر هر اهداف مورد نظر محقق شده است و از آنجا که پايلوت به صورت قابل حمل ساخته شده است قابليت آن را دارد که پس از نصب در پالايشگاه پارسيان در ديگر واحدهاي مورد نظر نيز مورد استفاده قرار گيرد.

زمانيان با تاکيد بر اين‌که ساخت و طراحي اين پايلوت به طور کامل در پژوهشگاه صنعت نفت انجام شده است گفت: اين پايلوت نمونه ديگري در کشور ندارد و براي اولين بار در کشور طراحي و ساخته شده و نمونه‌هايي که تاکنون موجود بوده است در مقياس بنچ و آزمايشگاهي است.

وي قابل حمل بودن اين پايلوت را از ويژگي‌هاي بارز اين پايلوت دانست و ادامه داد: با توجه به درخواست شرکت ملي گاز اين پايلوت در پالايشگاه گاز پارسيان نصب خواهد شد و اين پالايشگاه مرکاپتان کمتري دارد ولي ميزان بخار آب در گاز بسيار بالا است که اين پايلوت فرآيند جداسازي آن را انجام خواهد داد.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/4938/جذب-و-خالص-سازي-ترکيبات-مضر-گاز-در-پالايشگاه-پارسيان-با-فناوري-محققان-پژوهشگاه-نفت
بستن   چاپ