ایرانیان جهان
ويروس‌هايي که باکتري‌خوار شدند!
سه شنبه 13 تير 1396 - 1:14:03 PM
ايسنا
دانشمندان با مهندسي ژن ويروس‌ها توانستند باکتري‌هايي که در مقابل آنتي‌بيونيک‌ها مقاوم شده‌اند را نابود کنند.

براي اين مهندسي از فناوري "کريسپر" (CRISPR) استفاده شده است و ويروس‌هايي توليد شدند که اصطلاحا باکتري‌خوار ناميده مي‌شوند.

تناوب‌هاي کوتاه پاليندروم فاصله منظم خوشه‌اي يا "Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats" که به اختصار "CRISPR" ناميده مي‌شود، بخش‌هايي از دي‌ان‌اي پروکاريوت هستند که حاوي تناوب‌هاي کوتاه توالي‌هاي بنيادين مي‌باشند.

کريسپر نوعي سيستم ايمني تطابق پذير در باکتري‌ها است که آنها را قادر به کشف دي‌ان‌اي ويروس و بعد نابودي‌شان مي‌کند. بخشي از سيستم کريسپر، پروتئيني به نام Cas9 است، که قابليت جستجو، برش زدن و سرانجام استحاله دي‌ان‌اي ويروس را به روشي خاص دارد. فناوري کريسپر به دانشمندان اجازه مي‌دهد، تغييراتي در دي‌ان‌اي سلول‌ها ايجاد کنند.

اين ويروس‌هاي تغيير ژن يافته براي مبارزه با مرگبارترين باکتري‌هاي عامل بيماري، به خصوص باکتري‌هايي که در مقابل آنتي‌بيوتيک‌ها مقاوم شده‌اند.

استفاده از باکتري‌خوارها کار جديدي نيست، ولي استفاده از ويروس‌هاي تغيير ژن يافته به عنوان باکتري‌خوار کاري خلاقانه و جديد است.

دانشمندان موسسه علوم زيستي لوکاس واقع در کاروليناي شمالي آمريکا که اين باکتري‌خوارهاي جديد را توليد کرده‌اند مي‌گويند اين باکتري‌خوار را روي موش‌هايي که با تزريق باکتري مقاوم در برابر آنتي‌بيوتيک آلوده شده بودند آزمايش کردند و موفقيت‌آميز بود و موش‌ها با تزريق باکتري‌خوار جديد زنده ماندند.

باکتري‌خوار جديد که توسط فناوري کريسپر دچار ويرايش ژن شده است، ژن‌هاي باکتري‌هاي مقاوم در برابر آنتي‌بيوتيک را هدف قرار مي‌دهند و با توليد آنزيم موجب نابودي اين باکتري‌ها مي‌شوند.

اين روش جديد اميدوارکننده به نظر مي‌رسد اما همچنان موانعي در اين راه وجود دارد. يکي از اين موانع اين است که براي نابودي باکتري‌هاي مقاوم نياز به تزريق مقدار زيادي از باکتري‌خوار است که اين خود مي‌تواند روي سيستم ايمني بدن بيمار تاثير منفي بگذارد و روند درمان را متوقف و بي‌فايده کند.

در حال حاضر تنها دو موسسه علوم زيستي "لوکاس" و "اليگو" قادر به توليد باکتري‌خوارهاي تغيير ژن يافته هستند و هر دوي آنها قصد دارند در راستاي مبارزه با باکتري‌هاي عامل بيماري‌هاي خطرناک و بهبود شرايط مختلف سلامتي تلاش کنند.

در هر صورت اگر محققان بتوانند موانع موجود را از ميان بردارند، بشر به روشي موثر براي مبارزه و نابودي انواع بيماري‌ها دست خواهد يافت.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/4781/ويروس‌هايي-که-باکتري‌خوار-شدند!
بستن   چاپ