ایرانیان جهان
اثرات ريزگردها بر تغيير اقليم زمين و اقيانوس‌ها
دوشنبه 29 خرداد 1396 - 1:46:07 PM
ايسنا
تصور افکار عمومي از پديده‌هايي نظير طوفان شن و ريزگرد بيشتر به يک پديده مقطعي و ناپايدار نزديک است و کمتر آثار بلند مدت آن در نظر گرفته مي‌شود.

در تحقيقات دانشمندان دانشگاه کلمبيا مشخص شد که ريزگردها مي‌توانند بر روي از دو جنبه بر روي کيفيت نور خورشيد و اشعه‌هاي آن تاثير بگذارند.

از يک سو با پراکنده کردن و جذب نور خورشيد و از سوي ديگر با تغيير خواص و مشخصه‌هاي نوري ابرها که نقش بسيار پررنگي در تعيين وضعيت اقليمي مناطق مختلف دارند.

وجود عنصر آهن در ريزگردها سبب مي‌شود مواد مغذي موجود در اقيانوس‌ها با نقصان جدي مواجه شده و ترکيب زيستي آنها را دگرگون کند.

رشد بي‌رويه جلبک‌ها و تکثير فيتوپلانکتون‌ها در اثر اين تغييرات ميزان کربن دي‌اکسيد موجود در آب را به ميزان چشمگيري افزايش مي‌دهد و اين موضوع مي‌تواند سبب مرگ بسياري از آبزيان شود.

در تاريخ زمين‌شناسي، ريزگردها همواره ارتباط تاثيرگذاري با تغييرات اقليمي داشته‌اند.

هسته‌هاي يخي و رسوبات دريايي به ما مي‌گويند که در دوران يخبندان حجم ريزگردهاي موجود در زمين بيش از مقدار فعلي بوده است اما با توجه به شرايط محيطي و اقليمي زمين در آن دوران، تاثير آنها بسيار محدودتر از امروز بوده است.

آشنايي با تاثيرات ريزگردها در گذشته زمين مي‌توان نقشي حياتي در تحقيقات مربوط به تغيير اقليم و گرم شدن زمين داشته باشد.

 با توجه به گستردگي تاثير اين پديده در تغيير اقليم نياز به مشارکت جمع کثيري از دانشمندان، محققان، زمين‌شناسان، شيميدان‌ها و متخصصان محيط زيست است تا بتوان به بررسي همه‌جانبه اين تاثيرات پرداخت.

"گيسلا وينکلر"( Gisela Winckler) يکي از اساتيد دانشگاه کلمبيا به همراه يک تيم تحقيقاتي متشکل از محققان دانشگاه‌هاي "کرنل"(Cornell)، "لنکستر"(Lancaster) جنبه‌هاي مختلفي از اين پديده را در کنفرانس اين دانشگاه مطرح کرده‌اند.

در بررسي‌هاي اين تيم تحقيقاتي وضعيت زمين و حضور ريزگردها در آن از 20 هزار سال پيش مورد بررسي قرار گرفته است.

هدف از اين بررسي ايجاد يک پايگاه داده وسيع و جامع در رابطه با وضعيت ريزگردها در سال‌هاي آينده و تاثير آنها در وضعيت جوي و اقليمي زمين بوده است.

در اين کنفرانس شرکت‌کنندگان پس از بررسي نقطه نظرات و بحث پيرامون وضعيت ريزگردها در زمين به اين نتيجه رسيدند که تنها راه پيشرفت و مقابله با چالش‌ها، هماهنگي و گسترش طرح‌هاي مطالعاتي و همچنين اختصاص اعتبارات ويژه براي ين طرح‌هاست.

در اين کنفرانس پروفسور "جو پراسپرو"(Joe Prospero) يکي از محققان پيشرو در عرصه ريزگردها از نتايج 45 سال تحقيق خود و تيمش در اين زمينه رونمايي کرد که مي‌تواند به عنوان يک پايه و مبنا براي تحقيقات آينده و غناي اين پايگاه داده مورد استفاده قرار بگيرد.

پروژه‌اي موسوم به "نقشه آلودگي"(DirtMap) در اين کنفرانس مطرح شده است که با استفاده از پايگاه داده نقاط حساس و آسيب‌پذير در برابر ريزگردها در اقيانوس‌ها مشخص خواهد شد تا اقدامات مورد نياز در رابطه با آنها صورت بگيرد.

اين پايگاه داده با کار بر روي موضوع "DustSpec" که شامل مطالعه و بازنگري روي شاخص‌هاي ريزگرد و سوابق خاکي و دريايي اين اتفاق است، دوره‌هاي زماني ريزگردها پس از آخرين عصر يخبندان (حدود 130 هزار سال قبل) را مورد مطالعه قرار داده است.

شرکت کنندگان در کنفرانس طي سلسله مباحث جامع در گروه‌هاي کوچک به شناسايي قدم‌ها و مراحل بعدي از جمله مهم‌ترين نوع اطلاعات که بايد در پايگاه داده گنجانده شود، مهم‌ترين مناطق براي هدف‌گيري مطالعاتي و ارزشمندترين پروژه‌ها براي هدف‌گيري در آينده پرداختند.

يک نگراني جدي راجع به احتمال از دست رفتن يا عدم تداوم مجموعه داده‌ها در آينده وجود دارد.

جزييات نحوه شکل‌گيري چنين پايگاه داده‌اي نيازمند کار و بررسي بيشتر و مقايسه و تجميع با ديگر پايگاه‌هاي داده نظير پايگاه داده ملي آب و هوا (NCDC) يا "SedDB" که يک پايگاه داده ژئوشيميايي براي رسوبات دريايي است، خواهد بود.

هدف نهايي گردآوري يک پايگاه داده است که به راحتي براي مطالعه مدل شرايط اقليمي جهاني با همه پيچيدگي‌هايش در دسترس باشد.

ريزگردها يک عارضه جهاني هستند. اين که از کجا مي‌آيند، به کجا مي‌روند و چگونه بر شرايط آب و هوا و شرايط زيستي و شيميايي خاک و زمين و اقيانوس‌ها تاثير مي‌گذارند، سوالي است که در تمام حوزه علوم زمين مشترک است.

براي فهميدن چگونگي اثرگذاري اين پديده بر شرايط اقليمي و آب و هوايي زمين محققان و دانشمندان از سراسر دنيا بايد با هم همکاري کنند.

اين کنفرانس امکان ايجاد يک انجمن تخصصي به صورت گروهي براي شناسايي اقدامات مورد انتظار در آينده و اين که بالاخره نقش ريزگردها در تاريخ زمين چه بوده است و مهم‌تر از همه اين که در آينده موجب چه تغييراتي خواهد شد را فراهم نمود.

اين کارگروه توسط "پايگاه داده ملي آب و هوا" و "اتحاديه جهاني مطالعات چهارگانه" مورد حمايت قرار گرفت.

مطالعات چهارگانه يا "کواترنري" بخشي از زمان‌بندي زمين شناسي است که در انتهاي عصر نوزيستي قرار دارد. دوران "کوارترنري" از حدود دو و نيم ميليون سال پيش آغاز شده و هنوز نيز ادامه دارد

http://www.ilandnews.ir/fa/News/3704/اثرات-ريزگردها-بر-تغيير-اقليم-زمين-و-اقيانوس‌ها
بستن   چاپ