ایرانیان جهان
احداث کارخانه توليد کک نفتي در دستور کار پژوهشگاه نفت
دوشنبه 22 خرداد 1396 - 3:36:46 PM
ايسنا
دکتر جواد ايوک‌پور، مدير طرح کک نفتي با اشاره به اينکه طرح کک نفتي از سال 91 با مشارکت شرکت ايميدرو آغاز شد، افزود: دليل اصلي راه‌اندازي اين طرح نياز اين شرکت به کک نفتي به عنوان ماده اوليه توليد آلومينيوم بود؛ از اين رو سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران (ايميدرو) پروژه چند مرحله‌اي را با پژوهشگاه آغاز کرد که اين پروژه مطالعات خوراک و همچنين موضوعات مرتبط با کاهش گوگرد را شامل مي‌شود.

وي ساخت پايلوت، داده‌گيري و شبيه‌سازي را مراحل بعدي اين طرح ذکر کرد و ادامه داد: ظرفيت اين پايلوت حدود 2 بشکه خوراک در هر «بچ» است و اين پايلوت توانايي تست خوراک‌هاي مختلف و مناسب براي کک‌سازي را در شرايط مختلف عملياتي دارد.

ايوک‌پور اين پايلوت را مشابه واحدهاي صنعتي دانست که قادر است داده‌هاي مورد نياز براي طراحي واحد جديد را فراهم کند و اظهار کرد: طرح احداث کارخانه توليد کک «آندي» در مسير صنعتي شدن و تخصيص خوراک اين کارخانه با همکاري پژوهشگاه صنعت نفت نهايي شده است، ضمن آنکه گزارش‌هاي زيست محيطي و مجوز آن با مشاوره پژوهشگاه اخذ شد.

وي تاکيد کرد: بررسي‌هاي اوليه در زمينه احداث کارخانه انجام گرفته و در حال حاضر تهيه اسناد مناقصه بين‌المللي در حال انجام است و اميدواريم تا تابستان سال آينده مراحل مناقصه اين پروژه نيز به اتمام برسد و احداث کارخانه هر چه سريع‌تر انجام شود.

مدير طرح کک نفتي با اشاره به انتخاب يک شرکت فرانسوي براي تهيه گزارش امکان‌سنجي گفت: پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان مشاور بر روند فعاليت‌هاي فني تهيه گزارش توسط اين شرکت فرانسوي نظارت دارد و تمام مدارک ارسالي از سوي اين شرکت مورد بررسي قرارگرفته و پيشنهادات و نظرات متناسب از سوي پژوهشگاه به سازمان ايميدرو منتقل شده است.

وي به مراحل مختلف امکان‌سنجي اين پروژه  اشاره کرد و افزود: امکان‌سنجي اين پروژه شامل دو فاز «انتخاب ساختار فرايندهاي مناسب براي توليد کک نفتي با لحاظ کردن شرايط اقتصادي مناسب» و «بررسي ساختار منتخب، تخمين دقيق‌تر هزينه‌ها و زيرساخت‌هاي مورد نياز و آناليز اقتصادي» مي‌شود. نتايج نهايي اين امکان سنجي بيانگر فاکتورهاي اقتصادي قابل توجه و بالا براي اين واحد است.

ايوک‌پور با بيان اينکه اين کارخانه قرار است در منطقه آزاد اروند احداث شود، خاطرنشان کرد: اين کارخانه در زميني به مساحت 50 هکتار با ظرفيت 27 هزار بشکه احداث خواهد شد که از اين ميان 20 هزار بشکه آن ته مانده برج تقطير در خلاء پالايشگاه آبادان است و حدود 7 هزار بشکه آن به عنوان خوراک جانبي از ته ماند سنگين و پالايش شده يکي از واحدهاي پالايشگاه اراک تامين مي‌شود.

وي کک نفتي آندي، ديزل با استاندارد يورو 5 و نفتا به عنوان خوراک پتروشيمي را از محصولات با ارزش اين کارخانه عنوان کرد و گفت: کک‌سازي از دو جنبه براي کشور حائز اهميت و بسيار استراتژيک است؛ از يک سو توليد کک مورد نياز صنايع به خصوص صنايع فلزي که تاکنون به ميزان قابل ملاحظه‌اي وارد مي‌شد و از سوي ديگر موجب ارتقاي کيفيت نفت کوره خواهد شد.

فرآيند ککينگ يک فرآيند ارتقاي کيفيت مهم و متداول در پالايشگاه‌هاي دنيا محسوب مي‌شود و فرآورده‌هاي ميان تقطير و کک به عنوان محصولات اين فرآيند هستند که کک آن در صنايع فلزي مانند آلومينيوم‌سازي و فولاد مورد استفاده قرار مي‌گيرد.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/3670/احداث-کارخانه-توليد-کک-نفتي-در-دستور-کار-پژوهشگاه-نفت
بستن   چاپ