ایرانیان جهان
صرفه‌جويي 200 هزار دلاري ارزي با «توان‌سنجي ليزري» محققان کشور
چهارشنبه 10 خرداد 1396 - 2:44:14 PM
ايسنا
اميرحسين شهبازي، مجري طرح توان‌سنجي ليزري را يکي از نيازهاي آزمايشگاه‌هاي اپتيک، دانشگاه‌ها، آزمايشگاه‌ها و مراکز صنعتي و پزشکي دانست و گفت: اندازه‌ گيري توان خروجي منابع نوري و ليزري از اهميت بالايي برخوردار است و به همين منظور با طراحي و ساخت دستگاه توان‌سنج نيمه‌هادي در بخش ليزر توانستيم توان اپتيکي منابع ليزري را اندازه بگيريم که با اين اقدام سالانه بيش از 200 هزار دلار صرفه‌جويي ارزي در کشور رقم خواهد خورد.

شهبازي با بيان اينکه دستگاه‌هاي توان‌سنج در سطح گسترده‌اي از سنجش توان تابشي و طيف نشري کاربرد دارند، خاطر نشان کرد: اين ابزارها تابش پرتوها را بر روي قطعه نيمه‌هادي از جنس سيليکون اندازه‌گيري مي‌کنند.

وي با اشاره به‌ لزوم کاليبراسيون تجهيزات ليزري صنعتي و تجهيزات ليزري نظامي، افزود: به‌ عنوان نمونه توان اپتيکي ليزرهاي استفاده ‌شده در مصارف پزشکي بسيار حساس بوده و اگر عملکرد دستگاه از بازه مربوط خارج شود، مي‌تواند آسيب‌هاي جبران‌ناپذيري بر جاي بگذارد. همچنين در کاربردهاي آزمايشگاهي و پژوهشي ليزر همواره لازم است توان خروجي منابع ليزري مورد بررسي قرار گيرد.

شهبازي با تاکيد بر اينکه جامعه علمي با خلاء جدي در اين زمينه مواجه هستند، يادآور شد: اين امر باعث تحميل هزينه‌هاي سنگين جهت واردات شده است؛ درحالي‌ که پتانسيل و امکان بومي‌سازي اين تجهيزات در داخل کشور وجود دارد.

به گفته وي تنظيم دستگاه براي کار در طول‌ موج‌هاي 190 تا 1100 نانومتر، آشکارسازي جريان تاريک فتو ديود، امکان تنظيم براي يک منبع نوري خاص و اندازه‌گيري توان منابع نوري و توان منابع نوري پيوسته ازجمله قابليت‌هاي اين دستگاه است.

مجري طرح با اشاره به حوزه‌هاي کاربرد اين دستگاه، بررسي توان پرتو فرودي و کيفيت‌سنجي منابع نوري، تأثير تغييرات محيطي بر عملکرد منابع ليزري، بررسي تغييرات تواني پرتو هنگام عبور از محيط‌هاي (شفاف) مختلف، کيفيت‌سنجي تيغه‌ها و عدسي‌هاي اپتيکي و نيز محاسبه شدت پرتو بازتابي/عبوري از سطوح مختلف از کاربردهاي شاخص دستگاه توان‌سنج نيمه‌هادي است.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/3630/صرفه‌جويي-200-هزار-دلاري-ارزي-با-«توان‌سنجي-ليزري»-محققان-کشور
بستن   چاپ