ایرانیان جهان
کاهش مصرف انرژي در سيستم‌هاي سرمايشي با نانوسيالات محققان کشور
يکشنبه 7 خرداد 1396 - 3:08:34 PM
ايسنا
در گردهمايي مديران نيروگاه‌هاي برقي کشور کاربردهاي فناوري نانو در صنايع نيروگاهي معرفي شدند و به منظور استفاده از اين محصولات در نيروگاه‌ها همفکري و تبادل نظر ميان مديران نيروگاهي صورت گرفت. مديران و کارشناسان نيروگاه‌هاي شهيد رجايي، رودشور، سيکل ترکيبي فارس، منتظرالقائم (عج) و شرکت‌هاي مپنا، ماهتاب گستر (معاونت بهره‌برداري) و دفتر فني گروه صبا در اين نشست حضور داشتند.

در اين نشست، حمايت‌هاي ستاد نانو از به‌کارگيري فناوري نانو در شرکت‌هاي صنعتي و برخي از فناوري‌هاي نانويي قابل استفاده در نيروگاه‌ها معرفي شد. همچنين مهمترين چالش‌هاي استفاده از محصولات نانو در نيروگاه‌ها مانند هزينه تمام شده استفاده از اين محصولات و لزوم ايجاد اعتماد صنايع به اين فناوري نيز مورد بحث و بررسي قرار گرفت.

مهندس نجيمي، دبير کارگروه صنعت و بازار ستاد نانو در اين گردهمايي پرداختن به «نوآوري باز» را يکي از مهمترين برنامه‌هاي ستاد نانو به ‌منظور دسترسي صنايع بزرگ به فناوري نانو عنوان کرد و گفت: در اين برنامه، نيازي به سرمايه‌گذاري شرکت بزرگ بر روي فناوري مورد نياز خود وجود ندارد و شرکت‌هاي دانش‌بنيان کوچک که به فناوري مورد نظر دست يافته‌اند با حمايت ستاد نانو، فناوري را در اختيار شرکت بزرگ قرار مي‌دهند که اين مدل همکاري منجر به ريسک کمتر و دسترسي سريع‌تر به نتيجه مورد نظر براي شرکت خواستار فناوري مي‌شود.

وي، کاهش سرمايه‌گذاري، دسترسي به نخبگان ايراني مقيم خارج، کاهش ريسک، دسترسي سريع به بازار، افزايش موفقيت و تداوم نوآوري همزمان با تغييرات بازار را از مهمترين نتايج «نوآوري باز» ذکر کرد و ادامه داد: در اين راستا برنامه‌اي نيز تحت عنوان چالش فناوري توسط ستاد نانو در حال اجراست و چندين چالش در حوزه‌هاي مختلف صنعتي نيز برگزار شده است.

معرفي برخي از فناوري‌هاي نانويي قابل استفاده در نيروگاه‌هاي کشور مانند نانوسيال خنک کننده، فيلترهاي هواي نيروگاهي، پوشش‌دهي سطح به روش PVD، رنگ‌هاي مقاوم به خوردگي، ماسک‌هاي صنعتي نانويي، سامانه الکترودياليز انتخابي جهت تصفيه آب، سامانه تصفيه آب خاکستري و تصفيه پساب صنعتي با استفاده از غشاهاي هالوفايبر از ديگر برنامه‌هاي اين گردهمايي بوده است.

مهندس همتي مجري طرح، نانوسيال خنک کننده و نانوپوشش ضد رسوب را محصولاتي دانست که قابليت استفاده در نيروگاه‌هاي کشور را دارند و در کندانسورها و بويلرها، مبدل‌هاي حرارتي هوايي، کمپرسورها و چيلرها، موتورخانه و تاسيسات مورد استفاده قرار مي‌گيرند.

وي افزايش هدايت حرارت جابه‌جايي، افزايش سطح ديواره داخلي مبدل حرارتي، توربولانس در مقياس مولکولي و افزايش هدايت حرارتي لايه‌هاي رسوب را از جمله مکانيزم‌هاي عملکردي اين محصول نام برد و ادامه داد: در اين فناوري با استفاده از نانو پوشش‌ها و نانوفين که بر روي سطوح ايجاد مي‌شود، سطح تماس ديواره فلزي با مولکول‌هاي هوا و يا سيال آب افزايش يافته و به اين ترتيب راندمان مبدل‌هاي حرارتي افزايش مي‌يابد.

مجري طرح خاطرنشان کرد: با استفاده از اين نانوسيال در کولر، مي‌توان به‌طور متوسط 2 درجه دماي روغن را در ساعات پيک و در فصل تابستان کاهش داد، همچنين با استفاده از نانوسيالات و نانوپوشش‌ها مصرف سوخت‌هاي فسيلي در بويلرها و سيستم‌هاي تاسيساتي کاهش پيدا مي‌کند.

وي يادآور شد: اين محصول در برخي از صنايع کشور به بهره‌برداري رسيده است.

مهندس فروندي از ديگر محققان کشور است که در اين گردهمايي به بيان کاربرد فيلترهاي توليدي در صنايع خودرو، نيروگاهي و نفت، گاز و پتروشيمي پرداخت و اظهار کرد: در طرح پوشش‌دهي کاغذ فيلتر با نانوالياف، سطح قبل از شروع عمليات چين کن در توليد فيلتر، تحت يک ميدان الکتريکي ولتاژ بالا، با لايه‌اي از الياف پليمري با قطر بين 50 تا 300 نانومتر لايه‌نشاني مي‌شود، به اين ترتيب راندمان فيلتراسيون از طريق کاهش اندازه سوراخ‌ها ارتقا يافته و عمر فيلتر نيز با استفاده از روش فيلتراسيون سطحي افزايش مي‌يابد.

وي، نيروگاه سيکل ترکيبي کرمان، شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي‌نژاد و شرکت طوس سير رضوان را شرکت‌هايي عنوان کرد که از فيلترهاي نانويي اين شرکت استفاده کرده و کارايي بالاي اين فيلترها را تاييد کرده‌اند.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/3607/کاهش-مصرف-انرژي-در-سيستم‌هاي-سرمايشي-با-نانوسيالات-محققان-کشور
بستن   چاپ