ایرانیان جهان
توليد نانوذرات پايدار براي کاربرد در حوزه پزشکي
يکشنبه 7 خرداد 1396 - 3:00:03 PM
ايسنا
 سعيد جعفري، مجري طرح  گفت: خواص خارق‌العاده و منحصر به فرد نانوذرات نقره، کاربرد آنها را بسيار گسترده کرده است که از آن ميان مي‌توان به محلول‌هاي کلوئيدي نانوذرات نقره به دليل خاصيت آنتي باکتريال و ضدويروسي و ضدقارچي و کاربرد آنها در انواع زخم پوش‌ها و جراحات سوختگي و ضدعفوني کردن تجهيزات پزشکي اشاره کرد.

وي با بيان اينکه محدوديت اصلي اين محلول‌ها، ناپايداري نانوذرات نقره براي مدت طولاني و عمر قفسه کوتاه است، خاطرنشان کرد: از اين رو، بررسي و معرفي روش نويني براي سنتز محلول‌هاي کلوئيدي نانوذرات نقره با پايداري و عمر قفسه بالا هدف اصلي پروژه «بررسي روش‌هاي پايدارسازي نانوذرات نقره در محلول‌هاي کلوئيدي» بوده است.

جعفري با بيان اينکه در اين پژوهش از اصول شيمي سبز و مواد زيست سازگاري همچون ژلاتين بهره گرفتيم که هيچ سميت و خطري از فرآوري تا مصرف براي افراد يا محيط زيست ندارد، ادامه داد: بر اين اساس در اين پژوهش، محلول‌هاي کلوئيدي با پايداري بسيار بالا و عمر قفسه بيش از 100 روز با موفقيت فرآوري شد و مورد آزمون‌هاي مشخصه‌يابي قرار گرفت. همچنين با کاهش ابعاد نانوذرات، از مقدار مصرفي نقره بسيار کاسته شد که علاوه بر افزايش خاصيت آنتي باکتريال به دليل کاهش ابعاد، منجر به کاهش قيمت تمام شده آن نيز مي‌شود.

اين محقق دانشگاه صنعتي اميرکبير با بيان اينکه افزايش عمر قفسه محصولات ضدعفوني کننده بر پايه نقره، يک مزيت عالي براي صاحبان صنايع است، گفت: در روش بکارگرفته شده در اين پژوهش نانو ذرات نقره با ابعاد کمتر از 5 نانومتر از يک روش مبتکرانه، ارزان و آسان تهيه شد که نسبت به روش‌هاي متداول برتري‌هاي زيادي دارد.

وي تاکيد کرد: در ابتدا مطالعات گسترده‌اي در خصوص انواع پايداري و خصوصيات و سازوکار عمل پايدارسازهاي نانوذرات نقره انجام گرفت؛ روش‌هاي مختلف سنتز نانوذرات نقره مورد بررسي و مقايسه قرار گرفتند و از آن ميان روش نوظهور «تالنز» جهت ادامه کار پژوهش انتخاب شدند.

به گفته وي، ادغام روش «تالنز» با اصول شيمي سبز و بکارگيري مواد زيست سازگار، منجر به تهيه محلول کلوئيدي نانوذرات نقره با پايداري بالا شد.

جعفري انتخاب مواد زيست سازگار را چالش مهمي در اين پژوهش ذکر کرد و ادامه داد: همچنين، قيمت و در دسترس بودن اين ماده، از ديگر عوامل مهم در انتخاب اين ماده بوده است و درنهايت با بررسي‌هاي گسترده، ژلاتين و مالتوز جهت پايدارسازي و احياي يون‌هاي نقره به نانوذرات نقره مورد استفاده قرار گرفتند.

به گفته  اين محقق، نانوذرات نقره خواص منحصر به فردي از خود نشان مي‌دهند و در اين پژوهش، خواص آنتي باکتريال و ضد ويروسي و ضد قارچي مطرح بود که کارکرد آن را در حوزه‌هاي پزشکي و مهندسي پزشکي قرار مي‌دهد. علاوه بر آن خواص اپتيکي نانوذرات نقره، بکارگيري آنها را در حسگرهاي نوري و مدارهاي الکترونيکي چاپي ميسر مي‌کند.

وي در خصوص آينده اين پروژه، گفت: در حال حاضر، ايده بکارگيري نانوذرات نقره در زخم پوش‌ها متداول و تجاري‌سازي شده است و اين پژوهش در راستاي بهبود و تسهيل اين صنعت بوده است. اما بکارگيري نانوذرات نقره در تشخيص زودهنگام بيماري‌هاي ژنتيکي و بکارگيري آنها در حسگرهاي اپتيکي در دست بررسي است.

مجري طرح با اشاره به ويژگي‌هاي اين پروژه، خاطر نشان کرد: در اين طرح، ضمن معرفي يک روش بسيار کارآمد و با بهره وري بالا و ارزان جهت فرآوري نانوذرات نقره، ذراتي با پايداري بالا تهيه شد، بدون آنکه از هيچ ماده پايدارساز يا احياکننده سمي استفاده نشد و ذرات به دست آمده در ابعاد زير 5 نانومتر براي بيش از 100 روز پايداري خود را حفظ کردند.

وي با بيان اينکه اين پژوهش در مدت زمان 14 ماهه به نتيجه رسيد، گفت: روش تالنز يک روش متداول براي تهيه فيلم‌هاي نقره است، اما بکارگيري اين روش جهت فرآوري نانوذرات تازه و نوظهور است.

جعفري بهره‌وري بسيار بالا، زيست سازگاري عالي، ارزان و سريع و تکرارپذيري بالا را از مزيت‌هاي اصلي اين طرح عنوان کرد.

جعفري با اشاره به کاربردهاي پروژه گفت: محلول‌هاي کلوئيدي نانوذرات نقره در زخم پوش‌ها، جراحات سوختگي و عفوني، ضدعفوني کردن تجهيزات پزشکي و پيشگيري از بيماري‌هاي  قارچي کاربردهاي متنوعي دارند.

بر اساس اين گزارش، اين پروژه با راهنمايي دکتر سهيلا سلحشور کردستاني، در دانشگاه اميرکبير به نتيجه رسيده است.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/3603/توليد-نانوذرات-پايدار-براي-کاربرد-در-حوزه-پزشکي
بستن   چاپ