ایرانیان جهان
عرضه دستگاه رسوب‌زدا با قابليت کاهش 40 درصدي مصرف انرژي
دوشنبه 25 ارديبهشت 1396 - 2:12:30 PM
ايسنا
يکي از عوامل آلودگي آب‌ و هوا در شهرهاي بزرگ، تشکيل رسوب آب در جدار لوله‌هاي لوازم ‌خانگي و تاسيسات است. سالانه ميليون‌ها ليتر اسيد براي حل کردن رسوب در تاسيسات استفاده مي‌شود، سپس اين حجم عظيم محلول اسيدي به منابع آب‌هاي زيرزميني مناطق شهري تزريق مي‌شود و در نهايت آبي که در چرخه مصرف قرار دارد، به‌ تدريج اسيدي و غير قابل‌مصرف مي‌شود.

از اين ‌رو استفاده از فناوري رسوب‌زدايي الکترونيکي در تاسيسات ساختمان‌ها و صنايع، علاوه بر کاهش هزينه‌هاي نگهداري و مصرف انرژي گاز، برق و آب موجب افزايش بازدهي توليد شده و کاهش استهلاک تجهيزات سالانه ميلياردها تومان صرفه‌جويي براي صنايع به دنبال دارد. 

از سويي ديگر کاهش تبادل حرارت درتاسيسات و در نتيجه افزايش مصرف انرژي از ديگر پيامدهاي رسوب‌زدايي در جدار لوله‌ها است. به‌طور مثال صدها هزار آبگرمکن، ديگ بخار و تاسيسات حرارتي در شهرها در حدود 20 تا 50 درصد انرژي گاز بيشتر از حد نياز مصرف مي‌کنند و گازهاي آلاينده آنها هواي شهرها را با همين نسبت آلوده‌تر مي‌کنند. اين ميزان مصرف اضافي ناشي از رسوب آب در حدود روزانه 100 ميليون مترمکعب گاز در کشور است.

دستگاه رسوب‌زدايي الکترونيکي، با شکستن پيوندهاي هيدروژني آب، مولکول‌هاي آن را آزاد مي‌کند. مولکول‌هاي آزاد بيشتر، خاصيت انحلال‌پذيري آب را افزايش مي‌دهند. بدين ترتيب محلول فوق اشباع آب و کربنات کلسيم، به حالت «زير اشباع» تبديل شده و مانع از تشکيل بلورهاي رسوبي مي‌شوند.

امواج توليدشده توسط دستگاه، بي‌صدا و بي‌ضرر است و خواص فيزيکي و الکتريکي مولکول‌هاي کلسيم را به نحو مطلوب تغيير مي‌دهند. با تغيير ايجادشده، چسبندگي مولکول‌هاي کلسيم به يکديگر و به جدار لوله‌ها از بين رفته و اين مولکول‌ها در آب به حالت معلق باقي مي‌مانند.

در نتيجه علاوه بر اينکه ديگر بر روي جدار لوله‌ها رسوب نمي‌نشيند، با افزايش خاصيت انحلال‌ پذيري آب، رسوبات قبلي نيز به‌تدريج به‌صورت «مولکول به مولکول» از جدار لوله‌ها و مخازن آب برداشته و پاک مي‌شوند.

همچنين، اين روش با ايجاد ميدان انرژي نوساني با استفاده از امواج راديويي کم‌بسامد و با شکل امواج مربعي که فرکانس آن بين 1500 تا  120 هزار بار در ثانيه مولکول‌هاي آب را به ارتعاش درمي‌آورد، ساختار بلوري و منظم کلسيم و منيزيم دچار تغييرات شده و " کلسيت " به "آراگونيت" تبديل مي‌شود.

صفايي، مجري طرح با اشاره به بهاي بسيار گران فناوري ضد رسوب الکترونيکي و تفاوت‌هاي اقليمي و همچنين ميزان سختي بالاي آب در کشور، طي ساليان اخير گفت:  اين فناوري در حجم بسيار محدود وارد ايران شده است، ولي ارزان بودن انرژي، مديران و صاحبان تاسيسات را به استفاده از اين فناوري گران ترغيب نمي‌کرد، به همين منظور پس از سه سال مطالعه و پژوهش بر روي اين تکنولوژي استراتژيک، موفق به بومي‌سازي و ثبت اختراع دانش فني سامانه ضد رسوب الکترونيکي شديم.

وي ادامه داد: اين فناوري علاوه بر مزيت نسبي بومي و کارآيي بالاتر نسبت به فناوري کشورهاي توسعه‌يافته، از نظر قيمت نيز در حدود يک ‌بيستم بهاي مشابه خارجي است و ضمن جلوگيري از خروج ارز از کشور، به ايجاد اشتغال کمک کرده و مي‌تواند سالانه ميلياردها دلار صرفه‌جويي در مصرف انرژي و هزينه استهلاک تاسيسات داشته باشد.

صفايي با اشاره به کاربردهاي اين فناوري، خاطرنشان کرد: اين طرح فناورانه تاکنون در بخش‌هاي مختلفي همچون نيروگاه‌ها، ساختمان‌هاي مسکوني و تجاري، دانشگاه‌ها و همچنين 29 فرودگاه در کشور به کار گرفته‌شده است که در پي اين اقدام در بخش ساختمان‌هاي مسکوني و اداري در سطح شهر کاهش حداقلي 30 درصدي صرفه‌جويي انرژي را شاهد هستيم.

وي با بيان اينکه با پياده‌سازي اين طرح در بخش ساختماني، ضمن افزايش راندمان توليد در صنعت مي‌توانيم تا 40 درصد در مصرف انرژي و آب صرفه‌جويي کنيم، اضافه کرد: از سوي ديگر با توجه به اينکه استفاده از اسيدفوليک و استفاده از نمک صد درصد به محيط‌ زيست آسيب مي‌رساند، اين فناوري با سيستم الکترونيکي نصب‌شده در آن مي‌تواند به کمک محيط‌ زيست بيايد و بهينه‌سازي مصرف انرژي را فراهم آورد.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/3540/عرضه-دستگاه-رسوب‌زدا-با-قابليت-کاهش-40-درصدي-مصرف-انرژي
بستن   چاپ