ایرانیان جهان
درمان طاسي سر با سلول هاي بنيادي، روشي موثر اما در حال انتظار
چهارشنبه 23 فروردين 1396 - 9:32:23 AM
ايرنا
برآمدگي هاي بافتي واقع در عمق پوست (پاپيلاي درم) و سلول هاي بنيادي اپيتليال مسئوليت ايجاد و تنظيم چرخه رشد مو را دارند، آسيب به اين سلول‌ ها يا از بين رفتن آنها علت اصلي از دست دادن مو است.
دکتر ناصر اقدمي افزود: توليد مو با استفاده از سلول هاي بنيادي دستاورد مهم محققان ايراني براي رفع اين معضل است؛ اين طرح تحقيقاتي، مرحله حيواني را پشت سر گذاشته و وارد مرحله انساني شده است.
وي زمان مورد نياز براي مرحله انساني را بين يک تا 2 سال اعلام کرد و گفت: پس از عبور از اين مرحله مجوز مطالعات باليني توسط وزارت بهداشت صادر مي شود. در صورتي که اين طرح تحقيقاتي به نحو مطلوب پيش برود، حداقل پنج تا شش سال طول مي کشد تا نتايج آن در کلينيک ها مورد استفاده قرار گرفته و مردم از اين فناوري ها بهره مند شوند.
اقدمي اظهار کرد: نقصي که سبب از بين رفتن مو مي شود توسط محققان ما مشخص شده است و آنان در صدد هستند با به کارگيري سلول هاي بنيادي اين عارضه را رفع کنند.
وي ادامه داد که محققان در بررسي هاي خود دريافتند که اگر سلول هاي بنيادي را به محلي که مو ندارد تزريق کنند، اين مشکل برطرف مي شود، لذا اين سلول ها را از انسان گرفته اند و پس از کشت در آزمايشگاه به موش تزريق کردند که روي پوست اين حيوان، موي انسان رشد يافت.
مجري طرح توليد مو با استفاده از سلول هاي بنيادي گفت: هرچند توليد مو با استفاده از سلول هاي بنيادي توسط محققان خارجي هم درحال انجام است، اما همه دنيا تقريبا در اين سطحي قرار دارند که ما مشغول فعاليت هستيم و تاکنون مطالعه انساني در اين خصوص در دنيا منتشر نشده است.
وي کاشت مو را تنها روش موجود براي درمان طاسي اعلام کرد و گفت: اين روش درماني داراي محدوديت هايي است و کسي که ذخيره کافي مو نداشته باشد، نمي تواند اين روش درماني را انجام دهد.
اقدمي گفت: اگر فرد به اندازه کافي در ذخيره مو نداشته باشد، مي تواند اميدوار باشد که با روش درماني سلول هاي بنيادي، معضل طاسي اش برطرف شود.
وي تاکيد کرد که اگر روش توليد مو با استفاده از سلول هاي بنيادي بتواند طاسي مو را درمان کند ديگر نيازي به کاشت مو نيست.
عضو هيات علمي پژوهشگاه رويان، ضعف در سيستم ايمني بدن و هورمون هاي مردانه را عامل اصلي ريزش مو دانست و گفت: سلول هاي توليد کننده مو در محل خاص وجود نداشته و به همين دليل فرد دچار ريزش مو و نهايتا طاسي مي شود.
وي با اشاره به اينکه طاسي در مردان شايع تر است، گفت: حدود 80 درصد طاسي مربوط به مردان است.
پژوهشگاه رويان اعلام کرد که تيمي مرکب از دکترمحمدعلي نيل‌فروش‌زاده، دکترناصر اقدمي، دکتر پروانه محمدي،دکتر الهام رحيمي‌ جامع و همکارانشان در پژوهشگاه رويان، مرکز تحقيقات پوست و سلول ‌هاي بنيادي دانشگاه علوم پزشکي تهران و مرکز تحقيقات ليشمانيوز و بيماري‌ هاي پوستي دانشگاه علوم پزشکي اصفهان در قالب طرحي تحقيقاتي در تلاش هستند تا راهي براي شناخت سلول ‌هاي بنيادي پيش موساز در انسان، پيدا کنند.
محققان اين پژوهشگاه 15 موش آزمايشگاهي فاقد مو را به 3 گروه تقسيم کردند که يک گروه سلول‌ هاي پاپيلاي درم دريافت کرد، گروه دوم سلول ‌هاي پاپيلاي درم و سلول‌ هاي بنيادي اپيتليال را هم زمان دريافت کردند و گروه سوم هيچ سلولي دريافت نکرده اند.
نتايج اين پژوهش که در مجله بين المللي ياخته (Cell Journal) منتشر شد، نشان داد که در دو گروه دريافت کننده سلول، رويش مو رخ داد، اما در گروهي که ترکيب هر دو سلول را دريافت کرده بود رويش محسوس‌تر و با چشم غير مسلح هم قابل تشخيص بود.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/3419/درمان-طاسي-سر-با-سلول-هاي-بنيادي،-روشي-موثر-اما-در-حال-انتظار
بستن   چاپ