ایرانیان جهان
عرضه نانوپوششي براي جذب اشعه فرابنفش در صنايع پزشکي و الکترونيکي
دوشنبه 2 اسفند 1395 - 2:27:12 PM
ايسنا
در سال‌هاي اخير، تخريب لايه‌ ازون باعث شده که انسان، حيوانات و گياهان در معرض خطرات بيشتري قرار بگيرند. ازآنجايي‌ که تابش اشعه‌ فرابنفش موجب تشکيل راديکال‌هاي آزاد مي‌شود، قرارگيري طولاني‌مدت پوست انسان در معرض اشعه‌ فرابنفش موجب بروز مشکلاتي براي سلامت پوست نظير پيري زودرس، آسيب‌هاي ژنتيکي، قرمز شدن پوست، آکنه و حتي سرطان پوست خواهد شد.

علاوه بر آن اشعه فرابنفش مي‌تواند موجب تخريب رنگ‌ها، پوشش‌ها و پلاستيک‌ها شده و از دست رفتن خواص مکانيکي آنها را به دنبال داشته باشد. بنابراين ساخت يک پوشش مقاوم در برابر اشعه‌ فرابنفش مي‌تواند موجب کاهش بسياري از اين ضررها شود.

دکتر مرتضي ساساني قمصري، محقق پژوهشکده فتونيک و فناوري‌هاي کوانتومي پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌اي از اجراي مطالعاتي در اين زمينه با هدف توليد لايه‌ نانوساختار و زيست سازگار از يک ماده ارزان قيمت خبر داد و گفت: هدف ما اين است  که اين لايه نانوساختار بتواند به ‌صورت طولاني‌مدت در برابر اشعه‌ فرابنفش مقاومت کند و خواص جذب و انعکاس آن تقريباً بدون تغيير باقي بماند.

وي ادامه داد: بر اين اساس در اين طرح لايه‌ نازک نانوساختاري از اکسيد روي توليد شده است که مي‌توان آن را به ‌آساني بر روي هر زيرلايه‌اي قرار داد. ضمن اينکه خواص نوري آن در مقايسه با موارد مشابه با توجه به هزينه‌ ساخت و مشکلات تکرارپذيري در فرايند ساخت، برتري نسبي دارد.

ساساني قمصري با اشاره به نقش فناوري نانو در اين طرح توضيح داد: لايه‌ توليدشده در اين پژوهش هم از لحاظ ضخامت و هم از لحاظ ريزساختار در گروه لايه‌هاي نانويي قرار مي‌گيرد. اين موضوع باعث شده است که لايه ضمن دارابودن شفافيت لازم، اشعه‌ فرابنفش را جذب کند.

به گفته وي، معمولا ساختار فيلم‌هاي نانوساختار با دريافت انرژي فرابنفش از حالت نانويي انحراف پيدا مي‌کند و با افت خواص مواجه مي‌شويم. اما لايه‌ توليد شده در اين پژوهش از کيفيت بهتري برخوردار بوده و به خوبي در مقابل اين پرتوهاي مخرب مقاومت مي‌کند.

اين محقق در خصوص مراحل و روند تهيه و ارزيابي اين لايه اظهار کرد: براي تهيه‌ لايه مناسب از روش آسان و در دسترس لايه‌نشاني غوطه‌وري استفاده شده است. تنظيم شرايط و بهينه‌سازي لايه ايجادشده مرحله‌ بعدي بود. در نهايت تأثير اشعه‌ فرابنفش بر روي خواص نوري و رشد دانه‌ها مورد ارزيابي قرار گرفت.

محقق اين طرح خاطرنشان کرد: کاربرد اين پوشش‌ها در صورت توليد در مقياس صنعتي، در صنايعي از قبيل صنايع غذايي، صنايع پزشکي و صنايع الکترونيک خواهد بود.

نتايج اين تحقيقات که حاصل همکاري دکتر مرتضي ساساني قمصري از محققان پژوهشکده فتونيک و فناوري‌هاي کوانتومي پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌اي، ساناز علمداري همکار تحقيقاتي پژوهشکده فتونيک و فناوري‌هاي کوانتومي و همکاراني از کشور کره جنوبي بوده است، در International Journal of Nanomedicine با ضريب تأثير 4.38 منتشر شده است.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/3284/عرضه-نانوپوششي-براي-جذب-اشعه-فرابنفش-در-صنايع-پزشکي-و-الکترونيکي
بستن   چاپ