ایرانیان جهان
همکاري کرسي «گداخت هسته‌اي» با کشورهاي صنعتي
سه شنبه 19 بهمن 1395 - 3:17:42 PM
مهر
دکتر محمود قرآن نويس، دارنده کرسي پژوهشي «گداخت هسته اي» از سوي صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمي رياست جمهوري درباره پيشرفت اين کرسي پژوهشي که از سال 86 به وي اعطا شده اظهار کرد: با استفاده از اين کرسي پژوهشي نتايج خوبي در ساخت سيستم‎هاي تشخيصي حاصل شد.

وي افزود: در واقع اين سيستم هاي اندازه گيري پارامترهاي پلاسما در راکتور را انجام مي‌دهند و از آنجا که در اين سيستم ها چند روش اندازه گيري استفاده و با هم مقايسه مي شود در نتيجه ساخت آنها زمان بر و پيچيده است.

قرآن نويس ادامه داد: نتايج حاصل از تحقيقات چندين ساله مان به صورت مقاله در مجلات معتبر دنيا به چاپ رسيده است. ارتباط با کشورهاي صنعتي باعث مي شود تا در اين زمينه ايران از ساير کشورها عقب نماند و راندمان پلاسما در راکتورها را بالا ببريم در نهايت به سراغ ساخت راکتورهاي پيشرفته رويم.

وي با بيان اينکه مسئله انرژي اساسي ترين بحث بشر در آينده است گفت: بيشترين انرژي مورد استفاده بشر انرژي فسيلي است و موجب آلودگي محيط زيست و افزايش دماي کره زمين مي شود بنابراين بايد به دنبال استفاده و توليد انرژي پاک باشيم که نيروگاه هاي جوش هسته اي با راندماني بالا انرژي پاک را در اختيار بشر قرار مي دهد در واقع انرژي هسته اي انرژي است که مي تواند 91 درصد از انرژي مورد نياز انسان را در آينده تامين کند.

رئيس مرکز فيزيک پلاسماي واحد علوم و تحقيقات با بيان اينکه ايران بايد در آينده به فناوري توليد سوخت پاک هسته اي دسترسي داشته باشد، عنوان کرد: اين فناوري بايد در اختيار خودمان باشد تا بدون وابستگي به ساير کشورها از آن استفاده کنيم در اين راستا در گذشته 16 دانشجوي دکتري گداخت هسته اي تربيت شد و در حال حاضر 5 دانشجوي ديگر پروژه دکتراي خود را در اين زمينه ادامه مي دهند، تا در آينده اين فناوري تاثيرگذار باشند و پروژه هايي بزرگ را در اين زمينه تعريف کنند.

قرآن نويس ابراز کرد: امحاي زباله خصوصا زباله هاي بيمارستاني از اقدامات ديگري است که در مرکز تحقيقات فيزيک پلاسما انجام مي شود همچنين در زمينه کاشت يون، سلول هاي خورشيدي و مشعل پلاسما و درمان بيماري هايي همچون انعقاد خون، زخم ديابت، زخم بستر و استريليزه کردن مواد غذايي نيز اقدامات موثري انجام شده است. 

از حدود 60 سال پيش، دانشمندان در حال تلاش براي بازسازي فرآيند انرژي خورشيدي روي زمين هستند و اين پروژه که به صورت مخفيانه در برخي از کشورها پيگيري مي‌شد، سرانجام به شکلي علني و در قالب پروژه رآکتور گرما هسته‌اي «ايتر» از سوي چند کشور پيشرفته دنيا در حال انجام است.

در واقع پروژه «ايتر» يکي از بزرگترين همکاري‌هاي علمي بين المللي  است که در آن دانشمندان برجسته جهان دست به دست هم داده‌اند تا با استفاده از همان فرآيندي که در خورشيد رخ مي‌دهد، انرژي توليد کنند.

در ايران نيز مرکز تحقيقات فيزيک پلاسماي واحد علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد اسلامي با مديريت محمود قرآن‌نويس که خود يکي از دانشمندان جهان در حوزه فيزيک پلاسماست ، با کمک پژوهشگران جوان اين مرکز، تا کنون نتايج چشمگيري در حوزه گداخت به دست آورده است.

يادآوري مي شود در حال حاضر چهار رآکتور کوچک تحقيقاتي در زمينه تحقيقات گداخت در ايران وجود دارد. ايران از سال 1353 تحقيقات گداخت را درسازمان انرژي اتمي شروع کرد و در حال حاضر دو راکتور تحقيقاتي بنام هاي الوند و دماوند و همچنين IR-T1 در واحد علوم و تحقيقات و راکتور تحقيقاتي البرز در دانشگاه اميرکبير که در حال راه اندازي است، وجود دارند. بنابراين ايران تنها کشور در خاورميانه است که در زمينه گداخت هسته اي فعال است. 

البته اخيرا نيز مسئوليت معاونت انجمن آفريقا و آسيا در تکنولوژي پلاسما به دکتر محمود قرآن نويس داده شده است.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/3247/همکاري-کرسي-«گداخت-هسته‌اي»-با-کشورهاي-صنعتي
بستن   چاپ