ایرانیان جهان
خودکفايي ايران در صنعت سدسازي پس از پيروزي انقلاب اسلامي
دوشنبه 11 بهمن 1395 - 2:11:48 PM
ايرنا
پيش از انقلاب اسلامي تعداد 19 سد ملي با حجم کل مخزن 13 ميليارد و 44 ميليون مترمکعب و ظرفيت آب قابل تنظيم ساليانه 14 ميليارد و 69 ميليون مترمکعب توسط وزارت نيرو وقت به بهره برداري رسيده بود.
اين ظرفيت از آغاز پيروزي انقلاب اسلامي تا پايان سال گذشته به 155 سد با حجم کل مخزن 50 ميليارد و 734 ميليون مترمکعب و ظرفيت آب قابل تنظيم ساليانه 34 ميليارد و 641 ميليون متر مکعب رسيده است.
«حميد چيت چيان» وزير نيرو يکي از دستاوردهاي قابل توجه کشور پس از پيروزي انقلاب شکوهمند اسلامي را دستيابي به فناوري سدسازي عنوان مي کند و مي گويد: امروز توان طراحي، ساخت و بهره برداري از هر نوع سدي با هر مشخصات فني در کشور وجود دارد؛ موضوعي که تا پيش از انقلاب حتي در کوچکترين سازه ها بدون حضور و مشاوره خارجي ها امکانپذير نبود.
وي با اشاره به اينکه تا پيش از انقلاب قادر نبوديم سدهاي با ارتفاع هشت متر را بدون حضور مشاوران و کارشناسان خارجي بسازيم، افزود: امروز مهندسان ايراني پا را فراتر گذاشته اند و حتي در خارج از کشور اقدام به ساخت سد مي کنند و در اين زمينه به توانمندي و خودکفايي صد درصدي رسيده ايم.
وي افزود: البته ممکن است در برخي موارد براي بهره برداري بهتر و ارتقاي کيفيت کار، از کارشناسان خارجي دعوت شود و وزارت نيرو هيچگاه خود را بي نياز از دانش و فناوري روز جهان نمي داند.
پيشتر وزير نيرو اعلام کرده بود، در ايام الله دهه فجر 9 سد که ساخت آنها به پايان رسيده و آبگيري شده اند، با حجم مجموع 742 ميليون مترمکعب به بهره برداري مي رسد. حجم تنظيمي ساليانه آب اين سدها يک ميليارد و 186 ميليون مترمکعب است و 150 مگاوات برق نيز از محل نيروگاه هاي ساخته شده در اين سدها توليد مي شود.
چيت چيان همچنين از بهره برداري سه سد در استان هاي خراسان رضوي، اردبيل و مرکزي که پيشتر آبگيري شده اند، در اين ايام خبر داد.
همچنين «محمد حاج رسوليها» مديرعامل شرکت مديريت منابع آب ايران مرداد ماه امسال در گفت وگويي اعلام کرده بود، بهره برداري از مجموع 50 سد در برنامه پنجساله پنجم توسعه کشور تا پايان امسال برنامه ريزي شده و مجموع حجم اين سدها افزون بر 13 ميليارد و 278 ميليون مترمکعب است.
به گفته اين مقام مسئول، پيش از اين بيشترين حجم مخازن سدها در برنامه پنجساله سوم توسعه (1379 تا 1383) و به حجم 12 ميليارد و 536 ميليون مترمکعب به ثبت رسيده بود.
حاج رسولي ها تصريح کرد: کار مهمي که در برنامه پنجم توسعه و با کمک شوراي عالي آب کشور انجام شده، اولويت بندي طرح هاي آب کشور است تا در هزينه کرد منابع و اعتبارات حداکثر بهره برداري داشته باشيم.
وي ادامه داد: هم اينک 130 سد در دست اجرا در کشور موجود است که با تمرکز روي 90 مورد آنها، بقيه را مورد بازنگري قرار داديم و تعجيلي در بهره برداري از آنها نداريم.
مديرعامل شرکت مديريت منابع آب ايران با بيان اينکه 60 مورد از اين سدها مربوط به تامين آب شرب مناطق مختلف است، ابراز اميدواري کرد اين 90 سد در برنامه ششم توسعه به بهره برداري برسند.
حاج رسولي ها اضافه کرد: وزارت نيرو هيچ سد جديدي را در برنامه پنجم توسعه شروع نکرده و اولويت خود را بر تکميل طرح هاي نيمه تمام قرار داده است.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/3210/خودکفايي-ايران-در-صنعت-سدسازي-پس-از-پيروزي-انقلاب-اسلامي
بستن   چاپ