ایرانیان جهان
توليد انبوه پروتزهاي «پنجه کربني» براي دوندگان معلول
يکشنبه 19 دي 1395 - 8:13:08 AM
ايسنا

هادي نوروزيان مجري طرح با اشاره به سابقه دنيا در تجهيز ورزشکاران معلول، گفت: سال‌هاي قبل يکي از دوندگان معلول آفريقايي با دوندگان سالم مسابقه داد و توانست رتبه برتر را از آن خود کند.

وي با بيان اينکه از آن زمان تاکنون رشته‌اي به نام دووميداني به رشته‌هاي پارا المپيک اضافه شد، خاطرنشان کرد: متاسفانه ايران در اين رشته هيچ نماينده‌اي ندارد و دليل آن در اختيار نداشتن دوندگان معلول ايراني به پروتزهاي «L» شکل است.

نوروزيان دليل اين امر را گران بودن اين نوع پروتزها ذکر کرد و يادآور شد: بر اين اساس مطالعاتي را از پايان‌نامه کارشناسي ارشد با عنوان «پنجه پيشرفته کربني براي دويدن معلولان» در دانشگاه خواجه نصير الدين طوسي آغاز کرديم و توانستيم نمونه آزمايشگاهي، نيمه صنعتي و صنعتي اين نوع پروتزها را ارائه دهيم.  

مجري طرح ابراز اميدواري کرد که با توسعه اين فناوري ايران بتواند نماينده خود را در رشته دووميداني پارا المپيک اعزام کند.

اين محقق اساس اين پروتزها را کامپوزيت‌هاي کربن اپوکسي دانست و ادامه داد: استحکام بالا و سبکي از جمله مزاياي اين کامپوزيت‌ها است؛ ضمن آنکه اين نوع کامپوزيت‌ها از انعطاف‌پذيري و جذب انرژي بالايي برخوردار است.

نوروزيان به عملکرد پروتزهاي L شکل توليدشده اشاره کرد و توضيح داد: در هر جهشي که دونده با استفاده از اين پروتزها دارد، کسري از انرژي از سوي اين پروتز به فرد برمي‌گردد و باعث مي‌شود که فرد به سمت جلو حرکت کند.

وي با بيان اينکه به اين ترتيب گويي در زير پاي فرد فنري قرار دارد، اظهار کرد: اين امر موجب افزايش سرعت فرد خواهد شد و قادر است مسير تعيين شده را طي کند.

مجري طرح با بيان اينکه طراحي و ساخت اين پروتز مهندسي معکوس نبوده است، يادآور شد: نمونه‌هاي مشابه خارجي بر حسب ميزان وزني که تحمل مي‌کنند، بين 13 تا 15 ميليون تومان قيمت دارند و پاي پروتزي که ما در اين پروژه تحقيقاتي توليد کرديم، 3 تا 4 برابر ارزان‌تر از نمونه خارجي است.

نوروزيان، به مزاياي پروتزهاي بومي ساخته‌شده اشاره کرد و گفت: در اين مطالعات با تغييراتي در ساخت، لايه چيني و بهينه کردن اين ابزار ورزشي، سعي کرديم عملکرد اين پروتز مطابق با نمونه‌هاي خارجي باشد.

اين محقق با تاکيد بر اينکه تست‌هاي اين دستاورد در کشور انجام شده است، خاطرنشان کرد: پروتزهاي کربني از يک تا 9 شماره‌گذاري شده است و هر کدام آنها وزن خاصي را تحمل مي‌کند و پروتزهاي ساخته شده نه بسيار مستحکم و نه بسيار منعطف است که منجر به ايجاد شکست در آن شود.

وي با بيان اينکه اين پروتزها در فاز صنعتي توليد شده است، يادآور شد: به منظور ساخت نمونه تجاري آن بر اساس قرار دادي که با پژوهشگاه تربيت بدني و علوم ورزشي به امضا رسيد تا اين محصول به توليد انبوه برسد.

به گزارش ايسنا، پنجه کربني (Flex-Foot Cheetah) از پروتزهاي انساني است که براي اولين بار از سوي يک متخصص مهندسي پزشکي ون فيليپس (Van Phillips) که يک پاي خود را در سن 21 سالگي از دست داده بود، به جهان معرفي شد.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/3132/توليد-انبوه-پروتزهاي-«پنجه-کربني»-براي-دوندگان-معلول
بستن   چاپ