ایرانیان جهان
يافته‌هاي جديد محققان کشور در زمينه ماده عالم اوليه/بسط مدل ايراني از سوي پژوهشگران دنيا
شنبه 4 دي 1395 - 12:43:55 PM
ايسنا

دکتر آزاده ملک‌پور عنوان طرح تحقيقاتي خود را «ميدان‌هاي پيمانه‌اي و کيهان‌شناسي عالم اوليه» ذکر کرد و گفت: در اين پروژه براي اولين‌بار به مطالعه اثر ميدان‌هاي پيمانه‌اي غير ابلي (Non-Abelia) در فيزيک عالم اوليه پرداختيم.

وي با بيان اينکه ميدان‌هاي پيمانه‌اي و کيهان‌شناسي نوعي از ماده است که قبلا در عالم اوليه مطالعه نشده بود، ادامه داد: باور جامعه فيزيک بر اين بود که اين ماده تاثيري در فيزيک کيهان اوليه ندارد و ما در اين مطالعات نشان داديم که اين ماده تاثير مهمي در فيزيک دارد و مي‌تواند اثرات مشاهده‌پذيري جالبي داشته باشد.

ملک‌پور اضافه کرد: پيش از اين تصور مي‌شد ميدان‌هاي پيمانه‌اي مي‌توانند بدون بر هم زدن همسانگردي فضايي، در فيزيک کيهان اوليه سهم داشته و اثرات مشاهده پذيري در تابش زمينه کيهاني و ساختارهاي کيهاني بگذارند.

مجري طرح با تاکيد بر اينکه پيش از اين طرح به اين دليل که تصور مي‌شد ميدان‌هاي پيمانه‌اي با تقارن‌هاي کيهاني ناسازگار هستند، اين اثرات در نظر گرفته نمي‌شد، ادامه داد: اين در حالي است که اين ميدان‌ها علاوه بر اثرات منحصر به فرد مشاهداتي، اثرات جالب و بسيار مهم نظري نيز دارند و به طور مشخص با کمک ناهنجاري گرانشي در نمونه استاندارد ذرات به دليل شکست پاريته (يک خاصيت فيزيکي تابع موج يک ذره)، مي‌توانند مساله عدم تقارن ماده و پادماده (ضد ماده که بر خلاف ماده بار هسته منفي و بار ذرات مداري مثبت است) در عالم را به صورت طبيعي توضيح داد.

وي با اشاره به اهميت نتايج به دست آمده از اين تحقيقات، گفت: از نظر مشاهداتي، مي‌توان پيش بيني‌هاي کيهاني جالبي را ارائه کرد و به عبارت ديگر با استفاده از اين ماده مي‌توان پيش بيني‌هايي در زمينه تابش زمينه کيهاني (CNB) داشت.

ملک پور در اين باره توضيح داد: بر اين اساس اگر در شب تاريک انسان مي‎توانست امواج ماکروويو را ببيند، ديگر تاريکي وجود نداشت؛ چون همه جهان از يک تابش همگني از امواج مايکروويو پر شده است.

اين محقق با تاکيد بر اينکه تاکنون مطالعاتي درباره اين ماده صورت نگرفته است، اظهار کرد: در گذشته تصور بر اين بود که اين نوع ميدان‌ها در عالم اوليه در حال افت است و به همين دليل تاثيري در فيزيک کيهان اوليه ندارد؛ از اين رو تاکنون مطالعاتي در اين زمينه صورت نگرفته بود.

وي يادآور شد: ما در اين مطالعات با مدل‌هايي که ارائه کرديم، نشان داديم که اين ميدان‌ها مي‌توانند سهم قابل توجهي در فيزيک کيهان اوليه داشته باشند.  

اين محقق با تاکيد بر اينکه اين طرح به دليل اهميت نظري و مشاهداتي، مورد توجه بسياري از پژوهشگران جهان قرار گرفته است، افزود: پس از اين مطالعات و انتشار داده‌هاي آن، پژوهشگران برجسته‌اي از دانشگاه‌هاي مختلف از جمله دانشگاه شيکاگو با بسط مدل ما اقدام به بررسي زواياي ديگري از اين ماده کردند.

طرح «ميدان‌هاي پيمانه‌اي و کيهان شناسي عالم اوليه» از سوي دکتر آزاده ملک‌پور و يه راهنمايي دکتر محمدمهدي شيخ جباري در پژوهشگاه دانش‌هاي بنيادي اجرايي شده است.

اين طرح در هفدهمين جشنواره جوان خوارزمي حائز رتبه دوم پژوهش‌هاي بنيادي شد.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/3078/يافته‌هاي-جديد-محققان-کشور-در-زمينه-ماده-عالم-اوليه-بسط-مدل-ايراني-از-سوي-پژوهشگران-دنيا
بستن   چاپ