ایرانیان جهان
اخذ تائيديه‌ بين‌المللي براي «سيستم صنعتي آشکارساز گاز» محققان کشور
يکشنبه 21 آذر 1395 - 2:26:02 PM
ايسنا

هدف از اجراي اين طرح، اخذ تائيديه براي سيستم صنعتي آشکارسازي گاز، نشت‌يابي و آناليز گازها با روش اندازه‌گيري ميزان جذب امواج تابشي در ناحيه مادون قرمز(IR) بوده است.

مهندس امير شيخي‌ها مقدم، مديرعامل شرکت مجري طرح درباره سيستم صنعتي آشکارساز گاز گفت: با استفاده از مفاهيم بنيادي طيف نگاري رامان و جذب مولکول‌هاي گازي مواد در نواحي خاص از طول موج‌هاي ناحيه IR مي‌توان روش‌هايي را طراحي کرد تا به روشي دقيق براي تشخيص وجود و تخمين ميزان وجود انواع گازها از جمله گاز متان (Natural Gas) دست يافت. هر مولکول خاص در ناحيه IR مخصوص به خود، داراي جذب است و در اثر تابش طول موج خاصي به آن، داراي پراکندگي مخصوص به خود است.

وي افزود: بنابراين مي‌توان با اندازه‌گيري ميزان جذب در آن، طول موج يا اندازه­‌گيري ميزان پراکندگي و نشر ايجاد شده در ناحيه مخصوص به آن، از وجود آن گاز مطلع شد و ميزان وجود ‌آن‌را تخمين زد. در گذشته به منظور نظارت محيط از سنسورهاي کاتاليستي و الکتروشيميايي استفاده مي‌شد که اين ادوات از نظر دقت آناليز، دوام و تحمل شرايط سخت داراي محدوديت هستند.

مقدم ادامه داد: اين درحالي است که «سنسور الکترواپتيکي تشخيص گاز (طيف نگار دوتايي گاز)» با استقرار فرستنده منبع IR  و گيرنده در سوي ديگر مسير، وجود گاز طبيعي را تشخيص مي‌دهد. براي انجام اين امر بايد يک منبع تابش و يک گيرنده را بوسيله ليزر هم‌راستا کرد.

وي با بيان اينکه سيستم صنعتي آشکارساز گاز مجهز به يک فرستنده فوق پيشرفته مادون قرمز و يک گيرنده مادون قرمز است، خاطرنشان کرد: گيرنده به شکل پيوسته در حال نظارت کيفيت سيگنال ورودي است، به اين شکل که سطح آشکارساز داخلي گيرنده به شکل پيوسته در حال نظارت توسط تراشه داخلي است. وظيفه اين تراشه اين است که به محض رؤيت سايه اَبر گاز مورد نظر از طريق اندازه‌گيري شکل خروجي سيگنال­‌ها و مقايسه آن‌ها با اطلاعات کاليبراسيون داخلي تراشه، اطلاعات مربوط به حجم گاز رؤيت شده را به واحد کنترل اعلام کند. در اين دستگاه، خروجي‌هاي حلقه جرياني 4 تا 20 ميلي‌آمپر، سازگاري با شبکه Modbus و خروجي رله، تعبيه شده است.

به گفته وي سامانه مي‌­تواند خروجي‌هايي به شکل سفارشي داشته باشد. به عنوان مثال مي‌­توان از طريق شبکه­ LAN،Wi-Fi وBluetooth يا هر زير ساخت مخابراتي ديگر آنها را نظارت کرد.

مقدم درباره بازار مصرف اين سيستم گفت: از اين سيستم مي‌توان در شرکت انتقال گاز جهت ايستگاه‌ها، مراکز تزريق و خطوط انتقال، شرکت ملي گاز ايران در امور نشت‌يابي و کنترل نقاط قابل نشت، پتروشيمي، پالايشگاه‌ها و نفت‌کش‌ها استفاده کرد.

وي تصريح کرد: اولين بازار ديده شده در آينده‌ محصول مربوط به قرارداد متقاضي با شرکت انتقال گاز ايران است. همچنين پيش‌بيني شده است با اخذ استاندارهاي بين‌المللي قابليت صادرات به کشورهاي نفت­‌خير حوزه خليج‌فارس و درياي خزر و تمام کشورهاي ديگر که در حوزه استخراج، انبارداري و حمل‌ونقل انرژي‌هاي فسيلي فعال هستند، وجود داشته باشد.

بر اساس اعلام روابط عمومي صندوق حمايت از تحقيقات و توسعه صنايع الکترونيک(صحا)، مقدم در پايان يادآور شد: با پشتيباني صندوق حمايت از تحقيقات و توسعه صنايع الکترونيک (صحا)، براي اين محصول استانداردهاي اروپايي ضد انفجار (ATEX) و نفوذ ناپذيري (IP) و تائيديه‌هاي داخلي آزمايشگاه‌­هاي ايستگاه‌­هاي شرکت ملي گاز اخذ شده است.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/3037/اخذ-تائيديه‌-بين‌المللي-براي-«سيستم-صنعتي-آشکارساز-گاز»-محققان-کشور
بستن   چاپ