ایرانیان جهان
استفاده از فناوري نانو براي افزايش کيفيت تصاوير ام.آر.آي
دوشنبه 29 شهريور 1395 - 2:05:37 PM
ايرنا
ام آر آي يا روش تصويربرداري با تشديد مغناطيس (MRI) يکي از روش هاي پيشرفته تصويربرداري پزشکي است. با استفاده از اين روش مي توان تصوير بافت هاي دروني بدن را ديد و از آن طريق مشکلات و بيماري هاي اعضاي بدن را تشخيص داد.
در روش هاي تصويربرداري با اشعه ايکس مانند راديوگرافي ساده يا سي تي اسکن، بدن تحت تابش مقدار معيني از اشعه يونيزه کننده قرار مي گيرد که اگر از حد مشخصي بيشتر باشد، مي تواند موجب اشکالاتي در کارکرد سلول ها شود. در ام آر آي از اشعه ايکس استفاده نمي شود؛ بنابراين نسبت به راديوگرافي و سي تي اسکن بسيار کم ضرر تر است.
دکتر حسين هلي محقق دانشگاه علوم پزشکي شيراز با بيان اين مطلب که گاهي به دليل نامناسب بودن کيفيت تصاوير ام آر آي نمي توان بافت هاي توموري را از بافت هاي سالم تشخيص داد، افزود: تصاوير ام آر آي باوجوداينکه از رزولوشن بالايي برخوردارند، اما کنتراست لازم جهت تمايز بين بافت سالم و تومور را ندارند. ازاين رو، استفاده از عامل کنتراست زا در اين روش تصويربرداري موجب بهبود کيفيت و در نتيجه تشخيص بهتر بافت سالم از تومور مي شود. در پژوهش حاضر نانوذرات مغناطيسي فريت روي-نيکل جهت ايجاد کنتراست سنتز شده است.
به گفته وي،اين نانوذرات مي تواند کيفيت تصاوير ام آر آي را بهبود بخشد و از اين طريق پزشکان را در شناسايي به موقع بافت هاي سرطاني کمک کند.
هلي در رابطه با عملکرد نانوذرات سوپر پارامغناطيس گفت: استفاده از ذره بسيار کوچک سوپر پارامغناطيس موجب مي شود که بتوان با تزريق، اين ذرات را وارد بدن کرد. سوپر پارامغناطيس بودن اين ذرات باعث مي شود که در غياب ميدان مغناطيسي، نانوذرات خاصيت مغناطيسي شان را از دست بدهند و به يکديگر نچسبند و باعث انسداد عروق نشوند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي شيراز ادامه داد: در اين طرح ابتدا نانوذره فريت روي-نيکل با استفاده از روش هم رسوبي سنتز شده و به منظور افزايش زيست سازگاري، نانوذرات به وسيله ماده دکسترين پوشش داده شده است. در ادامه غلظت هاي مختلف نانوذره در فانتوم آکاروز قرار داده شده و توسط دستگاه ام آر آي تصويربرداري صورت گرفته است و تصاوير ايجاد شده از حيث کنتراست مورد ارزيابي قرار گرفته اند.
نتايج نشان داده اند که عملکرد اين نانوذره جديد نسبت به اکسيد آهن تجاري در افزايش کنتراست تصاوير ام آر آي بالاتر است و همچنين با افزايش غلظت نانوذره، کنتراست تصوير افزايش مي يابد.
اين تحقيقات حاصل تلاش هاي دکتر نغمه ستار احمدي، مريم حيدري، طاهره زارع، دکتر مهرزاد لطفي و دکتر حسين هلي- اعضاي هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي شيراز- است.
نتايج اين کار در مجله Applied Magnetic Resonance (جلد 47، سال 2016، صفحات 925 تا 935) به چاپ رسيده است.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/2860/استفاده-از-فناوري-نانو-براي-افزايش-کيفيت-تصاوير-امآرآي
بستن   چاپ