ایرانیان جهان
رسانه آمریکایی: گنبد آهنین هنوز یک حمله بزرگ را تجربه نکرده است
شنبه 25 فروردين 1403 - 13:27:16
ایرانیان جهان - همشهری آنلاین / بلومبرگ نوشت: سایر سیستم‌های دفاع هوایی اسرائیل غیر از گنبد آهنین اخیراً معرفی شده‌اند و اطلاعاتی در مورد اثربخشی آن‌ها در زمان واقعی در دسترس نیست.
گزارش‌های متعدد رسانه‌ای حاکی از این هستند که بر اساس ارزیابی‌های اطلاعاتی، اسرائیل برای این احتمال آماده است که ایران یا گروه‌های نیابتی حملات موشکی یا پهپادی بزرگی علیه این رژیم انجام دهند.
بلومبرگ در گزارشی به بررسی نقاط ضعف و قوت پدافند هوایی اسرائیل پرداخته است. در بخش‌هایی از این گزارش آمده است:
اسرائیل طی 15 سال اخیر دفاع هوایی خود را افزایش داده است و سیستم‌های جدیدی برای رهگیری موشک‌های بالستیک شلیک شده از فاصله 2 هزار و 400 کیلومتری اضافه کرده است.
این محدوده شامل یمن، سوریه و عراق می‌شود، جایی که گروه های شبه نظامی متحد با ایران مستقر هستند و همچنین خود ایران.
در حالی که این سیستم‌های جدید سال‌ها آزمایش را پشت سر گذاشته‌اند تا کاملاً عملیاتی شوند و چند رهگیری موفقیت‌آمیز را هم در میدان نبرد ثبت کرده‌اند، اما هنوز با یک حمله در مقیاس بزرگ مقابله نکرده‌اند.
اسرائیل چه سامانه‌های پدافند هوایی دارد؟
فعال‌ترین و شناخته شده‌ترین پدافند هوایی اسرائیل، گنبد آهنین است که از سال 2011 هزاران موشک شلیک شده توسط مبارزان فلسطینی در غزه را رهگیری کرده است.
با این حال، گنبد آهنین برای موشک‌ها و پهپادهای با برد کوتاه‌تر از 4 تا 70 کیلومتر طراحی شده است و تنها یکی از انواع سامانه‌های دفاع موشکی اسرائیل محسوب می‌شود.
در سال 2017، اسرائیل یک سامانه رهگیری با برد متوسط تا بلند به نام دیوید اسلینگ را برای شناسایی و انهدام موشک‌های بالستیک، کروز و همچنین پهپادها تا فاصله 200 کیلومتری راه‌اندازی کرد. این سامانه دفاعی رژیم صهیونیستی بیشتر برای پوشش حملات از غزه و همچنین جنوب لبنان ساخته شده است. گفته می‌شود حزب‌الله 150 هزار موشک دارد که برخی از آنها با هدایت دقیق هستند.
رژیم صهیونیستی همچنین با سیستم دفاع موشکی پیکان (Arrow) که شامل نسخه‌های پیکان 2 و پیکان 3 است مدعی است که می‌تواند موشک‌هایی را که از فاصله 2 هزار و 400 کیلومتری شلیک می‌شوند را رهگیری کند و در بالای جو زمین از وجود آنها خبردار شود.
ارتش اسرائیل همچنین در ماه جاری اعلام کرد که یک نسخه متحرک و دریایی از گنبد آهنین معروف به گنبد سی را عملیاتی کرده است و یک پهپاد نیروهای حوثی تحت حمایت ایران را با موفقیت سرنگون کرده است. ارتش همچنین در حال آزمایش سیستم دیگری به نام پرتو آهنین است که از لیزر برای رهگیری پرتابه‌های شلیک شده در فاصله نزدیک با هزینه کمتر از گنبد آهنین استفاده می‌کند. انتظار نمی‌رود که پرتو آهنین تا قبل از اواسط سال 2025 عملیاتی شود.
چقدر این سیستم‌ها کارآمد هستند؟
براساس بخش‌هایی از گزارش بلومبرگ «ارتش اسرائیل مدعی است که گنبد آهنین 90 درصد موشک‌هایی را که به سمت مناطق پرجمعیت شلیک شده‌اند را رهگیری کرده است. با این حال، سایر سیستم‌های دفاع هوایی اخیراً معرفی شده‌اند و اطلاعاتی در مورد اثربخشی آن‌ها در زمان واقعی در دسترس نیست. ارتش اذعان کرده است که اگر تعداد زیادی پرتابه به طور همزمان شلیک شود، پدافند هوایی آن، از جمله گنبد آهنین، می‌تواند از بین برود. پهپادهای کوچکی که حزب‌الله و حوثی‌ها شلیک کرده‌اند نیز از اکتبر گذشته توانسته‌اند از خطوط دفاعی اسرائیل عبور کنند. این از زمانی است که جنگ بین اسرائیل و حماس که از حمایت ایران برخوردار آغاز شد و گروه‌های دیگر تحت حمایت ایران را برانگیخت.»
با این حال، در سال‌های اخیر، ارتش گفته است که موارد معدودی از واکنش فوری سامانه‌ها در نبرد موفقیت‌آمیز بوده‌اند. پیکان 3 که به طور مشترک توسط صنایع هوافضای اسرائیل و شرکت بوئینگ توسعه داده شده است، اولین موفقیت خود را در نوامبر 2023 با سرنگونی موشکی که حوثی‌ها به سمت جنوب اسرائیل شلیک کردند، به دست آورد. سامانه دیوید اسلینگ هم راکت‌های غزه را در نبردهایی که در ماه مه گذشته آغاز شد، سرنگون کرد.
واهمه اسرائیل از حمله ایران چیست؟
جنگ اسرائیل و حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا یک سازمان تروریستی محسوب می شود، جنگ سایه بین اسرائیل و ایران را تشدید کرده است. ایران اسرائیل را مسئول حمله هوایی اول آوریل به ساختمان‌های دیپلماتیک این کشور در دمشق پایتخت سوریه دانست و متعهد شد که اقدام تلافی‌جویانه انجام دهد. در این حمله 7 پرسنل نظامی ایران از جمله یک فرمانده ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروی امنیتی رده بالای ایران از بین رفتند.
آیا کشورهای دیگر هم سامانه دفاعی اسرائیل را خریده‌اند؟
جنگ در اوکراین و ترس از خصومت روسیه، برخی از کشورهای اروپایی را بر آن داشته تا دفاع هوایی خود را از جمله با فناوری‌های اسرائیل تقویت کنند.
آلمان با خرید سامانه پیکان 3 به قیمت 4 میلیارد یورو (4.2 میلیارد دلار) موافقت کرد که بزرگترین قرارداد صادرات نظامی در تاریخ اسرائیل است.
فنلاند هم اواخر سال گذشته سیستم دیوید اسلینگ را به مبلغ 317 میلیون یورو خریداری کرد.
اوکراین نیز برای خرید گنبد آهنین ابراز علاقه کرده است، اما رهبران اسرائیل با نگرانی از اینکه ممکن است این فناوری تازه به دست آمده ممکن است به دست ایران که متحد روسیه است بیفتد، تمایلی به تامین آن ندارند.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/1125108/رسانه-آمریکایی--گنبد-آهنین-هنوز-یک-حمله-بزرگ-را-تجربه-نکرده-است
بستن   چاپ