ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا سفر ظریف به اسکاندیناوی مهم است؟ ایرانیان اسکاندیناوی

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان-وزیر خارجه کشورمان در چارچوب سفر به کشور‌های حوزه اسکاندیناوی، پیش از ظهر سه‌شنبه با مارگوت والستروم وزیر خارجه سوئد دیدار و گفتگو کرد. بر اساس گزارش‌های رسمی، وی در جریان حضور در سوئد قرار است با وزیر تجارت این کشور و شماری از شخصیت‌های سیاسی و اقتصادی سوئد نیز دیدار کند و پس از آن، عازم نروژ خواهد شد.

نخستین مقصد ظریف در اسکاندیناوی، کشور فنلاند بود؛ جایی که وی با رئیس جمهور، وزیر خارجه و وزیر امور توسعه و تجارت خارجی این کشور ملاقات و گفتگو کرده بود. اخبار منتشره حاکی از آن است که اصلی‌ترین محور‌های رایزنی وزیر خارجه ایران با مقامات فنلاندی را مسائل مربوط به برجام، به ویژه ساز و کار ویژه مالی اروپا (موسوم به اینستکس) و همچنین مسائل منطقه‌ای تشکیل داده بود.

ظریف در گزارش مختصری از سفر خود که در توئیتر منتشر کرد، ضمن اشاره به این محورها، نوشت: «درباره آنچه نیاز است اتحادیه اروپا برای حفظ برجام و حفاظت از منافعشان در آزادی دریانوردی انجام دهند، بحث و تبادل‌نظر کردم. همچنین با "دفتر ابتکار مدیریت بحران" دیدگاه‌هایمان درباره مجمع گفتگوی منطقه‌ای و پیمان عدم تعرض را به اشتراک گذاشتیم».

وی همچنین یکشنبه شب و در بدو ورود به هلسینکی، پایتخت فنلاند گفته بود: «ارتباطات ما با اتحادیه اروپا ارتباطات مهمی است، مخصوصاً اینکه اتحادیه اروپا تعهداتی در چارچوب برجام داده است و باید این تعهدات را اجرا کند. لازم است در این زمینه‌ها با کشور‌های اروپایی صحبت شود. همینطور در بحث مسائل منطقه‌ای، فنلاند، سوئد و نروژ در موضوعات منطقه‌ای ما فعال هستند. سوئد مسؤولیت اولین اجلاس یمن را به عهده داشت، نروژ به دنبال برگزاری اجلاسی درباره افغانستان است و ضرورت دارد در زمینه‌های منطقه‌ای با این کشور‌ها گفتگو شود».

ظریف افزود: «فنلاند از گذشته طرحی برای گفتگو در خلیج فارس داشت که تقریباً مشابه طرحی است که ما مطرح کردیم. چند سال پیش من هلسینکی آمدم و اینجا طرح مجمع گفتگو‌های منطقه‌ای در خلیج فارس را مطرح کردم و فنلاندی‌ها همیشه به این موضوعات علاقه داشتند».

به نظر می‌رسد موضوعات مربوط به اینستکس نیز به طور جدی در دیدار ظریف از فنلاند مورد بحث قرار گرفته، زیرا وزیر خارجه فنلاند در دیدار با ظریف اظهار داشت: «با وجود فشار‌های آمریکا بر شرکت‌های اروپایی، فنلاند و اتحادیه اروپا از ایجاد سازوکار مالی اینستکس حمایت می‌کنند».

با نگاهی به مواضع بیان شده از سوی ظریف و همتای فنلاندی وی و همچنین شرایط منطقه‌ای و بین‌المللی کنونی، می‌توان چند جنبه اصلی از اهمیت این سفر را مورد اشاره قرار داد.

نخست اینکه این سفر کمتر از یک ماه پس از آن انجام می‌شود که دولت آمریکا در اقدامی خلاف عرف بین‌المللی، اقدام به تحریم ظریف نمود. برنامه فشرده سفر ظریف و استقبال مقامات اروپایی از وی، بیانگر آن است که تحریم آمریکا عملاً چیزی را علیه ظریف یا ایران تغییر نداده و فقط شکاف و اختلاف نظر جدی میان ایالات متحده و کشور‌های اروپایی را آشکارتر کرده است. در همین راستا، ظریف اعلام کرده که قرار است پس از پایان دیدار از سه کشور اسکاندیناوی، به فرانسه هم سفر کرده و با رئیس‌جمهور و وزیر خارجه این کشور دیدار کند. همچنین برخی گزارش‌ها از احتمال سفر به ژاپن در آینده نزدیک حکایت دارد.

دومین جنبه، به جایگاه کنونی فنلاند به عنوان رئیس دوره‌ای شورای اروپا بازمی‌گردد. در شرایطی که تعاملات فشرده ایران و اتحادیه اروپا برای اجرایی ساختن تعهدات اروپا در برجام ادامه دارد و چیزی هم به زمان ضرب‌الاجل اعلام شده از سوی ایران برای برداشتن گام سوم بازنگری در تعهدات هسته‌ای خود باقی نمانده، این سفر بیانگر عزم جدی ایران برای پیگیری مسیر دیپلماتیک است. از سوی دیگر، با توجه به اینکه به جز سه عضو اروپایی برجام (انگلیس، فرانسه و آلمان)، دیگر کشور‌ها نیز برای پیوستن به اینستکس ابراز تمایل کرده‌اند، سفر به کشور‌های اسکاندیناوی می‌تواند زمینه‌ای را برای محقق شدن سریعتر این ساز و کار مالی فراهم نماید.

سومین جنبه اهمیت سفر اخیر، به مسائل منطقه‌ای بازمی‌گردد. همانطور که ظریف اشاره کرده، طرح مجمع گفتگو‌های منطقه‌ای – که این روز‌ها در قالب طرح معاهده عدم تعرض میان کشور‌های منطقه بار دیگر مطرح شده – نخستین بار در جریان سفر سه سال پیش وی به هلسینکی مطرح شد و به این ترتیب، طرح دوباره این موضوع در این سفر، می‌تواند به معنای تلاش برای جلب حمایت اروپا برای پیشبرد ابتکارات منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران قلمداد شود. این موضوع همچنین می‌تواند گامی در مسیر برطرف ساختن نگرانی‌هایِ ادعایی غرب درباره اهداف و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران نیز باشد.

در نهایت، چهارمین جنبه اهمیت سفر، جنبه نمادین آن است که نشان می‌دهد ایران تنها به دنبال توسعه روابط با «قدرت‌های بزرگ» اروپایی مانند آلمان و فرانسه نیست و نسبت به توسعه روابط با همه کشور‌های این قاره تمایل دارد. هرچند فشار‌های فزاینده آمریکا عرصه را در این زمینه بر ایران و شرکای اروپایی‌اش تنگ کرده، اما هدف سفر‌هایی از این دست را می‌توان نشان دادن تعهد ایران به پیگیری روند دیپلماتیک دانست.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/84839/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش حزب‌الله به ادعای عجیب تل‌آویو

رئیس‌جمهور فرانسه طاقت لایی‌خوردن نداشت

جنبش انصارالله یمن: جنایات اسرائیل در غزه بی‌سابقه است

تنش میان حزب‌الله با رژیم اسرائیل بالا گرفت؟

جنبش دانشجویی حمایت از فلسطین به فرانسه رسید

انتقاد از مصوبه مجلس در مورد مالیات طلا؛ دیگر مردم سمت خرید طلا هم نمی‌آیند

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

گزارش امیرعبداللهیان از سفر رئیسی به سریلانکا و پاکستان

ضرب الأجل قالیباف به دولت رئیسی / فقط تا روز یکشنبه می‌مانیم /جلسه سومی وجود ندارد

مسئولان استان متناسب با "تحقق شعار سال" برنامه‌ریزی کنند

اشتیاق برای دیدن رئیس‌جمهور و ابراز احساسات شدید به رهبری در سفر خارجی رئیسی

آغاز عملیات اجرایی احداث بزرگراه در محور خاش- سراوان

صدور نخستین برات الکترونیکی توسط شبکه بانکی

تشکیل اتحادیه‌های صنایع دستی برای تحقق شعار سال در تیران اولویت دارد

کارگران پیشران توسعه ومسائل اقتصادی هستند

بایدن لایحه ممنوعیت «تیک‌تاک» را امضا کرد

شورای روابط اسلامی‌-آمریکایی: بایدن به روح ملت خیانت کرد

هراس صهیونیست‌ها از دانشجویان آمریکایی حامی فلسطین

هشدار مقام آلمانی درباره خطر عملیات لیتوانی برای بودجه ارتش

مسکو: تسلیحات هسته‌ای آمریکا در لهستان در اولویت اهداف نظامی خواهد بود

سایه‌روشن سهام سرخابی‌ها

رونمایی از نخستین موتور بنزینی شش سیلندر ایرانی

قیمت تخم‌مرغ در سراشیبی افتاد؟

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

کشف محموله میلیاردی باتری‌های قاچاق در بابل

اشتغال 700 نفر دربازارچه‌های مرزی خراسان رضوی

همکاری اقتصادی خراسان رضوی و ولایت هرات وارد مرحله جدید شد

ضرب الأجل قالیباف برای دولت رئیسی /فقط تا روز یکشنبه برای برنامه اقتصادی منتظر می مانیم /جلسه سومی وجود ندارد

قالیباف: منتظر برنامه بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم / بانک مرکزی برنامه ندهد مجلس برنامه می‌دهد

حضور بلینکن در چین هم‌زمان با تصویب بسته کمک نظامی به تایوان از سوی واشنگتن

قالیباف: منتظر برنامه دولت برای مدیریت بازار ارز هستیم

بیشترین هزینه‌های نظامی جهان در سال 2023

روسیه از حضور بیش از 3000 مزدور خارجی در جنگ اوکراین خبر داد

لوکاشنکو: غربی‌ها برای کنترل اوکراین، آن را به معتاد پول و سلاح تبدیل کرده‌اند

دلایل کاهش تمایل شرکت‌ها برای ورود به بورس

ضرب‌الاجل قالیباف برای دولت/ رئیس مجلس: تا یکشنبه برنامه ارزی خود را ارائه نکنید خودمان موضوع را دنبال خواهیم کرد!

معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری و توانمندی‌های اقتصادی استان یزد در نمایشگاه ایران اکسپو

همه اختیار‌ها را به رئیس کل بانک مرکزی دادیم؛ اما هنوز در سیاست‌ ارزی دچار مشکل هستیم/ جلسه سومی وجود ندارد؛ تا یکشنبه برای دریافت برنامه ارزی منتظر می‌مانیم

ضرب‌الاجل مجلس برای دولت/منتظر مدیریت بازار ارز هستیم

پیش‌بینی قیمت ارز و نرخ تورم در سال 1403 | وضعیت رشد اقتصادی به کدام سو؟

پیش‌بینی نگران کننده: امسال رشد اقتصادی نداریم؛ منتظر کاهش قیمت ارز و نرخ تورم هم نباشید

منتظر برنامۀ بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم

نخستین برات الکترونیکی صادر شد

هشدار ارزی قالیباف به دولت

قالیباف: تا یکشنبه برنامه ارزی خود را ارائه نکنید خودمان موضوع را دنبال خواهیم کرد!

کشف بیش از 5 هزار لیتر سوخت قاچاق در قصرشیرین

ضرورت جهادتبیین در موضوعات اقتصادی/تعیین مشوق‌های ویژه برای استان

چرخه اقتصادی کشور وابسته به قشر کارگر است

تجدید میثاق جامعه کارگری استان با شهیدان