اثرات استفاده بیش از اندازه نانو مواد بر گیاه لوبیا
آسیا و اقیانوسیه
بزرگنمايي:
سرزمین ایرانیان- هاجر صالحی مجری طرح، گفت: در حال حاضر بسیاری از کشورهای
پیشرفته بررسی تأثیر نانو مواد بر اکوسیستم گیاهی را یکی از زمینههای
بسیار حائز اهمیت در علم نانو اعلام کردهاند و در این راستا مطالعاتی را
در دانشگاه بوعلی سینا همدان اجرایی کردیم.
به گفته وی این تحقیق بر مبنای این سؤال "آیا نانومواد
میتوانند بر کیفیت و مواد مؤثره گیاه لوبیا به عنوان یک گونه گیاهی
پرمصرف در جهان تأثیر گذار باشد یا خیر"، " مکانیسم این تأثیرها چیست" و
"مقدار بهینه استفاده از نانومواد چقدر است" پایه ریزی شده است.
صالحی ادامه داد: پاسخ به این سئوالات میتواند کمک مؤثری در
مدیریت استفاده از نانوذرات و کاهش اثرات منفی و سمی آنها بر محیط و
موجودات زنده و در نتیجه کاهش خطرات ناشی از آنها داشته باشد.
مجری طرح با اشاره به جزئیات این تحقیق یادآور شد: در این
تحقیق گیاه "باقلا" گلخانهای در معرض 5 غلظت مختلف 250، 500، 1000، 2000
میلیگرم بر لیتر از نانوذرات اکسید سریم قرار گرفت و عملیات اعمال نانو
ذرات به دو صورت اسپری و خاک حاوی نانو ذره انجام شده است.
وی ادامه داد: پس از 15 روز، نمونهها از حیث جذب و انتقال عنصر سریم از ریشه و برگ تحت آزمونهای مختلفی قرار گرفتند.
این محقق اضافه کرد: بازده گیاه از جمله تعداد میوه و دانه
تحت تأثیر نانوذرات قرار گرفتند به طوری که در غلظتهای بالای 67 درصد
نانو ذرات، سقط رویان افزایش یافت و باعث کاهش 67 درصدی در میزان تشکیل
دانه و میوه شد. بنابراین مقادیر کمتر از ppm 250 را میتوان بهعنوان غلظت بهینه و احتمالاً بیخطر استفاده از نانوذره اکسید سریم در نظر گرفت.
این طرح از سوی دکتر منصور غلامی و دکتر عبدالکریم چهرگانی
راد از اعضای هیات علمی، هاجر صالحی دانشجوی مقطع دکتری دانشگاه بوعلی
سینای همدان و دکتر احمد مجد عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد تهران شمال و
محققی از کشور ایتالیا اجرایی و نتایج آن در مجله Science of the Total Environment با ضریب تأثیر 4.9 منتشر شد.
-
دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۶:۳۳:۰۳ AM
-
۸۵۶ بازديد
-
ایسنا
-
گیاه لوبیا
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/8167/