آخرين مطالب

غذاهای دریایی و خطرات یک مهمان ناخوانده! ايران در جهان

غذاهای دریایی و خطرات یک مهمان ناخوانده!

  بزرگنمايي:

سرزمین ایرانیان- «ویبریو ولنیفیکوس» نام علمی یک باکتری گرم منفی میله‌­ای شکل و غیر اسپورزای متعلق به خانواده Vibrionaceae است که به‌عنوان تهاجمی‌­ترین گونه ویبریو برای انسان در نظر گرفته می‌شود. این باکتری، نمک دوست یا اصطلاحا «هالوفیل» بوده و قادر است در غلظت نمک 0.5 تا 3 درصد و همچنین دمای متغیر 15 تا 42 درجه سانتی­گراد رشد کند.

باکتری فوق به‌عنوان عامل بیماری‌زا یا اصطلاحا «پاتوژن» منتقله از مواد غذایی محسوب می‌­شود که به دنبال مصرف غذاهای دریایی به‌خصوص صدف به انسان منتقل شده و باعث ایجاد بیماری می‌شود. ویبریو ولنیفیکوس باعث ایجاد سه بیماری مهم به نام‌های «گاستروآنتریت»، «عفونت­ زخم» و «سپتیسمی» در انسان می‌­شود. این باکتری می‌تواند تولیدات متعددی مانند کپسول، سیدروفورها، توکسین‌­های همولیزین، کلاژناز، فیبرینولیزین و لیپاز داشته باشد که با شدت و قدرت تهاجمی و درنتیجه بیماری‌زایی آن مرتبط هستند و از آن‌ها با عنوان فاکتورهای ویرولانس یاد می‌شود.

ازآنجاکه مصرف غذاهای دریایی روز به روز محبوبیت بیشتری پیدا می­‌کند، بسته‌­بندی بهداشتی غذاهای دریایی و حمل‌ونقل مناسب آن‌ها برای جلوگیری از رشد باکتری ویبریــو ولنیفیکــوس ضروری به نظر می‌­رسد. هرچند باوجود روش­‌های جدید بسته­‌بندی، هنوز هم شیوع مسمومیت­‌های غذایی رو به افزایش بوده و یکی از مهم‌ترین مسائل جوامع بشری به شمار می‌­رود. لذا انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه، اهمیت زیادی دارد.

با توجه به اهمیت باکتری ویبریــو ولنیفیکــوس و نقش آن در بهداشت و سلامت جامعه، داریوش عسگرپور کارشناس ارشد میکروب‌شناسی مواد غذایی گروه میکروب‌شناسی و ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی زنجان با هدف آشنایی بیشتر با خصوصیات این باکتری و نقش فاکتورهای ویرولانس آن در ایجاد بیماری‌­های انسانی، مطالعه‌ای مروری را انجام داده است.

در این مطالعه مروری از کتاب­ها و مقالات معتبر و علمی موجود مربوط به این باکتری و خصوصیات و ویژگی‌­های آن استفاده شده است. 

بر اساس نتایج این تحقیق مروری، عفونت با ویبریو ولنیفیکوس در اثر مصرف غذاهای دریایی آلوده به این باکتری همواره در سطح جهان اتفاق می‌­افتد و ارتباط آن با غذاهای دریایی، چالش‌­ها و نگرانی­‌هایی را برای تولیدکنندگان محصولات دریایی به وجود آورده است.

با توجه به این موضوعات، به اعتقاد محققان تعیین اندازه کمی و کیفی خطرات و بررسی پیامدهای بالقوه ناشی از این باکتری بر روی انواع غذاهای دریایی یک پیش‌نیاز است.

طبق نتایج این مطالعه، بسته‌­بندی بهداشتی و مناسب غذاهای دریایی و رعایت اصول بهداشتی و ایمنی از طرف کارکنان این حوزه امری ضروری است.

متخصصان عقیده دارند افراد مستعد نباید محصولات دریایی را به‌صورت خام یا نیمه‌پخته بخورند، زیرا خطرات عفونت‌­های ناشی از ویبریو ولنیفیکوس تهدیدی بزرگ برای آن‌ها محسوب می­‌شود.

درنهایت مجری این پژوهش که نتایج آن در فصل‌نامه «آزمایشگاه و تشخیص» وابسته به انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران منتشر شده، اشاره کرده است: «برای کنترل و پیشگیری از عفونت­‌های باکتری ویبریو ولنیفیکوس در مواد غذایی دریایی، لازم است استانداردهای مربوطه به‌عنوان امری ضروری وضع و اجرا شود».

شایان ذکر است باکتری ویبریو ولنیفیکوس اولین بار در سال 1964 توسط مرکز کنترل بیماری (CDC) ایالت متحده آمریکا از بیماران دچار سپتیسمی و عفونت زخم جداسازی شد. افراد دچار نقص سیستم ایمنی و یا افراد دچار بیماری‌­های حاد زمینه‌­ای مانند دیابت، بیماری­‌های مزمن کلیوی و سیروز کبدی بسیار مستعد ابتلا به عفونت­‌های این باکتری هستند.




نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

محقق ایرانی ربات شبیه مار ساخت

دانشمند ایران لباس سنجش خوشحالی برای فضانوردان می سازد

ایران دارای بالاترین ظرفیت ذخیره‌سازی خون بند ناف در خاورمیانه

اعلام رتبه ایران در حوزه بیوتکنولوژی

مدارهای نامرئی و قابل کشش در فناوری‌های آینده

ماهواره «ناهید 1» در کمیته سازمان ملل متحد معرفی شد

ساخت یک گیرنده بیدارکننده برای دستگاه‌های هوشمند

شناسایی 82 ژن جدید مؤثر در بیماری کم‌توانی ذهنی ارثی

توسعه همکاری ایران و عمان در حوزه‌های علم و فناوری

برگزاری سمپوزیومی در راستای اهداف "صندوق علمی راه ابریشم"

اوتیسم، شیزوفرنی و اختلال دو قطبی ویژگی‌های مولکولی مشترکی دارند

ساخت یک لیزر جدید برای مطالعه بهتر مولکول‌ها

اعلام آمادگی همکاری ایران با سوریه در زمینه فراورده های زیستی

چهارمین استاندارد بین المللی نانو ثبت شد

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران به جمع دانشمندان برتر دنیا پیوست

مهر تائید شرکت چینی بر نانورنگ‌های ایرانی

قرار گرفتن ایران در رتبه چهارم جهانی تولید علم نانو/محصولات فناورانه ایرانی در 47 کشور

دانشمند جوان ایرانی برنده چند جایزه بین المللی مهندسی شد

نخستین پاویون ملی محصولات دانش‌بنیان صادراتی ایران در نمایشگاه چین برپا می‌شود

محققان دانشگاه تهران برنده جایزه جهانی انرژی شدند

ثبت جهانی گونه جدیدی از کنه‌های ایرانی/تلاش برای رفع علف‌های هرز با کمک حشرات

غذاهای دریایی و خطرات یک مهمان ناخوانده!

یک محقق ایرانی مدیر موسسه ماکس پلانک شد

یک محقق ایرانی در فهرست دانشمندان یک درصد برتر دنیا قرار گرفت

توجه به اقتصاد فضا اولویت ماست/از نظر رتبه علمی در منطقه جایگاه نخست را داریم

الزام و راهبرد لایحه برنامه ششم توسعه برای جذب 100 هزار دانشجوی خارجی

دانشمند ایرانی حسگر رصد معده ساخت

دانشگاه صنعتی نوشیروانی؛ میزبان مسابقات بین‌المللی رباتیک

دانشجویان ایرانی در دانشگاه‌های خارجی، سرآمد هستند

دستیابی به جایگاه اول علمی منطقه زودتر از چشم‌انداز ما اتفاق افتاد

پاویون محصولات دانش‌بنیان ایرانی در مسکو برگزار می‌شود

یک دانشمند ایرانی نامزد جایزه کاشف سال 2017 شد

گسترش همکاری علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی با دانشگاه پاریس 13

رتبه دوم ایران در حوزه فناوری‌های پرتاب و زیر ساخت‌های فضایی

نقطه عطف در مبارزه با مرگبارترین آفت گندم

ایران در بین 10 کشور نفوذپذیر سیستم های سایبری صنعتی

ایران رتبه 16 هوش مصنوعی را در دنیا دارد

طرح جامع مطالعاتی میدان گازی هما آغاز شد

توسعه همکاریهای ایران با کشورهای خارجی در زمینه انرژی بادی

صعود ایران در رده بندی جهانی همراه با سامانه مدیریت مجلات علمی کشور

برزیل بهره‌گیری از پتانسیل‌های علمی در مراکز تحقیقاتی ایران را خواستار شد

گوگرد زدایی سوخت‌های مایع با فناوری نانو توسط محققان ایرانی

آغاز فصل جدید همکاری‌های آموزش پزشکی ایران و کوبا

افزایش بازدهی تولید خورشیدی گاز هیدروژن به کمک نانوذرات

همکاری مشترک ایران و 8 کشور اروپایی در موضوع ایمنی محصولات نانو

منشا شکل گیری طلا مشخص شد

ایران رتبه 75 نوآوری را به خود اختصاص داد

تیم المپیاد نجوم ایران در جایگاه سوم جهان ایستاد

اجرای برنامه‌های توسعه پایدار در ایران با همکاری "یونیدو" تا سال 2021

نزدیک شدن رایانه‌های مایع به واقعیت!