بزرگنمايي:
سرزمين ايرانيان- يک آمار معمولي در مورد چرخه بازيکنان بيسبال ميگويد که براي هر
بازيکني که در ليست ليگ اصلي بيسبال قرار دارد، تقريبا 1000 ورزشکار ديگر
از طريق دبيرستان، کالج، نيمه حرفهاي و ليگهاي کوچک رقابت ميکنند.
بنابراين ورزشکاراني که در سطوح بالا و تيمهاي مطرح بازي ميکنند نخبه
هستند. ورزشکاران نخبه واقعا خاص هستند؛ آنها ميتوانند چيزهايي را که
ديگران نميتوانند انجام دهند را انجام دهند.
جالب اينجاست که برخي از باکتريهاي مفيد ورزشکاران نخبه را ميتوان
استخراج و به مکملهاي غذايي اضافه کرد و براي مصرف عموم مردم توزيع کرد!
بدين ترتيب ميتوان نيروي بدن را در سطح عام جامعه افزايش داد.
يک پروژه تحقيقاتي در دانشگاه "هاروارد" در حال تلاش براي شناسايي و
جداسازي باکتريهاي مفيد از دستگاه گوارش ورزشکاران نخبه است تا اين
باکتريها را به مکملهاي تجاري پروبيوتيک تبديل کند.
ميکروبيومهاي بازيکنان نخبه (اکوسيستم رودههاي آنان) ممکن است انواع
باکتريهاي برتر و خاص را توليد کند که به عبارت بهتر، به عملکرد ورزشي کمک
ميکند.
ميکروبيوم
ريزاندامگان همزيست يا ريزسازوارگان همزيست (Micribiome) به معناي کلي و
فراگير زيستبوم ريزاندامگان، همه ژنها و توده ياختههاي ريزاندامگان با
در نظر نگرفتن سرده و گونه آنها، مستقر در يک بخش ويژه را گويند.
ريزاندامگان همزيست، رابطه همزيستي با جانور ميزبان دارند. اين به اين
معني است که اين ريزاندامگان هم ميتوانند همسفره باشند، هم بيماريزا.
مثلاً به تمامي باکتريها، قارچها و ديگر انواع ميکروبهايي که بطور بومي در پوست انسان زندگي ميکنند، ميکروبيوم پوست ميگويند.
بزرگترين ميکروبيوم بدن انسان، ميکروبيوم دستگاه گوارش تحتاني و بطور
خاص روده بزرگ ميباشد. اين اصطلاح گرچه بيشتر در پزشکي بکار رفته است، ولي
در ديگر شاخههاي علم ميکروب شناسي نيز معتبر است.
پروبيوتيک
روده انسان حاوي انواع مختلفي از باکتريها است. بسياري از اين
باکتريها براي گوارش بهينه غذا مفيدند. دستهاي از اين باکتريها که به
باکتريهاي پروبيوتيک معروف هستند، علاوه بر کمک به گوارش، مولکولهاي
پيچيده و ترکيباتي مانند ويتامينها و آنتي بيوتيکهاي مختلف را توليد
ميکنند که براي بدن مفيد ميباشد. منبع باکتريهاي پروبيوتيک لبنيات و
ميوهها هستند.
اداره غذا و کشاورزي سازمان ملل متحد(FAD) و سازمان بهداشت جهاني (WHO)، پروبيوتيک را اين گونه تعريف ميکند:
"پروبيوتيکها ميکرو ارگانيسمهاي زندهاي هستند که مصرف کافي آنها سبب نمايان شدن اثرات سلامت بخش در بدن ميزبان ميشود."
بر اين اساس، باکتريهاي پروبيوتيک موجود در محصولات خوراکي، نه تنها
بايد داراي مشخصههاي عملکردي و سودمند براي سلامتي انسان باشند بلکه
بايستي از قابليت ماندگاري در دستگاه گوارش هم برخوردار باشند.
اين ويژگيها شامل رشد و بقاي ارگانيسمها در روند توليد محصول، نگهداري و پس از مصرف حين انتقال از معده به روده است.
پروبيوتيکها بر تعادل باکتريهاي مفيد و مضر روده تاثير ميگذارند و
اين تعادل را به نفع افزايش جمعيت باکتريهاي مفيد تغيير ميدهند. در حقيقت
پروبيوتيکها از همين طريق اثرات سلامت بخش خود را در بدن انسان القا
ميکنند.
دوز پروبيوتيک مصرف شده عامل مهمي است که بر تراکم ميکروارگانيسمهاي
موجود در بخشهاي مختلف دستگاه گوارش تأثير ميگذارد. پروبيوتيکها همچنين
قادرند اختلالات ميکروبيومهاي روده، پس از درمان آنتيبيوتيکي را به حداقل
برسانند.
از "جاناتان شيمن"، عضو هيات علمي دانشکده پزشکي دانشگاه "هاروارد"
خواسته شد تا اين تحقيق را انجام دهد، که در آزمايشگاه "کليساي جورج" در
موسسه "ويس" هاروارد براي مهندسي الهام گرفته از زيست شناسي توسعه داده شده
است.
"شيمن" گفت: پروبيوتيکهاي فعلي از محيط زيست، حيوانات و انسانها به
دست ميآيند، اما من ميتوانم کاملا تضمين کنم که تا به حال هرگز از
ورزشکاران نخبه، افراد مناسب و سالم در جهان جدا نشدهاند. اين چيزي است که
ما قصد انجام آن را داريم. ما به دنبال شناسايي نامزدهاي جديد پروبيوتيک
براي برنامههاي جديد هستيم.
مدت زمان زيادي است که علم واقف است که باکتري در روده يا دستگاه گوارش،
متابوليسم انرژي را تحت تاثير قرار ميدهد و همچنين ممکن است در فرايندهاي
مختلف فيزيولوژيکي مانند عملکرد سيستم ايمني بدن و وظايف عصبي نقش داشته
باشد.
تيم "هاروارد" اميدوار است که جداسازي باکتريهاي مفيد ورزشکاران نخبه
بتواند ميکروبيوم روده ديگر افراد را افزايش دهد و منجر به بهبود سلامتي به
طور کلي شود.
در يک آزمايش اوليه، محققان نمونههاي مدفوع را به صورت روزانه از 20
ورزشکار شرکت کننده در ماراتن 2015 بوستون، يک هفته قبل و يک هفته بعد از
مسابقه، جمع آوري کردند.
آنها ژنوم باکتريهاي نمونههاي مدفوع را بررسي و صفات خاصي را شناسايي
کردند. به عنوان مثال، آنها حداقل يک نوع باکتري را کشف کردند که اسيد
لاکتيک را به طور موثرتر تجزيه ميکند.
از آنجايي که افزايش اسيد لاکتيک ميتواند باعث خستگي و درد عضلاني شود،
اين نوع باکتري است که به طور بالقوه در پروبيوتيک مفيد ميباشد.
اگر همه چيز خوب پيش رود، اين باکتريهاي سودمند راه خود را به مکملهاي تغذيهاي تجاري مييابند.
"شيمن" ميگويد: صنعت پروبيوتيک يک بازار 60 ميليارد دلاري است. اساسا
شما ميتوانيد از باکتريهاي مفيد خاص را جدا کرده و آنها را به مواد
غذايي، نوشيدنيها و يا مکملها اضافه کنيد. آنها ميتوانند به ماست، چاي،
کپسول يا آدامس نيز اضافه شوند.
اين تيم تحقيقاتي در راستاي تجاريسازي يافتههاي خود، ممکن است طي سال جاري شرکتي با نام "Fitbiomics" را تاسيس کند.
"شيمن" گفت: اساسنامه موسسه "ويس" سعي دارد علوم پايه را به دنياي واقعي منتقل کند.
اين پژوهش در دويست و پنجاه و چهارمين نشست و نمايشگاه ملي انجمن شيمي آمريکا ارائه شد.