ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ آیا خاورمیانه در آستانه تحول مهمی است؟ خواندنی ها

سرمقاله شرق/ آیا خاورمیانه در آستانه تحول مهمی است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق / « آیا خاورمیانه در آستانه تحول مهمی است؟ » عنوان سرمقاله روزنامه شرق به قلم کوروش احمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 مقامات آمریکایی و عربستانی این روزها از پیشرفت در جهت یک «معامله بزرگ» سخن می‌گویند که قرار است ازجمله شامل ارائه تضمین‌های امنیتی و کمک به برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای عربستان و عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل باشد. این روندی است که در واقع از زمان دولت ترامپ شروع شده و حداقل طی پنج ماه قبل از حمله 7 اکتبر حماس در جریان بود و بعد از این حمله برای دو، سه ماه به حال تعلیق درآمده بود. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پنجشنبه گذشته در اشاره به این «معامله بزرگ»، از یک بسته سیاستی برای عادی‌سازی روابط بین اسرائیل و عربستان خبر داد که یک بخش آن شامل چند توافق بین آمریکا و عربستان است. او تصریح کرد که در ارتباط با این بخش از بسته «ما خیلی به توافق نزدیک هستیم». او افزود: بخش دیگر این بسته شامل پیشنهادهایی در ارتباط با «راه‌حل دو کشوری و بازسازی، اداره و امنیت غزه» و «تضمین امنیتی برای اسرائیل» است. به گفته این سخنگو، بخش سوم مربوط به عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل است. او گفت: «همه بخش‌های این بسته به هم وابسته‌اند و هیچ بخشی بدون دیگر بخش‌ها پیش نخواهد رفت». همچنین افزود: «عربستان برای نهایی‌شدن این بسته دو شرط دارد: 1- آرامش در غزه 2- ایجاد کشور مستقل فلسطین». سخنگوی مذکور «امنیت گسترده برای اسرائیل»، «انزوای ایران» و «تمرکز بر چالش‌های واقعی در غزه» را سه مزیت این بسته دانست. او گفت: ما و عربستان تأکید داریم که این یک بسته منسجم است و همه بخش‌های آن باید هم‌زمان عملی شود. اگرچه رسما اطلاعاتی درباره جزئیات این «معامله بزرگ»، به‌ویژه بخش مربوط به پیمان امنیتی بین آمریکا و عربستان داده نشده، اما دیپلمات‌ها می‌گویند علاوه بر تضمین‌های امنیتی و همکاری هسته‌ای، انتقال سلاح‌ها و فناوری‌های پیشرفته‌تر از جمله هوش مصنوعی به عربستان، خودداری عربستان از خرید سلاح از چین و محدودیت سرمایه‌گذاری چین در عربستان نیز مورد بحث است. انعقاد یک پیمان نظامی بین دو کشور برای تشویق ریاض به عادی‌سازی روابط با اسرائیل حداقل از اردیبهشت 1402 بین عربستان و آمریکا مورد بحث بوده و ربطی به جنگ غزه و تحولات بعدی ندارد. در آن زمان در رسانه‌های آمریکا از پیمان نظامی آمریکا با ژاپن و کره جنوبی به عنوان الگویی محمتل برای پیمان نظامی بین عربستان و آمریکا صحبت می‌شد. در چارچوب آن دو پیمان نظامی آمریکا اکنون 55 هزار و 29 هزار سرباز به ترتیب در ژاپن و کره دارد. شمار نظامیان آمریکایی در عربستان اکنون حدود دوهزارو 700 نفر است. اما نهایی‌شدن این بسته، موکول به آتش‌بس پایدار در غزه و موافقت اسرائیل با تشکیل کشور فلسطینی خواهد بود که شاید با توجه به تزلزل در کابینه افراطی اسرائیل سخت‌ترین بخش کار باشد؛ هرچند که برخی از طیف‌های کمتر افراطی گفته‌اند که در صورت خروج افراطیون از ائتلاف اسرائیل حاضرند جای آنها را پر کنند و مانع از سقوط کابینه شوند. موافقت اسرائیل برای تصویب پیمان امنیتی و همکاری هسته‌ای بین آمریکا و عربستان که باید با رأی مثبت دوسوم اعضای سنای آمریکا انجام شود، ضروری است. البته تصویب تضمین‌های امنیتی و همکاری هسته‌ای آمریکا با عربستان در کنگره حتی با پیوستن اسرائیل به «معامله بزرگ» نیز ممکن است دشوار باشد. دولت بایدن در آستانه انتخابات به این «معامله بزرگ» نیاز دارد و این کار باید قبل از اوج‌گرفتن مبارزات انتخاباتی یعنی تا قبل از سپتامبر نهایی شود. در تحلیل این روند توجه به سه نکته ضروری است...
 1- تنش گسترده در خاورمیانه فکر تمرکز بر آسیا از طریق کاهش حضور در منطقه را که در دولت اوباما و در پی برجام مطرح شد، نه‌تنها به محاق برده، بلکه اکنون نفس مذاکره برای ارائه تضمین امنیتی به عربستان حاکی از تصمیم آمریکا برای افزایش حضور در خاورمیانه است.

2- فکر تمرکز بر آسیا و تیرگی روابط بین ریاض و واشنگتن در یکی، دو سال اول دولت بایدن، ریاض را متوجه ایجاد توازن در سیاست خارجی خود و توسعه روابط اقتصادی و امنیتی با چین و روسیه کرد. اکنون یکی از دلایل اشتیاق واشنگتن برای تقویت روابط با عربستان متوقف یا کند کردن توسعه روابط ریاض با پکن و مسکو است.
3- کشورهای کوچک‌تر خلیج فارس بر مبنای ارزیابی‌ای که از تهدیدات دارند، همیشه متوجه ایجاد توازن از طریق کسب حمایت قدرت جهانی غالب بوده‌اند. به عنوان یک قاعده عام کشورهای ضعیف‌تر در هر منطقه همیشه متمایل به ایجاد توازن (balancing) از طریق جلب حمایت یک قدرت جهانی علیه هژمون بالقوه منطقه هستند. اگر تصور رفتار تهاجمی از جانب این هژمون بالقوه منطقه‌ای وجود داشته باشد و رابطه آن با قدرت جهانی خصمانه باشد، ایجاد توازن با سهولت بسیار بیشتری انجام می‌شود. مشابه چنین تمایلی را در دیگر مناطق جهان فراوان دیده‌ایم و می‌بینیم. کشورهای کوچک اطراف چین نیز درگیر ایجاد توازن از طریق جلب حمایت قدرت جهانی هستند. طبعا عوامل ذهنی و شناختی در چنین معادله‌ای حداکثر اهمیت ثانویه دارند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1130514/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چگونه جهان عرب می تواند به پیروزی فلسطین در جنگ کمک کند؟

شکایت علیه رئیس کمیسیون اروپا به دلیل حمایت او از جنایات اسرائیل

دومین حمله مقاومت اسلامی عراق به اراضی اشغالی درکمتر از چند ساعت

بازی بزرگ نوین؛ اروپا در حال چه کاری است؟

مسابقه‌ای برای پول‌پاشی بیشتر

وعده انتخاباتی ضد فلسطینی ترامپ

حمله سنگین پهپادی مقاومت اسلامی عراق به بندر اشغالی ایلات

آتالانتا 3 - 0 بایرلورکوزن، رویای ژاوی بر باد رفت + فیلم

احتمال تغییر ساعت بازی‌های هفته آخر لیگ برتر به خاطر فینال لیگ قهرمانان اروپا / فیلم

پیروزی راحت لهستان مقابل آمریکا در لیگ ملت‌های والیبال

ترامپ: اگر رئیس جمهور شوم حامیان فلسطین را سرکوب میکنم

ترامپ: هر دانشجویی که اعتراض کند از کشور بیرون خواهم انداخت

عکس| چهره جدید محبوب‌ترین خواننده زن عرب در جهان

بایدن: آمریکا، اروپا را از نازیسم نجات دادند

اگر رئیس جمهور شوم حامیان فلسطین را سرکوب میکنم

اتحادیه اروپا قضات روسی را تحریم می‌کند

اطلاعات جدید و ناگفته های فرمانده وقت سنتکام از طرح های ترور سردار سلیمانی | طرح هدف قرار دادن هواپیما در آسمان لغو شد | هماهنگی ها در قطر انجام شد

دیگه ماشینتو کارواش نبر ... اونم با 198 تومن

قدردانی نماینده ولی فقیه از مردم و مقامات عراقی

ضرورت اطلاع رسانی و اقتصادی سازی بازی‌های آسیایی ناشنوایان

عرب‌ها برای بازیگر خوش چهره ایرانی سنگ تمام گذاشتند

تاکید ماکرون بر لزوم سیاست امنیتی و دفاعی مستقل اروپایی

آزمون در آستانه انتقال به دورتموند؛ فینالیست لیگ قهرمانان خواهان ستاره ایرانی

ادعای عجیب نیکی هیلی علیه ایران، روسیه و چین

ژاپن، چین و کره جنوبی بر ایجاد ثبات در شبه جزیره کره تاکید کردند

اتهام و ادعای عجیب مقام معروف آمریکایی علیه ایران

لاوروف: طالبان قدرت واقعی در افغانستان است

باران شدید و سیل در افغانستان / مرگ 10 عضو یک خانواده

باران شدید و سیل درافغانستان/مرگ 10 عضو یک خانواده

رحیم‌پور ازغدی: حسینیه جماران کوچکترین و مؤثرترین مدرسه دنیا بود/ 400 دانشگاه در آمریکا و اروپا همان شعارهایی را دادند که 40 سال پیش امام به ما یاد داد/ امروز 120 کشور دنیا پرچم آمریکا و اسرائیل را آتش می‌زنند

ادعای نیکی هیلی: عملیات 7 اکتبر با حمایت ایران، روسیه و چین انجام شد!

اسامه حمدان: آمریکا و «بایدن» مسئول جنایت رفح هستند

سازندگی: انتخابات آینده فرصتی برای قطع مسیر سیسیلی شدن ایران است

سناریوهای 50 روز پرالتهاب

عباس عبدی: مفت این «صدا و سیما» هم‌ گران است

سیگنال بزرگ واشنگتن به بن سلمان

ارزیابی عملکرد صداوسیما در سانحه سقوط بالگرد رئیس جمهور

آمریکا می‌خواهد تنش‌ها را محدود کند

اصولگرایان خود را شانس اول میدان می‌دانند

چرا ساخت بندر موقت در غزه از سوی آمریکا حساب نشده بود؟

تونسی‌ها جنایت اسرائیل در رفح را محکوم کردند

وعده ترامپ برای سرکوب حامیان فلسطین در صورت پیروزی در انتخابات

پیش بینی بورس سه شنبه 8 خرداد

روزهای آینده موج گرمای بی سابقه در راه است

(ویدئو) مخبر: 3 کشور (اسراییل عراق پاکستان) را با موشک زدیم و ثبات داریم

روزهای آینده موج گرمای بی سابقه در راه است | گرمای 50 درجه عراق را درخواهد نوردید

رایزنی باقری با «عادل المهدی»

آزمون در فهرست خرید فینالیست لیگ قهرمانان اروپا؛ سردار در لانه زنبورها!

آمادگی دورتموند برای فروختن کریم آدیمی در صورت از راه رسیدن پیشنهادی مناسب

اتحادیه اروپا تحریم‌های جدیدی را علیه 20 فرد و نهاد روسیه وضع کرد