ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دهه 90؛ دهه‌ی «رکود، عبرت، تجربه» اخبار ایران

دهه 90؛ دهه‌ی «رکود، عبرت، تجربه»
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - خبرگزاری تسنیم قرار است در پرونده‌ی «دهه‌ی رکود، عبرت، تجربه» به تفصیل و در گفتگو با صاحبنظران و کارشناسان به بررسی وضعیت اقتصاد ایران در دهه‌ی 90، دلایل و ریشه های افول اقتصاد در این دهه و راه‌حلهای جبران این خسارت در سالهای پیش رو بپردازد. - اخبار اقتصادی -
وقتی میان فعالان اقتصادی از دهه‌ی 1390 شمسی سخن به میان می‌آید، تصویر یک دهه «عقب‌ماندگی»، «تعطیل نسبی مسائل اقتصادی» و «انباشت چالش‌های اقتصادی» در ذهن‌هایشان نقش می‌بندد و زمانی که می‌خواهند در موردش صحبت کنند، هر یک از زاویه‌ای آسیب‌های این دهه را بر می‌شمرند: از وضعیت نامناسب شاخص‌های کلان اقتصاد تا رکود در کسب‌و‌کارهای خرد و کلان، از آسیب‌های تشدید تحریم‌ها تا انفعال دولت‌ها در برابر تحریم و بی‌توجهی به برنامه‌ها و سیاست‌های «خنثی‌کردن اثر تحریم‌ها».
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
تاجران زبده و پژوهشگران اقتصاد بین‌الملل نیز از «شرطی‌کردن اقتصاد» نسبت به مذاکره با غرب می‌گویند و بی‌توجهی به سیاست اصولی «ترجیح شرق به غرب»؛ آن هم درست در دهه‌ای که قدرت اقتصادی در حال انتقال از غرب به شرق بود. دهه‌ی 1390 چه بود و چه مختصاتی داشت؟ آن دوران تمام شده یا دهه‌ی جدید، دهه‌ی 1390 جدیدی است!؟
افول شاخص‌های کلان میانگین رشد اقتصادی دهه‌ی 1360 -با وجود آثار انقلاب و مشکلات ناشی از جنگ تحمیلی- برابر با 4.3 درصد بود. این شاخص در دهه‌ی 1370 برابر با 3.1 درصد و در دهه‌ی 1380 برابر با 4.4 درصد بود. میانگین رشد اقتصادی پس از انقلاب (از 1360 تا پیش از آغاز دهه‌ی 1390) نیز برابر با 3.9 درصد بود. این در حالی است که میانگین رشد اقتصادی در دهه‌ی 1390 به 0.9 درصد کاهش یافت.
درآمد ملی سرانه که در سال 1390 برابر با 8.1 میلیون تومان بود در سال‌های پس از آن کاهش یافت؛ تا جایی که میانگین درآمد سرانه در این دهه به 7.4 میلیون تومان (به قیمت ثابت سال 1390) رسید. فقر مطلق که از 46.8 درصد در سال 1989 میلادی (تقریباً معادل سال 1368؛ سال پایانی جمگ تحمیلی) به 12.3 درصد در سال 2011 میلادی (تقریباً معادل سال 1390 شمسی) رسیده بود، در دهه‌ی تعطیل اقتصاد ایران دوباره افزایش یافت و به 21.9 درصد در سال 2020 میلادی (تقریباً معادل 1399 شمسی) رسید؛ به عبارت دیگر قدرت خرید عموم مردم در این دهه آب رفت و فقر مطلق نیز تقریباً دو برابر شد.
تحریم و انفعال در تحلیل دهه‌ی 1390 نمی‌توان از نقش تحریم‌ها غافل شد؛ تشدید تحریم‌های ظالمانه از ابتدای دهه‌ی 1390 به این سو حتماً به اقتصاد ایران آسیب زد اما انفعال سیاست‌گذار در برابر تحریم‌ها نیز نقش تعیین‌کننده‌ای در نتیجه -یعنی افول شاخص‌های کلان اقتصادی- داشت.
کاهش وابستگی اقتصاد به نفت در دهه‌ی 1390، نه یک سیاست مطلوب سیاستگذار بلکه همواره اجبار بود. از دل همین اجبار بود که کلان‌ایده‌ی «مذاکره برای رفع تحریم‌ها» و «رفع‌تحریم به مثابه حل همه‌ی مشکلات از آب خوردن تا بهبود شاخص‌های کلان اقتصادی» زاییده شد.
سیاستمدارِ عادت‌کرده به زیستِ نفتی که نظم آمریکایی جهان را نیز پذیرفته بود، حتی به‌زور هم حاضر به ترک اعتیاد اقتصاد ایران به نفت نبود. می‌خواست دوباره ذیل نظم آمریکایی، نفت بفروشد و گرد و غبار ضعف کارآمدی مدیریت و سیاست‌های اقتصادی‌اش را زیر فرش درآمد نفتی پنهان کند. «برجام» را تجربه کرد و با خروج آمریکا از برجام، سرش به سنگ خورد. از این منظر، دهه‌ی 1390 را باید دهه‌ی تجربه و عبرت نیز نامید. سیاستمدار در این دهه، عملاً اقدام جدی‌ای برای درمان عیوب ساختاری اقتصاد ایران از جمله تصدی‌گری افراطی دولت، بودجه‌بندی معیوب و نامتوازن، وجود هزینه‌های زائد و مسرفانه و ... نکرد.
تغییر نظم بین‌الملل از دیگر ویژگی‌های مهم دهه‌ی 1390 نیز سرعت گرفتن تغییر نظم بین‌المللی بود. در این دهه قدرت اقتصادی به مرور از غرب به شرق -به‌طور خاص آسیا- منتقل شد. در سال 2011 تولید ناخالص داخلی آمریکا (بر اساس دلار برابری قدرت خرید) معادل 15600 میلیارد دلار و تولید ناخالص داخلی چین برابر با 13740 میلیارد دلار بود. در سال 2017 ورق برگشت و اقتصاد چین از اقتصاد آمریکا بزرگ‌تر شد. تولید ناخالص داخلی چین در 2024 برابر با 35290 میلیارد دلار است در حالی که این شاخص برای اقتصاد آمریکا برابر با 28780 میلیارد دلار است. رشد اقتصادی هند و سایر اقتصادهای نوظهور آسیایی نیز مشابه بود.
در میانه‌ی این تغییر نظم مهم در دهه‌ی 1390، دولت در ایران عملاً روابط اقتصادی با شرق را از اولویت خارج کرد و تمام تخم‌مرغ‌هایش را در سبد مذاکره با غرب برای رفع تحریم‌ها گذاشت. رای آوردن ترامپ در ایالات متحده، قدرت گرفتن بن‌سلمان در عربستان، کرونا و سقوط قیمت نفت را نیز باید به لیست اتفاقات شاخص این دهه اضافه کرد.
درس‌هایی برای آینده خلاصه اینکه در دهه‌ی 1390 یک دهه «رکود»، انباشت چالش‌های اقتصادی و تعطیل نسبی مسائل اقتصادی را شاهد بودیم. در عمل دولت‌ها در اقتصاد داخلی، اصلاح «عیوب ساختاری» را به‌تعویق انداختند و در نسبت اقتصاد ملی با دنیای خارج، بدون توجه به تغییر نظم بین‌الملل تمام تخم‌مرغ‌ها را در سبد مذاکره با غرب برای «رفع تحریم» گذاشتند و استراتژی «خنثی‌سازی اثر تحریم» را کنار گذاشتند؛ در حالی که در ابتدای دهه، با ابلاغ «سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی» راه‌ها نشان داده شده بود و در انتهای دهه نیز در «بخش اقتصادی بیانیه‌ی گام دوم»، مجدداً بر آن‌ها تاکید شد. در واقع سیاستگذار در این دهه دست به «تجربه‌»‌ای خارج از سیاست‌های کلی نظام زد و درس «عبرت»ی برای دهه‌های پیش رو شد.
حال آیا ما از تجربه‌های دهه‌ی 1390 درس خواهیم گرفت!؟ گروه اقتصادی خبرگزاری تسنیم قرار است در پرونده‌ی «دهه‌ی رکود، عبرت، تجربه» به تفصیل و در گفتگو با صاحبنظران و کارشناسان به بررسی وضعیت اقتصاد ایران در دهه‌ی 90، دلایل و ریشه های افول اقتصاد در این دهه و راه‌حلهای جبران این خسارت در سالهای پیش رو بپردازد.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1130355/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حماس: آمریکا و بایدن مسئول جنایت در رفح هستند

سرمقاله خراسان/ یک ماه سرنوشت ساز پیش روی ایران

سرمقاله کیهان/  قدرت تولید بازدارندگی رئیسی و برکات شهادتش!

پیام تسلیت دکتر قاضی‌‌زاده هاشمی در پی درگذشت والده گرامی دبیرکل حزب الله لبنان

باید یاد بگیریم خطاها را کم کنیم/برای ژاپن بهترین خودمان هستیم

جانپیرو گاسپرینی در آتالانتا ماندنی شد؛ تمدید قرارداد به زودی

رشد 17 درصدی صادرات پسته ایران به اروپا از ابتدای 2024

دومین قهرمانی پورتو در لیگ قهرمانان اروپا با برتری 3-0 مقابل موناکو (2004/5/26) / فیلم

العین رقیب سیتی، رئال و بایرن مونیخ می‌شود

تساوی رم و پیروزی آتالانتا / افعی‌ها در ایستگاه پایانی متوقف شدند

نخل طلای کن 2024 به «آنورا» از آمریکا رسید

رسمی؛ هری کین برنده کفش طلای اروپا در فصل 24-2023

هری‌ کین برنده کفش طلای فصل 24-2023 اروپا

آمریکا و بایدن مسئول جنایت در رفح هستند

توقیف محموله قاچاق در پوشش مرسوله‌ های پستی

کره شمالی از قصد خود برای پرتاب موشک ماهواره‌بر خبر داد

عملیات جبالیا ضربه استراتژیک بزرگی به اسرائیل و آمریکا بود

تمجید تحلیلگر عرب زبان از شهید رئیسی در شبکه اسرائیلی

فینال بسکتبال یورولیگ | پاناتینایکوس با شکست رئال مادرید قهرمان شد

بررسی اوضاع افغانستان در دیدار وزرای خارجه ترکیه و پاکستان

بحران اقلیمی در افغانستان گرسنگی را تشدید می‌کند

حماس: دولت آمریکا و بایدن مسئول جنایت امشب در رفح هستند

موافقت عراق از ایجاد گذرگاه مرزی آبی برای استقبال زائران اربعین

یارانه‌بگیران حتما بخوانند؛ شکل پرداخت یارانه‌ها تغییر می‌کند

روزنامه‌های اقتصادی دوشنبه 7 خرداد

رونق اقتصادی با تعریف کد‌های جدید سرمایه‌گذاری در چهارمحال و بختیاری

غذایی که عمر ژاپنی‌ها را طولانی می‌کند

خبر مهم برای منچسترسیتی؛ پپ گواردیولا تمدید نمی‌کند

ناپولی‌ من را می‌خواهد اما در آتالانتا می‌مانم

بالاتر از رئال و بارسا: خیرونا بهترین باشگاه اسپانیاست!

ناکامی رم در کسب سهمیه لیگ قهرمانان؛ آتالانتا راهی اروپا شد

جهاد اسلامی: عملیات جبالیا ضربه استراتژیک بزرگی به اسرائیل و آمریکا بود

ثبت نام کاندیداها و پارادوکس انتخابات زودهنگام

گزینه محال نامزدی انتخابات ریاست جمهوری

اختلاف رئیس جمهور و نخست وزیر گرجستان بالا گرفت

حمله رژیم صهیونیستی به رفح 28 کشته برجای گذاشت

تداوم اختلافات داخلی در تل آویو درباره توافق با حماس

توقیف محموله قاچاق در پوشش مرسوله‌های پستی در لرستان

آتالانتا سهمیه چمپیونزلیگ را از رم گرفت!

2 نظامی ارتش پاکستان در پیشاور کشته شدند

طوفان در آمریکا با 11 کشته

طوفان در آمریکا 11 کشته برجای گذاشت

خلاصه بازی والیبال ترکیه و آمریکا + فیلم

ژاپن در رزمایش نظامی آمریکا مشارکت می‌کند

تصاویری از طوفان شدید در مرکز آمریکا (فیلم)

مشهد، چند ساعت پس از سیل

روزنامه دولت: رئیسی چگونه اقتصاد از دست رفته ایران را احیا کرد؟

پرونده‌های فساد و حاشیه‌های پررنگ‌تر از متن

غارت کوه

فاصله صفر؛ یاد و خاطره سیستم نظارتی مائو در چین زنده شد