ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست خواندنی ها

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - آرمان ملی /متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
احسان اسقایی| «خط لوله صلح»، جمله کوتاهی که در خود تلاش‌های 25 ساله ایران را همراه دارد تا بتواند از طریق یک خط لوله گاز خود را به پاکستان برساند تا این کشور از آن بهره ببرد و در نهایت بخش عظیمی از گاز ایران به هند برسد و از این طریق هند و پاکستان به هم نزدیک شده به مخاصمه‌های خود پایان دهند. 
اما اکنون سال‌ها از موعد این طرح گذشته است و هیچ قراردادی هم در این زمینه امضا نشده است و به نظر می‌رسد هندی‌ها هم دیگر در انتظار واردات گاز از ایران نیستند. چرا که از منابع جایگزین برای تامین انرژی مورد نیاز خود استفاده کرده‌اند.آن روز که هند علاقه داشت که از ایران گاز بخرد شاید به شکوفایی اقتصادی کنونی نرسیده بود اما هند امروز درحال تلاش برای رساندن خود به چین در ابعاد مختلف اقتصادی است و ایران نتوانست از این ظرفیت استفاده کند. آرمان ملی برای بررسی آنچه در گذشته خط لوله صلح نامیده می‌شد با نرسی قربان، کارشناس برجسته حوزه انرژی به گفت‌وگو پرداخته اصست او معتقد است: “از نظر اقتصادی بررسی‌های زیادی بر روی انتقال گاز ایران به پاکستان صورت گرفته. قرار بود 60 درصد این گاز به هند برود 30 درصد به پاکستان و 10 درصد هم در جنوب ایران مصرف شود. زمانی که هند از این خط حذف شد و با فشار آمریکایی‌ها کنار رفت شاید از منظر اقتصادی هم این خط لوله و مساله انتقال گاز ایران به پاکستان چندان مقرون به صرفه نباشد. ایران البته ذخایر گاز زیادی دارد اما به علت اینکه تحریم‌ها علیه تهران شدید است کشوری و یا شرکتی حاضر به سرمایه‌گذاری بر روی چاه‌های گاز ایران نیست و ایران هم نمی‌تواند آنگونه که باید از این ذخایر بهره ببرد. قرار بود یک کنسرسیوم گازی برای سرمایه‌گذاری در استخراج گاز در ایران ایجاد شود و کشورهای مختلف دنیا نیزدر این کنسرسوم نقش داشتند صحبت‌هایی وجود داشت که 2 الی 3 فاز پارس جنوبی توسط این کنسرسیوم توسعه یابد و خط لوله انتقال هم به هند از پاکستان کشیده شود اما اکنون این شرایط هم دیگر وجود ندارد.
در ادامه این مصاحبه را می‌خوانید
* آقای نرسی قربان بار دیگر مساله صادرات گاز ایران به کشورهای شرقی با سفر رئیس‌جمهور مطرح شده است به راستی چه خبر از خط لوله صلح؟
خط لوله صلح در حدود سه دهه گذشته مطرح شد و در آن زمان بحث‌های زیادی در این ارتباط صورت گرفت. علت اینکه نام این خط لوله انتقال گاز را خط لوله صلح گذاشتند این بود که از قرار معلوم برنامه این بوده که خط لوله‌ای حامل گاز از ایران به پاکستان رفته و در نهایت به هند برسد و چون پاکستان و هند در آن زمان با یکدیگر درگیری داشتند و تنش زیادی بین این دو کشور بود کارشناسان معتقد بودند اگر این خط لوله ایجاد شود صلح بین دو کشور ایجاد خواهد شد. به همین علت نام این خط لوله را خط لوله صلح گذاشتند.
* اکنون هم نامگذاری این خط با توجه به از بین رفتن تنش بین پاکستان و هند معنا دارد؟
در حال حاضر که شرایط بین دو کشور بهبود یافته اما دیگر بحثی در موردصادرات گاز ایران به هند وجود ندارد. از این منظر نگاه به این خط برای انتقال گاز ایران به پاکستان بی‌معناست.
* انتقال گاز ایران در موقعیت کنونی که ایران با چالش‌هایی در حوزه گاز مصرفی روبه روست، صرفه اقتصادی دارد؟
از نظر اقتصادی بررسی‌های زیادی بر روی انتقال گاز ایران به پاکستان صورت گرفته. قرار بود 60 درصد این گاز به هند برود 30 درصد به پاکستان و 10 درصد هم در جنوب ایران مصرف شود. زمانی که هند از این خط حذف شد و با فشار آمریکایی‌ها کنار رفت شاید از منظر اقتصادی هم این خط لوله و مساله انتقال گاز ایران به پاکستان چندان مقرون به صرفه نباشد. ایران البته ذخایر گاز زیادی دارد اما به علت اینکه تحریم‌ها علیه تهران شدید است کشوری و یا شرکتی حاضر به سرمایه‌گذاری بر روی چاه‌های گاز ایران نیست و ایران هم نمی‌تواند آنگونه که باید از این ذخایر بهره ببرد. قرار بود یک کنسرسیوم گازی برای سرمایه‌گذاری در استخراج گاز در ایران ایجاد شود و کشورهای مختلف دنیا نیزدر این کنسرسوم نقش داشتند صحبت‌هایی وجود داشت که 2 الی 3 فاز پارس جنوبی توسط این کنسرسیوم توسعه یابد و خط لوله انتقال هم به هند از پاکستان کشیده شود اما اکنون این شرایط هم دیگر وجود ندارد.
* پس درخواست‌هایی که مقامات پاکستانی برای واردات گاز از ایران دارند چیست؟
آمریکایی‌ها جلوی رفتن این خط لوله به هند را گرفتند. هندی‌ها هم از آن کنار کشیدند. پاکستان البته هیچ گاه از این خط لوله کنار نکشید اما اینجا این سوال به وجود می‌آید که هزینه کشیدن خط لوله با کیست پاکستان می‌خواهد هزینه انتقال گاز را ایران بپردازد. اگر هم نیت این است که صادراتی به پاکستان صورت بگیرد باید سرمایه‌گذار بر روی چاه‌های گاز ایران لحاظ شود. این سرمایه‌گذاری را چه کسی می‌خواهد انجام دهد، خدا داند چرا که ایران در شرایط کنونی خود با مشکلات متعددی روبه روست و خود نمی‌تواند برای توسعه تولید و صادرات آن سرمایه‌گذاری کند.
* برای همیشه بازار صادرات گاز ایران به هند را از دست دادیم؟
با این شرایط که کنسرسیومی وجود ندارد و سرمایه‌گذاری هم صورت نمی‌گیرد پس نمی‌توان گاز ایران را به هند صادر کرد در نتیجه بازار صادارتی برای گاز ایران به هند از بین رفته است.
* اگر قرار باشدایران خود سرمایه‌گذاری برای انتقال گاز انجام دهد چه صرفه‌ای برای ایران دارد که قصد دارد که گاز خود را به پاکستان صادر کند؟
ایران یکی از بزرگ‌ترین ذخایر گاز جهان را دارد. روس‌ها اول هستند و ایرانی‌ها دومین ذخایر گاز جهان را دارند و اگر قرار است از این ظرفیت برای توسعه اقتصادی ایران بهره ببریم باید شرایطی را به وجود آوریم سرمایه‌گذاری بر روی چاه‌های نفت و گاز ایران افزایش یابد و از ایران بتواند به این سمت حرکت کند جز منفعت نخواهد داشت اما اگر قرار باشد همه کارها از سرمایه‌گذاری تا تولید تا انتقال گاز را خودمان انجام دهیم دیگر صادرات گاز به منظور بهره اقتصادی، معنا ندارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1127992/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حمله پهپادی حزب الله لبنان به پایگاه «المطله»

روایتی از اتفاقی که باعث غافلگیری نتانیاهو شده است

درخششی دیگر در صنعت پرداخت ایران/ سپ دوباره پیشتاز شد

قیمت عجیب اجاره اتاق های مجردی

افزایش محسوس قیمت‌های طلا، سکه و دلار

افزایش «حق مسکن» کارگران منتفی است

نخست‌وزیر بلژیک: در حال بررسی اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه اسرائیل هستیم

حماس: حمله به رفح برای اسرائیل تفریح نخواهد بود

قیمت مرغ و شترمرغ زنده گوشتی چقدر است؟

جزئیات جدید از همسان سازی حقوق فرهنگیان بازنشسته

5.6 میلیارد دلار ارز برای واردات تامین شد

مخبر: ایران و عراق در مبادلات اقتصادی از ارز ملی خود استفاده کنند

کشف 20 همت کالای قاچاق و دستگیری 945 متهم اقتصادی در سال جاری

لاپید: کابینه نتانیاهو به اسرا پشت کرد

تصاویری از بمباران سنگین شهر رفح

دهه «رکود، عبرت، تجربه»؛ رشد 1000 درصدی نقدینگی و «بلای تورم»

صعود بازار آسیا

رئیس اتحادیه تولیدکنندگان تخم‌مرغ: از واردکننده تخم‌مرغ به صادرکننده تبدیل شدیم

ذوب شدن اجساد شهدای غزه با سلاح‌های ممنوعه ارتش صهیونیستی

گزارشی از وضعیت سخت زندگی در گرمای غزه از زبان آوارگان

تجمع دانشجویان دانشگاه بولونیا ایتالیا در حمایت از مردم فلسطین

کابینه نتانیاهو حمله به "رفح" را تصویب کرد

مخبر: ایران و عراق در مبادلات اقتصادی از ارز ملی استفاده کنند

احضار 40 متهم در معاملات مشکوک بورس به دستگاه قضا

رئیس کل بانک مرکزی: دارایی‌های ارزی افزایش یافت

واردات اتوبوس بین شهری کارکرده آزاد شد

نماینده نیروهای شرکتی: لایحه امنیت شغلی دولت یک تیر مشقی است!

رونمایی «دیپلماسی اقتصادی و برندسازی ملی» در نمایشگاه کتاب

پایه‌گذاری بیش از 100000 شغل توسط بنیاد علوی در سال جاری

لاپید کابینه رژیم صهیونیستی را به باد انتقاد گرفت

سفیر انگلیس در مسکو احضار شد

امارات واردات سیمان ایران را ممنوع کرد

ارز دیجیتال می‌تواند به عنوان مهریه تعیین شود؟

نوسان قیمتی گوشت قرمز از 450 تا 880 هزار تومان

سرمایه‌گذاری خارجی 10.7 میلیون دلاری در خراسان شمالی

کشف محموله 10 میلیاردی تنباکوی قاچاق از انباری در جنوب تهران

چینی‌ها برای 12 هزار نفر در کرمان اشتغال ایجاد کردند

ایران و عراق در مبادلات اقتصادی از ارز ملی استفاده کنند

پوتین دستور تمرینات نظامی جهت استفاده از سلاح هسته‌ای را صادر کرد

اصابت دقیق راکت هدایت‌شونده حزب‌الله به پایگاه صهیونیست‌ها

رژه خودرویی در شیکاگو آمریکا در حمایت از غزه

ادعای مضحک مجری BBC و واکنش مهمان برنامه

زنجیره انسانی دانشگاه شیکاگو برای حمایت از غزه

حمله پهپادی حزب‌الله به ارتش اسرائیل

وزارت جهاد کشاورزی: قیمت حبوبات کاهش پیدا می‌کند

جایگزین اسکناس‌ کیلویی؛ چرا پول‌های درشت وارد اقتصاد نمی‌شود؟

فرصت محدود برای دریافت شناسه یکتا

فرمانداران استان ایلام به ساماندهی گلزارهای شهدا توجه ویژه داشته باشند

کرمان آیدکس معرفی ظرفیت‌های مغفول برای توسعه سرمایه‌گذاری

پشت پرده کاهش اعطای تسهیلات به واحدهای تولیدی