ایرانیان جهان

آخرين مطالب

رفراندوم، اقلیم کردستان عراق و تاوان یک اشتباه استراتژیک عراق

رفراندوم، اقلیم کردستان عراق و تاوان یک اشتباه استراتژیک
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - مردم اقلیم کردستان بعد از گذشت سە دهە از تحت حاکمیت بودن حکومت اقلیم بە رهبری حزب دمکرات و اتحادیە میهنی؛ اکنون در بدترین شرایط اقتصادی و سیاسی و در کوران منازعات داخلی، چشم بە راه ارسال حقوق و سبدهای خوراک ماهانە از سوی بغداد هستند.
حکومت اقلیم کردستان سال 1992 بە عنوان منطقە خودگردان در شمال عراق اعلام موجودیت سیاسی کرد و شناسایی آن بە عنوان حکومت خودگردان سیاسی و رسمی در جهان از سال 2005 آغاز شدە است.
تا قبل از 2017 با وجود اختلافات و منازعات داخلی و گاهاً تنش‌های سخت با بغداد، اقلیم کردستان با تعامل و همکاری با دولت مرکزی عراق فدرال و پایبند بودن بە قانون اساسی عراق و همچنین استفادە از درآمدهای هنگفت نفتی و گذرگاه‌های مرزی در سایە توجە کشورها و مجامع بین المللی و مراودت سیاسی و تجاری با کشورهای منطقە بە دلیل موقعیت جغرافیایی اقلیم کردستان کە از شرق با ایران از شمال با ترکیە و از غرب با سوریە هم‌مرز است، توانست از لحاظ اقتصادی، عمرانی و سیاسی پیشرفت‌های چشمگیری را رقم بزند.
ترافیک دیپلماتیک بسیار زیاد رهبران، وزرا و رؤسای جمهور کشورهای اروپایی، آمریکایی و دیپلمات های منطقەای در اربیل پایتخت اقلیم کردستان تا قبل از برگزاری رفراندوم در 25 سپتامبر 2017 بر هیچکس پوشیدە نیست. کردهای عراق از لحاظ اقتصادی در بهترین شرایط بودند، بە سرعت عمران و آبادانی بە همە مناطق اقلیم کردستان رسید.
با هجوم تروریست‌های داعش بە عراق و بخش هایی از شمال این کشور، نیروهای نظامی اقلیم کردستان موسوم بە نیروهای پیشمرگ در کنار نیروهای بین المللی ائتلاف و همگام با نظامیان عراقی و مستشاران ایرانی بە جنگ داعش رفتند و با شکست داعش و عقب راندن تروریست ها از عراق، بیش از پیش اقلیم کردستان مورد توجه و تفقد کشورهای جهان و مجامع بین المللی قرار گرفت و کمک‌های مالی و نظامی شایانی دریافت کرد.
اقلیم کردستان بە وزن و جایگاه بسیار خوبی رسیدە بود. اگرچە در مورد مادە 140 قانون عراق و حاکمیت در مناطق مورد مناقشە با بغداد اختلاف داشت و هرگز بە توافقی اساسی نرسیدند اما عملاً و بە صورت نانوشتە بخش‌های وسیعی از موصل و تمامی کرکوک در اختیار و تحت کنترل اقلیم کردستان بود. تا اینکە بعد از برگزاری رفراندوم کردستان ورق برای مردم کرد عراق بە طرز وحشتناکی برگشت. اکنون این مردم در بدترین شرایط و چشم بە راه ارسال حقوق و سبدهای خوراک ماهانە از سوی بغداد هستند.
پس از نشست پیرمام و تصمیم به برگزاری رفراندوم اقلیم کردستان در 25 سپتامبر 2017 دیگر هیچ چیز مانند قبل آن نشد؛ نە جایگاه اقلیم کردستان در عراق و نە وزن رهبران کرد در جوامع بین المللی.
با اعلام اصرار بازرانی ها و دیگر احزاب همپیمان آنها برای برگزاری رفراندوم اقلیم کردستان کشورهای همسایە عراق، از جملە ایران و ترکیە و همچنین آمریکا همپیمان قدیمی کردهای عراق و سازمان ملل با گوشزد کردن عواقب و پیامدهای منفی این تصمیم احساسی برای کردهای عراق در آیندە، از رهبران کرد خواستند کە بە یکپارچگی کشور عراق احترام بگذارند.
بعد از برگزاری رفراندوم، ایران و ترکیە بە صورت علنی با این موضوع مخالفت کردە و اقلیم کردستان را تحریم و مرزهای زمینی و آسمانی خود را بە روی کردستان عراق بستند و صادرات و همکاری‌های اقتصادی و سیاسی پایان یافت.
اگرچە بارها مسؤلین اقلیم کردستان اعلام کردە بودند کە این رفراندوم برای استقلال و جدایی کردستان از عراق نیست، اما حکومت مرکزی عراق با تاکید بر این کە اگر آرمان تجریە عراق در پشت پردە این رفراندوم نیست پس نیازی بە برگزاری ندارد، پرواز از فرودگاهای سلیمانیە و اربیل را متوقف کرد. اقلیم را بە حملە نظامی تهدید و نیروهای خود را بە سوی مناطق مورد مناقشە و پشت دروازهای اربیل گسیل داد.
در داخل اقلیم کردستان هم شمار زیادی از مردم و سیاسیون کرد مخالف این تصمیم خودسرانە مسعود بارزانی بودند و در چهارچوب "جبهه نه به رفراندوم" بارها برای ابراز مخالفت با برگزاری رفراندوم تجمع اعتراضی انجام دادند. این جبهە در کنفرانس‌های مطبوعاتی متعدد از خانوادەهای بارزانی و طالبانی خواستە بودند با اصرار بە برگزاری رفراندوم آیندە و سرنوشت کردها را تباه نکنند.
اما رفراندوم در تاریخ یاد شدە برگزار شد و بعد از شش سال دستاوردهای آن برای مردم اقلیم کردستان از دست دادن 51 درصد از خاک اقلیم، بە حاشیە راندە شدن همیشگی و کناره‌گیری مسعود بارزانی از پست ریاست اقلیم و دنیای رسمی سیاست، بیرون راندن نیروهای نظامی کرد از مناطق مورد مناقشە از جملە کرکوک و موصل و اجازە ندادن بە بازگشت آنها، بحران‌های شدید اقتصادی و پرداخت نکردن حقوق کارکنان دولتی و عدم تخصیص سهم بودجە اقلیم کردستان از بودجە عمومی کشور عراق، توقف صادرات نفت و گاز اقلیم کردستان و بازپس گرفتن درآمدهای غیر نفتی از جملە درآمد گذرگاه‌های مرزی از اقلیم و عمیق‌تر شدن اختلافات داخلی در اقلیم کردستان و همچنین از دست رفتن جایگاه کردها و تأثیرگذاری آنها در معادلات منطقەای و جهانی بودە است.
اکنون بانیان تصمیم رفراندوم اقلیم کردستان از جملە مسعود بارزانی و هم فکرهایش باید اعتراف کنند کە با این تصمیم غیر عقلانی، احساسی و با یک اشتباه تاریخی خطرناک؛ در راستای اهداف شخصی، هزینەهای جبران نشدنی برای کردها بە ارمغان آوردە اند.
شاید زمان آن رسیدە است کە درخواست‌های جبهە نە بە رفراندوم اقلیم کردستان برای محاکمە قضائی تصمیم گیرندگان رفراندوم بررسی شود.
کد خبر 5895041

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1068431/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اقلیم کردستان عراق می‌خواست با ایران تنش‌زدایی کند

حمله کیهان به «شرق»: باز هم که دروغ نوشتی

تصاویری از وحشی‌گری پلیس آمستردام علیه دانشجویان حامی فلسطین

بیل مکانیکی سلاح پلیس هلند برای مقابله با دانشجویان معترض!

بذرپاش: 2 میلیون و 560 هزار ‌واحد مسکن در حال ساخت دا‌ریم‌

رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران: شرکت‌های زیر مجموعه بانک‌ها در صف تخصیص ارز به دنبال رانت‌خواری هستند

یه چراغ قوه با 8 تا کار ... فقط 248 تومان

سرمقاله خراسان/ کار ناتمام «انتخاب» را فردا تمام کنید

سرمقاله کیهان/  تشکر از دادستان محترم و یک پرسش!

سرمقاله وطن امروز/ جنگ صهیونیست‌ها علیه کودکان و مادران

سرمقاله فرهیختگان/ در رثای کار

سرمقاله شرق/ غرق‌شدگی

سرمقاله اعتماد/ فرصتی برای توسعه عادلانه و پایدار

سرمقاله ایران/ از نمایشگاه 1981 فرانکفورت تا نمایشگاه 1403 تهران

سرمقاله رسالت/ فصل پیروزی ملت

سرمقاله دنیای اقتصاد/ دانش ناقص یا منافع بازیگران؟

سرمقاله تعادل/ خط لوله برد- بردی به نام صلح

تجمع اعتراضی 100 کارمند اتحادیه اروپا علیه جنایات اسرائیل در غزه

طرح فیبر نوری استان قم با حضور رئیس‌جمهور به بهره‌برداری رسید

تکرار در تأخیر پرداخت مطالبات گندم‌کاران

تجارت آمریکا و ایران 2 برابر شد

تمدید مصوبه کمیته مداخلات ارزی بانک مرکزی

پوتین در دیدار با پاشینیان: روابط در حال پیشرفت است

آخرین تحولات غزه، محور رایزنی اسماعیل هنیه و هادی العامری

سنگ تمامِ کیم‌جونگ برای پوتین: از آرمان مقدس روسیه حمایت می‌کنم

حمله تروریستی در پاکستان، 7 کُشته برجای گذاشت

منطقه معاملاتی امن دلار شکل گرفت؟

خبر جدید وزیر کار برای یارانه‌بگیران

جزییات تازه درباره رقم و زمان واریز مرحله سوم سود سهام‌ عدالت

پوتین و پاشینیان دیدار کردند

اندیشکده مطالعات جنگ بررسی کرد؛ حضور ایران در آفریقا، آمریکا را ترسانده است

گروسی دلواپسِ رزمایش هسته‌ای روسیه شد

خط و نشان بایدن برای نتانیاهو: به رفح حمله شود، به اسرائیل سلاح نمی‌دهیم

هشدار پزشکان بدون مرز درباره وضعیت وخیم غزه

اردوغان پشت روسیه درآمد

حماس، هدف اسرائیل برای مذاکرات را فاش کرد؛ پوششی برای حمله به رفح است

آمارهای رئیسی با واقعیت های اقتصادی کشور نمی خواند /اتفاقات عجیب و غریبی در بودجه افتاده /افزایش فهرست اعتبارات نهاد ریاست‌جمهوری

مشکل اشتغال همچنان به قوت خود باقی است آقای وزیر!طرحی برای استیضاح دیپلماسی اقتصادی/چند نکته درباره یک سکانس جنجالی

برگزاری کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و ترکیه ماه آینده

دیدار سفیر ایران در بلاروس با امیرعبداللهیان

مزیت پروژه محوری در حوزه دریا، رشد اقتصادی، اشتغال و رونق معیشت مردم است

شاه‌بیت مأموریت‌های پلیس/ ممنوعیت‌های جدید یک حوزه جنجالی/ اولین انتصاب در سازمان تازه تأسیس

گام‌های جدید در رفع موانع تولید با کمک اتحادیه‌ها و اصناف

عصر ایران: به جای سرک کشیدن به «بستر» دیگران ، حواس تان به «سفره» مردم خودمان باشد

آمریکا و اسرائیل به نقطه شکست رسیدند؟

همایش‌ها در استان بوشهر روستامحور برگزار می‌شوند

خطر بزرگ‌ در بازار کار/ تا سال 1407 چه اتفاقی می‌افتد؟

ترور یک اسرائیلی در مصر همزمان با آغاز یورش به رفح

آمریکا: حمله به رفح را تایید نکرده‌ایم

لحظه موشکباران مواضع نظامیان صهیونیست