ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چند ثانیه طول می‌کشد تا مغز موسیقی آشنا را بشناسد؟ ایالات متحده آمریکا

چند ثانیه طول می‌کشد تا مغز موسیقی آشنا را بشناسد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - براساس نتایج پژوهشی جدید، تنها 100 تا 300 میلی‌ثانیه طول می‌کشد تا مغز موسیقی آشنایی را بشناسد.

نمونه‌هایی از توانایی انسان در به‌یاد‌آوردن آهنگ‌های رایج در مسابقه‌های تلویزیونی مانند نام آهنگ را بگویید ، نشان داده شده است. در این مسابقه، اغلب شرکت‌کنندگان می‌توانستند قطعه‌ای از موسیقی آشنا را فقط در چندین ثانیه تشخیص دهند. در مطالعه‌ی جدید که در مجله‌ی Scientific Reports منتشر شده است، پژوهشگران می‌خواستند به این موضوع پی ببرند که مغز با چه سرعتی دربرابر موسیقی آشنا پاسخ می‌دهد و نیز پروفایل زمانی فرایندهای مغزی پشت‌صحنه‌ی این پدیده را مشخص کنند. گروه شرکت‌کنندگان اصلی متشکل از پنج مرد و پنج زن بودند که هرکدام پنج موسیقی را معرفی کردند که برایشان بسیار آشنا بود. سپس، پژوهشگران برای هرکدام از شرکت‌کنندگان یکی از آهنگ‌های آشنا را انتخاب کردند و آن را با لحنی تطابق دادند که ازنظر ویژگی‌های موسیقی (گام، ملودی، هارمونی، آوا و تنظیم) با موسیقی انتخابی مشابه، ولی برای شرکت‌کننده ناآشنا بود. سپس شرکت‌کنندگان به‌طور انفعالی و با ترتیبی تصادفی به 100 قطعه (هرکدام کمتر از یک ثانیه) از آهنگ آشنا و ناآشنا گوش کردند (درمجموع، حدود 400 ثانیه). پژوهشگران از تصویربرداری الکتروانسفالوگرافی (EEG) که فعالیت الکتریکی مغز را ثبت می‌کند و نیز مردمک‌سنجی به‌عنوان سنجه‌ای از انگیختگی استفاده کردند. مردمک‌سنجی (حدقه‌پیما) تکنیکی است که قطر مردمک چشم را اندازه‌گیری می‌کند. مقاله‌های مرتبط:
ذائقه موسیقی پس از 33 سالگی تغییر نمی‌کند افراد افسرده پس از شنیدن موسیقی غمگین، حس بهتری پیدا می‌کنند شناسایی نورون‌هایی در مغز که موجب فراموش کردن خاطرات می‌شوند
نتایج مطالعه نشان داد مغز انسان آهنگ آشنا را در 100 میلی‌ثانیه (0/1 ثانیه) پس از شروع آهنگ با متوسط زمان تشخیص بین 100 تا 300 میلی‌ثانیه می‌شناسد (بین 100 تا 300 میلی‌ثانیه پس از شنیدن کلیپ کوتاه آهنگ‌های آشنا، مردمک چشم داوطلبان گشاد می‌شد. بخشی از مغز آن‌ها نیز برانگیخته می‌شد که با حافظه مرتبط بود). این نخستین‌باری است که واکنش دربرابر شنیدن آهنگ آشنا با اتساع مردمک چشم و نیز فعال‌شدن بخش قشری مرتبط با بازیابی حافظه در مغز اندازه‌گیری می‌شود. چنین تفاوت‌هایی در گروه کنترل دیده نشد. این گروه متشکل از دانشجویان خارجی بود که تمام آهنگ‌های آشنا و ناآشنای گروه اصلی مطالعه برایشان ناآشنا بود. ماریا چیت ، نویسنده‌ی مطالعه می‌گوید: نتایج ما نشان می‌دهد تشخیص آهنگ آشنا با سرعت درخورتوجهی اتفاق می‌افتد. این یافته‌ها به مدار زمانی بسیار سریعی اشاره می‌کنند و با تأثیر عمیقی سازگارند که قطعات بسیار آشنای موسیقی روی حافظه‌ی ما می‌گذارند.
پژوهشگران با کسب آگاهی از اینکه مغز چگونه محرک‌های آشنا را پردازش می‌کند، امیدوار هستند دانش بیشتری از بیماری‌های مرتبط با حافظه و مغز به‌دست آورند؛ مانند زوال عقل که آلزایمر شایع‌ترین نوع آن است. به‌نظر می‌رسد افراد مبتلا به بیماری نورودژنراتیو خاطرات دیگر را به‌خاطر نمی‌آورند؛ ولی موسیقی را به‌یاد می‌آورند. چیت می‌گوید: این مطالعه نشان می‌دهد مغز می‌تواند قطعاتی از آهنگ آشنا را که با قطعاتی همسان‌شده از آهنگی ناآشنا در‌ هم آمیخته است، بسیار سریع و در یک‌چهارم ثانیه تشخیص دهد. این امر نشان‌دهنده‌ی مدارهای تشخیص فوق‌العاده سریع مغز است. چیت درباره‌ی قابلیت این روش در درمان برخی اختلالات می‌گوید: فراتر از علوم پایه درک اینکه مغز چگونه آهنگ‌های آشنا را می‌شناسد، ازنظر مداخلات درمانی مبتنی‌بر موسیقی مفید است. برای مثال، علاقه‌ی زیادی درباره‌ی استفاده از موسیقی برای غلبه بر زوال عقل در بیمارانی وجود دارد که به‌نظر می‌رسد حافظه‌ی موسیقی آن‌ها با وجود بروز مشکل در حافظه‌های دیگر حفظ شده است. شناسایی مسیرهای عصبی و فرایندهایی که از شناسایی موسیقی حمایت می‌کنند، ممکن است سرنخی برای درک اساس این پدیده فراهم کند. پژوهشگران از این موضوع تعجب کردند که گشادشدن مردمک چشم زودتر از تشخیص فعالیت در مغز اتفاق افتاد. چیت در‌این‌باره می‌گوید: دلیل شاید آن باشد که تشخیص ابتدایی عمدتا شامل مدارهای ساقه‌ی مغز می‌شود (بخشی از مغز که فعالیت عصبی آن اندازه‌گیری نشد). به‌گفته‌ی برخی پژوهشگران، این امکان نیز وجود دارد که دستگاه‌های فعلی نتوانند فعالیت اولیه‌ی مغز را ثبت کنند، نه اینکه واقعا گشادشدن مردمک چشم زودتر از فعالیت عصبی مغز اتفاق افتد. چیت ادامه می‌دهد: ما نشانه‌های کاملا آشکاری از تشخیص را نشان دادیم. همین الگو می‌تواند به‌عنوان سنجه‌ای عینی برای تشخیص در بیمارانی استفاده شود که مثلا نمی‌توانند نشان دهند آیا آهنگ آشنا است یا نه. توجه زیادی به استفاده از موسیقی‌درمانی در درمان بیماران مبتلا به زوال عقل وجود دارد. رویکردی که در اینجا معرفی کردیم، ممکن است در انتخاب آهنگ‌های دلخواه برای این بیماران نیز مفید باشد.
مطالعه‌ی حاضر جدیدترین مطالعه‌ای است که درباره‌ی نحوه‌ی پردازش موسیقی در مغز انجام شده است. در اوایل سال جاری، گروهی از دانشمندان پدیده‌ی گام دقیق (Absolute Pitch) را بررسی کردند که در آن، برخی افراد می‌توانند نُت موسیقی را همانند مشاهده‌ی رنگ و به‌آسانی تشخیص دهند. پژوهشگران در مطالعه‌ی مذکور نتیجه گرفتند این افراد مقدار بیشتری از نوعی ماده‌ی خاکستری در مغز خود دارند . کیت اشنایدر ، نویسنده‌ی مطالعه، در زمان انتشار مقاله‌ی خود گفته بود: دریافتیم افراد دارای توانایی گام دقیق از قشر شنوایی اولیه‌ی بزرگ‌تر و تنظیم فرکانس وسیع‌تری برخوردار هستند؛ بنابراین هر بخش از قشر شنوایی به دامنه‌ی وسیع‌تری از فرکانس‌ها پاسخ می‌دهد. وقتی آن‌ها موسیقی را می‌شنوند، بخش بزرگ‌تری از قشر شنوایی آن‌ها فعال می‌شود. محدودیت‌های مطالعه
آشنابودن مفهومی چندوجهی است. در این مطالعه، آهنگ‌ها به‌صراحت درجهتی انتخاب شدند که موجب برانگیختگی احساسات و خاطرات مثبت شوند. بنابراین، برای گروه اصلی آهنگ‌های آشنا و ناآشنا نه‌تنها ازلحاظ تشخیص‌پذیربودن باهم فرق داشتند؛ بلکه همچنین ازنظر درگیری عاطفی و تأثیر نیز متفاوت بودند. درحالی‌که آهنگ‌ها با عنوان «آشنا» و «ناآشنا» خوانده می‌شدند، اثرهای مشاهده‌شده ممکن است با این عوامل نیز مرتبط باشند. علاوه‌بر‌این، دقت زیادی در فرایند تطابق آهنگ صرف به‌کار گرفته شده بود؛ اما این کار درنهایت به‌دلیل فقدان دسترسی به فناوری مناسب به‌صورت دستی انجام شد. پیشرفت در پردازش خودکار موسیقی در آینده ممکن است موجب بهبود فرایند انطباق شود. محدودیت دیگر این واقعیت است که برای هر شرکت‌کننده فقط یک آهنگ آشنا استفاده شد؛ درحالی‌که اگر تعداد آهنگ‌ها بیشتر می‌شد، شاید با درگیری بیشتر مغز این نتیجه حاصل نمی‌شد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/103192/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جهش تولید در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی نیازمند اجرای طرح‌های تحولی است

رئیسی: اراده ایران و کشور های آفریقایی در جهت توسعه روابط است

چالش تغییر تعرفه های گمرکی برای بازرگانان و فعالان اقتصادی

هزینه5میلیونی برای هر ایرانی/بازگشتسرانه حقیقیبه سطح سال90

ضرروت ایجاد برابری بیشتر در توزیع ابزار تولید

جهش تولید در مناطق آزاد و ویژه، نیازمند طرح‌های تحولی است

اجرای طرحهای تحولی مقدمه جهش تولید در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی

بسترسازی برای جذب سرمایه‌های خرد مردمی برای توسعه پیشران‌های اقتصادی کشور

پتانسیل تحول حوزه صادرات خراسان رضوی با نمایشگاه اکسپو 2024

رئیس‌جمهور: اراده ایران و کشورهای آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است

رشد23 درصدی منابع 600 هزار میلیاردی بودجه، برای مصارف حمایتی

قالیباف؛ شمشیر را برای رئیسی از رو بست / پایان دیرهنگام سکوتِ مجلس مقابل دولت!

دلیل اهمیت تقویم اقتصادی فارکس

رئیس‌جمهور: ایران می‌تواند به فرآوری معادن در آفریقا کمک کند

کشف انواع کالای قاچاق به ارزش 20 میلیارد ریال در زنجان

حمایت ویژه از رفاه کارگران با تکیه بر تسهیل مسیر ساخت مسکن تک‌طبقه

سیاست ارزی غلط دلیل احساس نشدن درآمدهای سرشار نفتی و رشد اقتصادی در زندگی مردم

طرح انتقال تعطیلات پایان هفته اقدام منفی برای تجارت؛ شعار سال محقق می‌شود؟

منطقه آزاد ارس در ارزیابی مناطق آزاد کشور در رتبه نخست ایستاد

اراده ایران و کشور های آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است

اراده ایران و کشورهای آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است

حضور گیلان در نمایشگاه اکسپو 2024 تهران

اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا، اراده طرفین بر گسترش روابط اقتصادی

برگزاری اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا نماد اراده طرفین برای گسترش روابط اقتصادی است

از اکسپو ایران 2024 چه می دانید؟​

رئیس جمهور: اراده ایران و کشورهای آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است

مسئولان بسترهای حضور مردم برای مشارکت در تولید را فراهم کنند

اراده ایران و کشور‌های آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است

اعزام 11 رایزن بازرگانی به آفریقا/ خط منظم هوایی باید ایجاد شود

ایجاد خط کشتیرانی منظم به غرب آفریقا/ افزایش رایزنان بازرگانی در آفریقا

رایزنی سفیر ایران در ترکیه با یکی از مقامات سازمان همکاری اسلامی

موافقت وزارت خارجه با تعطیلی شنبه به جای پنجشنبه

رایزنی برای تبادلات مالی و بانکی میان ایران و آفریقا

ورود هیات تجاری و اقتصادی استان هرمزگان به کشور چین

کارگران سربازان انقلاب اسلامی در جنگ اقتصادی با دشمن هستند

بر تلاش مسئولان برای تحقق شعار سال تأکید کرد

استقبال بازار جهانی از محصولات دانش بنیان وطنی

بازگشت 3000 واحد تعطیل به تولید/ 1.2 میلیون نفر بیمه شدند

اعتبارات مقابله با فقر به کدام دستگاهها می‌رسد؟+ جدول

معطل‌ماندن مردم خارگ در اسکله‌های دریایی قابل قبول نیست

انتقاد امام جمعه باخرز از وضعیت تنها بیمارستان شهرستان

بالاترین نرخ بیکاری در آلمان از سال 2015

مقابله با هجمه‌های دشمن در گرو بصیرت‌افزایی است

مدیریت باید سرمایه‌گذاری در بحث تولید را تثبیت کنند

مسئولان هم محصولات ملی و داخلی خریداری و مصرف کنند

با سازوکارهای اقتصادی فعلی جامعه، کارگر غالباً با مشکل مواجه می‌شود

لزوم حمایت بیشتر مسئولان از کارگران در شرایط جنگ اقتصادی

مدیران باید سرمایه‌گذاری در بحث تولید را تثبیت کنند

ایجاد دبیرخانه دائمی اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا

کارگران و کارفرمایان در خط مقدم و خاکریز اول جهاد اقتصادی هستند